#Dünyaya yeni gelmiş bir çocuğun her özelliğini bir zamanlar onlara da anne ve babalarından, yani çocuğun büyükanne ve büyükbabasından geçtiği gibi onlara da anne ve babalarının genleri aracılığıyla aktarılmaktadır. Bebekler ilk doğduğu zaman saç renkleri ve göz renkleri olduğu gibi kalmaz ve değişiklik gösterir.
Saç rengi, iki tür melanine bağlı olarak saç foliküllerinin pigmentidir. Bunlar eumelanin ve feomelanindir. Genellikle, saçta daha fazla eumelanin varsa, saçın rengi daha koyu olur. Daha az eumelanin varsa, saç daha açık renkli olur.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Yenidoğan Bebeklerde Saç
Saçsız olarak dünyaya geldiyse kısa bir süre sonra saçları çıkmaya başlar ya da çok saçı varsa sonrasında bu saçlar dökülecektir. Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Sarılık, bilirubin adı verilen ve cilde sarı rengi veren maddenin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesi ile oluşur. Yeni doğan bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Böylece cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Bir bebek gen yapısının %60'ını babasından, %40'ını ise annesinden alır. Göz rengi, saç şekli, boyu, yüz hatları ve zekası gibi hem fiziksel hem zihinsel özellikler genler aracılığı ile bebeğe geçer.
Görünüşte aynı göz rengine sahip iki ebeveynin aslında kalıtımsal olarak dışarıdan görünenden farklı göz renkleri özelliklerini içeride, yani hücre içindeki kalıtım materyali olan DNA'larında saklıyor olabilirler. Bu da onların neden farklı göz rengine sahip çocukları olabileceğini açıklar.
Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir. Bu, ebeveynlerin kendilerinin mavi gözlü olması gerektiği anlamına gelmez; geni taşımaları mümkündür, ancak çekiniktir. Bununla birlikte, her iki ebeveynde mavi gözlere sahipse, çocuğun da mavi gözlü olması neredeyse kesindir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Türk toplumunda kahverengi göz rengi %90 ile en göz rengi olarak belirlendi .
Sarışınlığı belirleyen başlıca genin MC1R geni olduğu bilinmektedir. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu göstermektedir.
Saç Rengi Zamanla Değişebilir
Gri saç kısmen kalıtsaldır ve etnik kökene göre değişebilir; aynı zamanda stres gibi dış faktörlere de bağlıdır. Saç folikülü melanin yapma yeteneğini kaybettiğinde saç gri olur, ancak bunun tam olarak neden ortaya çıktığı net değildir.
Ancak bebek saçsız doğduğuna anne gerçeğin farkına varır. Yanlış: Kime bakarsan bebek ona benzer! Doğrusu: Bebek genlerini aldığı anne ve babasına veya onlar ile gen bağı olan yakın akrabalarına benzeyebilir.
Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar. Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Babadan geçen genler yetişkinlikte, özellikle sağlık açısından daha baskın rol oynuyor. ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; babalardan çocuklara aktarılan genler, anneden geçenlere göre daha baskın oluyor.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Bebeklerde göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renktedir. Daha sonra göz rengi ön tabakada yer alan pigment miktarına göre değişiklik gösterir. Pigment fazla ise göz rengi kahverengi, az ise yeşil, hiç yok ise mavi gözlü olmaktadır.
Bebeğiniz doğduktan bir ay sonra bu değişimler belirgin bir şekilde artar. Genellikle bebeklerin göz rengi yaklaşık 6. aydan itibaren belirginleşmeye başlar. Ancak her bebeğin gelişim dönemi farklıdır. Eğer bebeğinizin göz rengi 6 ayda değişmeye başlamadıysa bu süreç 12 aya kadar da uzayabilir.
Bebeklerin saçlarının renk ve dokuları zamanla değişebilir. Örneğin; bebeğinizin kalın, koyu renkli saçları yeniden ortaya çıktığında çok daha seyrek ve daha açık renkli olabilir. Bebeğinizin saçlarının uzamasına doğrudan bir etkide bulunmanız güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri