Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine neden oluyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına neden oluyor.
Ten kokusuna ve rengine hiçbir faydası olmaz. Üstelik deriden emilen tuz, bebeğin kanında tuz değerini yükseltir. Bebeğin sıvı kaybetmesine (dehidratasyon) ve bunun sonuncunda da böbreklerinin zarar görmesine (böbrek yetmezliğine), ölümlere neden olur.
Daha çok Anadolu'nun kırsal kesimlerinde uygulanan yeni doğan tuzlama işlemi ile alakalı dini açıdan bir bağlantı olup olmadığını merak edenler için bulmuş olunan hadis-i şerif, ayet ya da emir görülmemiştir. Dolayısıyla dini inancımızda göre bebek tuzlamanın yeri olmadığı söylenebilir.
Dinimizde bebek tuzlama var mı? Bebek tuzlama dinimizde karşılığı olan bir uygulama değil. Bu konuda herhangi bir hadis-i şerif, ayet ya da emir yok.
Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi. Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi.
İlgili 24 soru bulundu
ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR
"Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler tuzlamayı uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz kokmasın diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor.
Ter kokusunun azalması için bebeği tuzlu suda yıkamak yerine,bir pamuk yardımı ile koltuk altlarına hafif bir şekilde tuzlu su bastırabilirsiniz. Baskı esnasında cildine fazla temas etmesine katiyen izin vermemeniz gerekir.
1. Bebek Tuzlamak Doğru Mu? Eski Roma geleneğine dayanan bebek tuzlama; bebeğin pişik olmaması, büyüdüğünde terinin kokmaması, bebeğe uğur ve bereket getirmesi için yapılıyor. Yenidoğan bebekleri tuzlamak, vücutta su kaybına bağlı (hipernatremi) beyin kanaması sonucunda ölüme sebep olabilir.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
Akika kurbanı, çocuğun doğumunun yedinci gününde kesilirse daha faziletlidir. Bülûğ çağına kadar da kesilebilir. Yine sünnet-i seniyyede yer aldığına göre, akika kurbanı kesildiği günlerde, çocuğun başının tıraş edilip, kesilen saçın ağırlığınca altın veya gümüş tasadduk edilmesi tavsiye edilmektedir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
Göbek bağı düştükten sonra çocuğa ilk banyosu yaptırılabilir. Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir.
Adana Çukurova'da farklı bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 'Bebek tuzlama' geleneğiyle yeni doğan bebekler bal, tuz ve şeker karışımıyla yıkanıyor. Bal, tuz ve şeker bir kap içerisinde ılık su ilave edilerek karıştırılıyor. Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor.
Çocuklar için: 2 ila 15 yaş arası çocuklar için bu miktar 5 gramdan daha az olmalıdır. Yaş küçüldükçe miktarda düşürülmelidir. Çocuklar için bu öneri, emzirme veya mama ile beslenme dönemini kapsamaz. Kulanılan tuz iyotlu olmalıdır.
Bu durum ise bebeğin yaşamını yitirmesine bile neden olabilecek kadar tehlikeli. Söz konusu tehlikeyi göz önüne alarak annelerin bebeklerini kesinlikle tuzlamamasını tavsiye ediyoruz. Bebeğin hijyenini sağlamak için en uygun ve doğal yöntem bebek banyosu.
Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dinî bir dayanağı yoktur.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Bebeği doğum sonrası tuzla- mak, hassas olan cildinin tahriş olmasına; sarılığı olan bebeğin kulak arkası ya da alnının jiletle kesilmesi bebekte enfeksiyon gelişmesine; kundaklama yapılması bebekte gelişimsel kalça çıkıklığına neden olabilecek geleneksel uygulamalardır (6-8,13).
Alt değişimi sonrası cildin hava alması için bebek bir süre altı açık dinlendirilebilir. Bez bölgesine koruyucu olarak bebe yağı veya zeytinyağı uygulanabilir.
Örneğin kundaklama bebeklerde kalça çıkığına neden olabilmektedir. Birçok yörede hâlen bebek tuzlama uygulaması yapılmaktadır. Henüz dünyaya yeni gelen bebeğin bedenine sürülen tuz, su kaybı yaşamasına sebep olabilmektedir.
İlk 1-2 haftada yıkama için kullanılacak suyun önceden kaynatılmış ve ılıtılmış olmasına özen gösterilmelidir. Su sıcaklığı bebeğin vücut ısısına yakın olmalıdır. Bu nedenle su sıcaklığının en ideali 36,5 °C'dir.
Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı? Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir.
Bebek şampuanı ile köpürtülen yumuşak bir süngerle tüm göde kollar ve bacaklar silinerek temizlik yapılır. Bebek hafifçe dikleştirilerek sırtı ve poposuda temizlendikten sonra , başı önde arkaya doğru bebek şampuanı ile ve elimiz ile yıkanır. Ardından da temiz ılık su dökülerek bebek durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri