O yüzden, bu geçişi, önce her ne şekilde uyutuyorsanız, orada sallanmadan uyutmaya alıştırıp, sonra yatağa geçirerek yapabilirsiniz. Örneğin, ayakta sallanan bebeğinizi, her gün sallamanın hızını bir tık azaltarak, ayağınızda sallamadan uyumasını sağlayıp, daha sonra yatağında destekleyebilirsiniz.
Her alışkanlığı bırakma yöntemimizde olduğu gibi azaltarak bırakmak. ✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
Sallama seviyesini/hızını günden güne azaltarak başlayabilirsiniz. Önemli olan ne biliyor musunuz, gözleri kapanıyorken sallamıyor olmanız. Yani, sallamayı her zamankinden biraz daha azaltır, tam gözler dalarken iyice azaltıp ve durup, yatağına yatırabilirsiniz.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Bebekleri sallayarak uyutmak her kültürde olduğu gibi bizim kültürümüzün de değişmez bir parçasıdır. Bebek her ağladığında anne, ya ayağında ya da beşikte sallama yöntemine başvurur. Bebeklerin beşikte ya da çocuk arabasında ritmik bir şekilde sallanması, onları sakinleştirdiği araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Sallamak da bir nevi taşımayı taklit ediyor. Sallanan bebekler anne kucağında taşınıyormuş gibi rahatlayıp uykuya dalıyor.
SALLANARAK UYUTULAN ÇOCUK SONRA ZORLUK ÇEKER!
REM uyku bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu sırada endojen nöronal aktivite devam etmekte böylece dışarıdan uyarının az olduğu bu sürede beyin gelişimi desteklenmektedir. Sallayarak uyumak çocuğu sersemleştirir.
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler. Çünkü bu pozisyonda miniklerin yeterli oksijene ulaşmasını sağlayan diyafram nefesini zorlanmadan alması mümkün hâle gelir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Kim West Metodu, uyku eğitimi alanında uzman olan Kim West tarafından geliştirilmiş bir bebek uyku düzenleme yöntemidir. Bebeklerin uyku alışkanlıklarını düzenleyerek, daha düzenli bir uyku programı oluşturmalarını ve daha uzun süreler boyunca uykuda kalabilmelerini hedefler.
Bebek 9 ay boyunca annesinin karnında sürekli salınıma maruz kalır. Dolayısı ile doğar doğmaz hemen hareketsiz duruma adapte olmak zorundadır. Bebekleri ağladığında annelerin onları içgüdüsel olarak kucağında hafifçe sallaması ve bebeğin kolaylıkla sakinleşmesi bundandır.
Titreşimli Ana Kucağı Zararlı Mı? Titreşimli ana kucakları belirli standartlar doğrultusunda üretildikleri için, bu cihazların sağladığı titreşim etkisi bebeklere zarar vermez.
0 ila 2 Ay Arası Olan Yenidoğan Uykusu
Huzursuz uyku sırasında (REM uykusunun yetişkin eşdeğeri), bebeğinizin kıpır kıpır olduğunu veya gözlerini kırptığını fark edebilirsiniz. Aslında o iyi uykudadır ama beyninin aktivitesi yoğundur.
Sallanma hareketi, beyin için sakıncalıdır. Bu durum beyinde kanama, travma veya epilepsi gibi durumlara sebebiyet verebilir. Hatta bebeği sertçe sallamak, Sarsılmış Bebek Sendromu denilen ve bebeğin beyinsel zarar görmesine neden olan bir durumu bile ortaya çıkarabilir.
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Uyku Miktarı
3-4 ay arası bebeklerin, 24 saatte ortalama toplam 14-15 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun ortalama 4-4,5 saatini gündüz (3-4 uyku halinde), geri kalanını gece uykusu şeklinde düşünebilirsiniz.
10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar. 12 aylık bebekler günde toplam yaklaşık 10-13 saat uyurlar. 18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri