Köpeğinizi, korktuğu bir nesneye veya kişiye güvenli bir mesafeden (köpeğinizde korku uyandırmayan) nazikçe maruz bırakmayı deneyin. Sanki önemli değil ve yavaşça yaklaşın. Köpeğiniz herhangi bir korku belirtisi gösteriyorsa ilerlemeyi bırakın. Hatta bir adım geri atmanız gerekebilir.
Köpeğinizin dikkatini başka yöne çekerek bu stresli durumu keyifli bir hale çevirebilirsiniz. Dikkatini dağıttıktan sonra onu okşayın, sevin. Bu sayede daha da sakinleşecektir. Köpeğinizi kaygılı durumdan uzaklaştırmanın en etkili yollarından biri yumuşak bir ses tonuyla onu okşamak ve onunla konuşmaktır.
İnsanlar korku hissine kapıldıklarında ter bezleri normalden daha aktif çalışır ve bu nedenle vücut kokusu üretirler. Bu kokuyu rahatlıkla alabilen köpekler korktuğumuzu anlarlar yani mit doğrudur diyebiliriz.
Korkan bir köpeğin daha güvende hissetmesine yardımcı olmak için, onunla etkileşim kurarken nazik, tehdit edici olmayan bir vücut dili kullanabilirsiniz. Doğrudan göz teması kurmayın; bunun yerine, yan tarafınız köpeğe bakacak şekilde hafifçe dönün ve ondan uzağa doğru eğilin.
Köpeğiniz Korkuyorsa Dikkatini Dağıtın
Hatta onun için köpek ödül kemikleri gibi yararlı bir şey vermek daha iyi olabilir. Stresli, kaygılı ruh hailini neşeli bir duruma çevirir. Köpeğinizin dikkati dağılır ve o kaygıları da atlatmasına yardımcı olur.
İlgili 19 soru bulundu
Gök gürültüsü, havai fişek gösterileri ve hatta elektrikli süpürge sesi, köpekleri korkutan seslere örnek olarak verilebilir. Tabii seslere karşı verebilecekleri tepkiler de köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Yumuşak ve güvenli bir ses tonuyla konuşmak köpeklerdeki stres seviyesini azaltıyor. Sözlü ödül de ödül maması kadar güçlü bir olumlu pekiştirme yöntemi ve aranızdaki bağ için de çok önemli bir araç. Köpeğiniz sakinken, otururken, evde yatarken ona güzel şeyler söyleyin. Ona bağırmaktan ise kaçınmalısınız.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Köpekler Ailelerine Güveniyor
Hiç bilmedikleri bir dünyada anne ve babasını gören bebekler anında güven duygusuna sahip oluyor. Köpeklerde de çok benzer bir sistem işliyor. Bu da köpeklerin sevdikleri insanları aileden biri gibi gördüklerini kanıtlıyor.
Bu köpeğin kendisini güvende hissettiğinin bir işaretidir. Kendisini güvende hisseden köpek mutlu bir köpektir. Köpeklerin iyi niyetli kişilere yaklaşımı da daha farklıdır. Köpekler iyi olduğunu fark ettikleri kişiye yakın durma ve onu takip etme eğilimi gösterirler.
* Mutsuz ve depresif köpekler başları önde, gevşek bir vücut dilinde hareket ederler. Aktarımları yavaştır ve dinamik görünmezler. Uyaranlara düşük ya da hiç tepki vermezler. Uykuları yüzeysel olur.
Yürümek, koşmak gibi aktiviteler sizin ve köpeğinizin gerginliğini azaltmasına yardımcı olur. ● Temel ihtiyaçları konusunda titiz olmanız önemli: Dostunuzun tuvalet ihtiyacını istediği zaman karşılayamaması veya uzun bir süre aç kalarak açıklıkla mücadele etmesi onu strese sokar.
Köpeklerde Güven Eksiliğine Karşı Egzersiz Yaptırmanız Önemli. Can dostunuz ile daha fazla vakit geçirip oyunlar oynayabilirsiniz. Koşma kovalama, saklama, bulma gibi çeviklik gerektiren egzersizler yaptırmanız öz güvenini yükselteceği gibi, diğer becerilerde geliştirip öğrenmesine yardımcı olacaktır.
Başlamak için en iyi yerler göğüs, boyun ve sırttır. Ancak köpekler de çok hassastır ve belirli bölgelerine dokunulmasından hoşlanmayabilir. Kaçınılması gereken en yaygın noktalardan bazıları yüz, kulaklar, kuyruk ve kafadır. Köpeğiniz muhtemelen boynunu tuttuğunuzda sevilmekle daha fazla ilgilenecektir.
Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar. İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller.
Göz teması samimi bir eylemdir. Birçok köpek için bu, bir güven ve şefkat göstergesidir. Köpeğiniz sık sık sizinle göz teması kuruyorsa, yüksek derecede bir bağlanma gösteriyor demektir. Köpeğiniz size baktığında, beyni, annelerin bebekleriyle bağ kurmasını sağlayan hormon olan oksitosini serbest bırakır.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Şikâyet üzerine bilirkişi desibel ölçümü yapar. Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır. Havlayan köpeği zabıtaya şikâyet etmesi halinde ise Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 153 lira gürültü cezası kesilebilir.
Şurada Paylaş! Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.
İnsanlara bakmak daha yaygın olsa da, bazı köpekler cansız nesnelere, duvarlara veya gölgelere de odaklanabilir . Bu davranış, köpeğinizin sizin duyamadığınız bir şeyi duymasının bir sonucu olabilir (duvarın içindeki bir fare gibi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri