Kedinizin adına karar verdikten sonra ona her seslendiğinizde, onun duyabileceği şekilde ancak yumuşak tonlarda ismini söyleyin. Duymaya alışması için birçok kez söylemeniz gerekmektedir. Kedinize her seslendiğinizde ona bir ödül maması verebilirsiniz. Böylece adını her söylediğinizde bir süre sonra size dönecektir.
Ancak bu şekilde kedinizin adını öğrenmesini hızlandırabilirsiniz. Kediler isimlerini çok hızlı öğrenebilen canlılardır. Kediler isimlerini 2-4 ay arasında öğrenirler.
Kediler Kendilerine Seslenildiğini Anlar mı? Az önce de belirttiğimiz gibi, kediler kendi isimlerine tepki verirler. İsmini söylediğinizde kediniz yanına gelebilir, miyavlayabilir ya da duymazlıktan gelebilir. İsmini duyduğunda herhangi bir tepki vermemesi her zaman umursamazlık olarak düşünülmemelidir.
Kediler ile ilgili yapılan son bilimsel incelemelerde kedilerin kendi isimlerini anladıkları, sesleri tanıyıp hatırlayabildikleri keşfedildi. Özellikle, pozitif bir ödül ile ilişkilendirilen seslere tepki verme eğiliminde olan kediler, doğru şekilde eğitildikleri zaman pek çok kelimeyi anlayabiliyor.
Kedilerin bir eve alışma süreleri genellikle 24 saat ile sınırlıdır. Özellikle başka bir evde yaşamış yetişkin bir kedi, yavru kedilere kıyasla yeni yaşam alanına daha zor alışır. Yavru kedilerin handikabı ise fazla ürkek olmaları ve savunmasız hallerinin yeterince farkına varmalarıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Saat başı beş dakikalığına yanından ayrılarak ve bu süreyi yavaş yavaş uzatarak onu yalnız kalmaya alıştırın.
Kedilerin sevgilerini gösterme yolları farklıdır. Masaj yapmak, mırlamak gibi davranışlar kedilerin sahiplerini sevdiklerinin göstergesidir. Kedinin yüzünü insanın yüzüne sürtmesi de bir şekilde iltifat ve sevgi gösterisi olarak ele alınmalıdır.
Araştırmada, önce kedilerin tanımadığı 3 kişi, daha sonra da sahipleri hayvanları isimleriyle çağırdı. Bu sırada kedilerin baş, kulak, pati, kuyruk ve göz hareketleri kaydedildi. Araştırma sonunda kedilerin sahiplerinin sesini tanıdığı ancak onlara yönelmemeyi, hatta yerinden kalkmamayı bile seçtiği görüldü.
Kediler, insanlar gibi suçluluk veya utanç duyma kapasitesine sahip olmasalar da, bir dizi duyguyu deneyimleme yeteneğine sahiptirler. Kedilerde genellikle suçluluk veya utanç olarak nitelendirdiğimiz davranışların kökleri büyük olasılıkla korku, endişe ya da teslimiyetten kaynaklıdır.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kediler sahiplerini "özlediklerinde" ve kaygı geliştirdiklerinde kusabilirler, yatağa veya insanların kıyafetlerine işeyebilirler ve sahipleri döndüğünde her zamankinden abartılı bir karşılama gösterisi sunabilirler. Bazılarının depresyon ve fiziksel hastalık belirtileri gösterebileceğinin de bilinmesi gerekir.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Yavru Kedilere Komut Öğretme
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder
Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar.
Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar.
Yavru kedinizi eve getirdiğinizde en azından ilk birkaç gece ağlaması normaldir ve çoğu zaman kaçınılmazdır. Unutmayın ki yavru kediniz, annesi ve kardeşlerinden yeni ayrıldığı için kendisini biraz yalnız hissedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri