Ortalama bir bebek yaklaşık 6 aylıkken desteksiz oturabilecek hale gelir. Bu dönem sonrasında yaklaşık 6 ila 13 ay arasında bebekler emeklemeye başlar. 9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir.
Bebekler genel olarak 9 ila 12 aylar arasında ayaklarının üzerine tam anlamda basabilir. Tabii bu konuda aceleci bebekler de vardır. Daha erken aylarda ayağa kalkabilirler. Önemli olan ayak ve bacağa binen yükü bebeğin kaldırabilmesidir.
5 aylık bir bebek tüm vücut ağırlığını bacaklarına verebilir. Bebeğinizi ellerinden tutarak yere basacak şekilde ayakta kısa süreliğine tutabilirsiniz.
7-12. aylar arasında ise istemli ayağa kalkma dönemidir. Bu dönemde çocuk tekrar ayakları üzerine basmaya başlar. Emekleme: Emekleme, bebekler arasında farklılık gösterebilir.
6 aylık bebekler başlarını dik tutabilir, başını ve göğsünü rahatça kaldırabilir, ellerini orta hatta getirip nesnelere uzanabilir, nesneleri kavrayıp ağızlarına götürebilir, ayakta tutulduğunda ayakları ile yere basabilir, yatağında dönebilir, yerde yuvarlanan bir topu görebilir ancak yakalamak için henüz bir şey ...
İlgili 35 soru bulundu
4 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Kol altlarından tutulduğunda ayakları sert bir zemine değdiğinde bebek bir süre dik ve desteksiz durabilir, adımlamaya benzer hareketler yaparak bacaklarını hareket ettirir. Bebek her ne kadar bu pozisyonda durabilse de uzun süre bu şekilde tutmamak gerekir.
Bu aylarda bebeğiniz düşen nesneyi arayabilir, birisine tutunarak ayakta durabilir, oyuncağı elinden alındığında itiraz edebilir, kendi kendisine parmak yiyecekler yiyebilir, insan seslerine doğru dönüp bakabilir, eşyalara gitmeye çalışabilir, bazı bebekler emekleyebilir, anlamını bilmese de anne ve baba diyebilir.
6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
6 aylık bebek sırt üstü yatırıldığında kendi kendine dönmeye başlar ve uzağındaki oyuncağa erişebilmek için sürünmeye çalışır. Bu emekleme denemelerinin başlangıcıdır. El becerileri de bu ay iyice gelişmiş olan bebek artık biberonu iki eliyle kavrayıp sütünü kendi içebilir.
Altı Aylık Bebek Neler Yapabilir? Desteklendiğinde oturabilen bebek, bu dönemde çevresindeki nesnelere uzanarak onları alabilir. Kalkmak istediğinde ellerini karşısındakine uzatır. Oturur pozisyondayken ellerinden tutulduğunda ayakları üzerinde kısa bir süre durabilir.
Böylece yepyeni macera ve keşiflere hazır hale gelmiştir. 8 aylık bebekler; Mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir.
5 AYLIK BEBEK KİLOSU
5 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5000 gr. ortalama kilo 6900 gr. üst sınır 8700 gr'dır. 5aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 5100 gr. ortamalama 7100 gr. üst sınır 9 kg. dir.
5 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebekler beşinci aya girdiklerinde annesi ve babasının ses tonlarını anlamaya ve tanımaya başlar. Kendi adlarını benimser, tanır ve duyduklarında da tepki verebilirler. Beşinci aya ulaşmış bebekler yere düşen nesneleri fark edebilir ya da onları takip edebilir.
BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekmektedir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir.
6 aylık bebek kilosu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 7,3 kg ile 7,9 kg arasında olmalıdır.
İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır? Salınma adını verdiğimiz dönem sürünme, emekleme ile yürüme arasındaki zaman dilimidir. 7 - 18 aylar arasında bebeklerin her gördüğüne tutunup, elleri ve ayakları sayesinde salınarak hareket etmeye başladığı bu dönemde ayakkabı almak için acele etmenin anlamı yoktur.
4. aydan itibaren destekle başlayan yürüme süreci bebek 15 aylık olana kadar devam eder.
İnce motor becerileri de bu ay gözle görülür şekilde gelişmeye başlar. Bebek cisimleri parmaklarını kullanarak tutabilmeye başlar, iki elini kullanarak biberondan sütünü içebilir ve nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. 6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
7. Aydan 8. Aya Kadar
Sekizinci aydan sonra ise tamamen desteksiz oturması beklenebilir.
YERE ERKEN BASTIRMAK VE YÜRÜTEÇ: Bebeğin doğal gelişim sürecini tamamlamadan ayaklarının yere erken bastırılması, yürütece konulması da hatalı bir usuldür. Kalçalarda bir problem varsa artmasına yol açabilir. Çocuğun yürümesi kendi gelişimine bırakılmalı.
8 aylık bebekler çok hareketli olur. Yerlerinde hareket etmelerinin yanında, muhtemelen sürünmeye veya emeklemeye de başlamış olabilirler. Ayrıca bu aylarda sesleri çok çıkabilir, farklı sesler çıkarabilirler. Bu dönemde günde 14 saat uyuyabilirler ve bunun uzun süresi geceleri olur.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Vücut kasları ve motor becerileri hazır olan bebek yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ayda emeklemeye başlamayan bebek için endişelenmeye gerek yoktur. Her bebeğin gelişim seyri ve hızı farklıdır. Bebeğin emekleme çalışmaları 6. ayda başlayabileceği gibi 10. ayda da emekleme başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri