Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını azaltmak için, tırnaklarını kesilmiş halde tutun ve pürüzlü kenarları törpü ile törpüleyin. Çocuğunuzun tırnaklarının ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olarak, bunları birkaç haftada bir tekrarlayın. Çocuğunuzu herhangi bir alışkanlıktan vazgeçirmek zor olacaktır.
Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir. Tırnak yeme taklit yoluyla da başlayan bir davranıştır.
Tırnak yeme hastalığı toplum genelinde basit bir alışkanlık gibi algılansa da psikolojik nedenleri olan bir rahatsızlıktır. Tıbbi literatürde 'onikofaji' olarak adlandırılan bu rahatsızlık, dudak ısırma veya yanak çiğneme örneklerinde olduğu gibi beden odaklı tekrarlayıcı davranış bozukluğu grubunda değerlendirilir.
Vitamin eksikliğinden dolayı oluşan tırnak yeme alışkanlığı, demir ve B12 eksikliği yaşayan kişilerde daha sık görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Günlük olarak Mavala Stop'tan bir kat sürün ve Tırnak Eti Kremi ile günde bir veya iki kez tırnak etlerine masaj yapın. Tırnaklarınızı inceleyin ve parmaklarınızın ucunu kapladıklarında ve tırnak etlerinizin daha bakımlı ve daha az kızarık göründüğünde onlarla gurur duyun.
Kız çocuklarında daha sık görülen tırnak yeme davranışı, genellikle duygusal sorunlardan kaynaklanır. Tırnak yemeye parmak emme, diş gıcırdatma, ağıza farklı materyaller sokma (oyuncak, bez parçası, tahta parçası v.s) gibi kaygı kaynaklı patolojiler de eşlik edebilir.
Tırnak koparma (onikotillomani), çocukluk çağında sık rastlanan bir davranış bozukluğu olarak bilinmektedir. Ciddi anksiyete bozukluğundan kaynaklandığı düşünülen bu sorun, çocuklarda özellikle duygusal ve/veya fiziksel istismar sonucu ortaya çıkabiliyor.
Tırnak yeme; tekrarlayan davranış bozukluğu olarak ele alınmakta, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nda (DSM-5) “Diğer obsesif kompulsif ve ilişkili bir bozukluk” olarak sınıflandırılmaktadır.
Tırnak yeme, tırnağı dişle koparma, tırnak kenarındaki etleri koparma ya da koparılan parçayı yeme şekillerinde görülebilir. Parmak emme ise; hemen her çocukta bebeklikte görülen normal bir refleks davranıştır. 3-4 yaşına kadar görülebilen bir durumdur. Bu yaştaki çocuklar için herhangi bir zararı yoktur.
Parmak Emmeyi Bırakmasına Nasıl Yardımcı Olursunuz? Çocuğunuz her ne zaman parmağını emerse, onu birşeyle meşgul etme, oyalamaya bakın. Gerçekten ilginç bir şekilde yönünü başka şeye çekin ki onunla zamanını geçirsin. Bu en iyi tekniktir ve istediğiniz her zaman bunu kullanabilirsiniz.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Fiziksel cezaya maruz kalan çocuk daha sık tırnak yiyor
“Tırnak yeme davranışı başka hiç bir psikolojik hastalığa eşlik etmeyebileceği gibi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, tik bozukluğu, anksiyete, travma bozukluğu gibi psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülme olasılığı yüksektir.
Tırnak yeme, alışkanlığa dönüşmüşse çocuğun neden hoşnutsuzluk duyduğu araştırılmalı ve altta yatan sebebin ortadan kaldırılması son derece önemlidir. Çocuk, stres, korku, endişe ve kaygıdan uzak tutulmalıdır. Azarlama, küçük düşürme, eleştirme ve cezalandırma gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
Parmak emme davranışının nedeni beslenme ile ilişkili bir durumdan ziyade duygusal doyum ile ilgilidir. Parmak emme davranışı 3-4 yaşına kadar normal kabul edilir. Ancak parmak emme ve tırnak yeme davranışlarının devamlılığı diş ve çene ile ilgili birtakım sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Tırnak Yeme Davranışının Zararları
Diş eti yaralanması ve oral problemlerle ilişkisi olabilir. Ayrıca tırnak yüzeyinin altına gömülü olan kıl kurdu veya bakterileri anüs bölgesinden ağza aktarabilir (Ghanizadeh, 2011). Isırılan tırnaklar yutulursa zaman zaman mide problemleri gelişebilir (Tanaka ve ark., 2008).
Törpüleme işlemini atlamayın! Bebeklerin tırnaklarını keserken ilk önce parmağını nazikte tutun ve parmağın etli kısmını geriye çekin. Sonrasında ise çok derin olmayacak şekilde tırnak makasını tırnağa yerleştirerek kesmelisiniz.
Çevresel Tırnak Bozuklukları
Genellikle kıymık- diken batması, tırnak yeme, parmak emme, şeytan tırnağının koparılması, hijyenik olmayan ve / veya yanlış manikür uygulamaları ve sık su ile temas en sık etkenlerdendir. Bakterilerin dışında viruslar, mantarlar da dolamaya neden olabilir.
Tırnak yeme hastalığının klinik adı onikofaji olarak tanımlanmaktadır. Özellikle çocuklarda ve yetişkenlerde görülen bu hastalık stresle ile ilişkilendirilerek sinirsel bir alışkanlık olarak bilinir. Tırnak plağının ısırılması ile gerçekleşmektedir.
Bebek ve süt çocuklarında fizyolojik bir durum olup genelde tedavi ve müdahale gerekmemektedir. Daha büyük çocuklarda; tırnakların yanlış kesimi, sıkı ayakkabılar, aşırı terleyen ayaklar batan ayak tırnağına neden olabilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Başa Çıkılamayan Duygular. Tırnak yeme alışkanlığı genellikle kaygı ile ilişkilendiriliyor. Bu davranışa sahip kişilerin yaklaşık %25'i Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) veya kaygı bozukluğu tanılarının kriterlerini de karşılıyor. Tırnak yemenin sıkça görüldüğü başka bir duygu ise hayal kırıklığı.
Besleyici, yenileyen, yapılandıran ve acı tadı sayesinde tırnaklarınızı yemenizi önlemeyi amaçlayan bu ojeler farklı alternatifleri ile her yaş grubuna/cinsiyete hitap etmektedir. Bebekler (özellikle 3 yaş altı olanlar) için ürünlerde uyarı bulunabilir ve kullanımdan önce doktora danışılması tavsiye edilir.
Tedavi. Evde tedavi için Amerikan Dermatoloji Akademisi; ellerin yıkanmasını, derinin gevşek parçasının temiz bir tırnak makası ile kesilmesini ve söz konusu alan iltihaplı görünüyorsa reçetesiz satılan antibiyotik merhem uygulanmasını önermektedir. Kalıcı şeytan tırnakları bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri