Yenidoğan dönemi dışında yapılan sünnetlerde de zorunlu kalmadıkça dikiş kullanılmamaktadır. Daha büyük çocuklarda yapılan dikişsiz sünnetlerde, yara yüzeyi dikiş yerine “doku yapıştırıcı” kullanılarak kapatılmaktadır.
Dikişsiz yöntemlerdeyse sünnetin toplam risk oranı %0.2-0.6 arasında rapor edilmiştir. Yenidoğanlarda risk % 0.2'nin altındadır. Sünnetin en sık karşılaşılan riski kanamadır. Kanamadan sonra en sık görülen riskler enfeksiyon, cilt yapışıklığı, pipi gömülmesi, eksik kesim ve idrar deliği darlığıdır.
Sünnette kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen (absorbable) ve allerjik olmayan (non-allergic suture) yapıdadırlar. Kesi uçlarının arasında bazı yapıştırıcı maddeler koyarak yaklaştırılması "dikişsiz sünnet" olarak tanımlanır. Ancak, yara iyileşmesi açısından her iki yöntem arasında anlamlı bir fark yoktur.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Sünnet çan, gomco, plastik kıskaç ve cerrahi sünnet yöntemleriyle yapılabilirken, hastane ortamında komplikasyon gelişme ihtimali en düşük yöntem olan cerrahi sünnet yapılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Dikişsiz sünnetin ağrı hissi üzerindeki avantajı, operasyon sonrası 3. günde ortaya çıkmaya başlar. Dikiş kullanılan sünnetlerde, dikişler çamaşıra veya beze takılmaya başlamakta, pansuman gerektirmektedir. Bu da çocuğa sıkıntı verebilmektedir. Dikişsiz sünnette ise kullanılan doku yapıştırıcısı bu etkiye neden olmaz.
Estetik sünnet lazerle yapıldığı için kanama, morarma ve diğer yan etkiler yok denecek kadar azdır. Estetik sünnet dikişsiz olduğu için çok estetik bir görünüm elde edilir.
Plastik klips çıkartıldıktan sonra Penis, iç çamaşıra sürtünmeye bağlı ve idrara alışana kadar birkaç gün hassasiyet olur. 7-8 gün sonrası yarayla ilgili hassasiyet azalarak kaybolur. Bu süreden sonra çocuklar günlük faaliyetlerini sürdürebilirler.
Plastik klips çocuğun yaşına göre 3-5 gün sonra çıkartılır. Plastik klips kendiliğinden veya elle çekerek çıkartılamaz. Klipsi çıkartmak için kilit mekanizmasını kesmek gerekir. Plastiğin çıkartılması işlemi 10-15 saniye sürer.
Lokal anestezi sonrası sünnet derisi öne doğru çekilir ve yukarıdan aşağıya doğru kesilir. Doktor daha sonra sünnet derisini her yerinden tamamen gevşeterek çıkarabilir. Son olarak, penis başının çevresine çözünür dikişler ve/veya doku yapıştırıcısı yerleştirilir. Genellikle bir bandaj gerekli değildir.
Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır.
Plastik klips, çocuğun yaşına göre sünnetten 3-5 gün sonra çıkartılır. Klipsin çıkartılması 5-6 saniye sürer, ancak kısa süreli bir acıya yol açar. Pansumanın çıkartılması sırasında duyulan rahatsızlığa benzeyen bu acı birkaç dakika içerisinde geçer ve sonrasında ağrı olmaz.
Dikişli sünnet, özellikle bezli çocuklarda ciddi bakım sıkıntısı yaratır. Plastik klips yöntemiyle yapılan sünnet sonrasındaysa çocuklar günlük kıyafetlerini giyebilir, bezli bebeklerde bez rahatlıkla bağlanabilir. Bu nedenle plastik klips yöntemi, bakım kolaylığı getirirken çocuğun hayat kalitesini de arttırır.
Enfeksiyon riski, klipsli sünnetin en önemli zararlarından biridir. Klipsin ciltte keskin bir baskı oluşturması ve dikiş gerektirmemesi nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksek bir işlemidir. Klipsli sünnet sonrası yara iyileşmesi sorunları ortaya çıkabilir.
Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir? 18 ay öncesi ve 6 yaş sonrası en uygun dönemdir. 18 ay öncesinde çocuklar bilinçsiz dönemde oldukları için yapılan operasyonu hatırlamazlar. Dolayısıyla çocuk cerrahları ve çocuk ürologları ameliyat için en çok bu dönemi tercih ederler.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Öncelikle sünnet için bilimsel olarak kanıtlanmış bir zaman, dönem veya yaş aralığı yoktur. Bilimsel kanıt olmayan bir başka konuda 2-6 yaş arasında sünnet yapılmaz algısıdır.
Plastik klips yöntemi, kesilecek olan sünnet derisinin plastik bir araçla sıkıştırılıp, sonra kesilmesine dayanan bir sünnet tekniğidir. Bu yöntem cerrahi prensiplere uygundur. Plastik klips dikişsiz, kanamasız, estetik, ve hastalık riski olmadan sünnet yapmak için geliştirilmiş tek kullanımlık bir sünnet aletidir.
Klips çıktıktan sonra
Kanamanın durması için sadece pipinin Gazlı bez veya temiz peçete ile sarılması ve birkaç dakika el ile sıkıştırıp tutulması yeterli olacaktır. Bu nedenle klipsin çıktığı gün pipinin korunması ve sık aralıklarla (örn:1 saat) kontrol edilmesini önerilir.
Plastik klips, kilitlenince çemberi kesilmeden, kendiliğinden açılmaz. Plastik arasında sıkışan ve kan akışı durdurulan deri, bistüri ile kesilerek çıkarılır. Plastiğin üzerindeki sünnet derisi kesildiği için pipiye en ufak bir zarar verilmemektedir.
Çoğu zaman sünnetten sonraki gün ağrı yok olur ancak yaranın olduğu kısımda hassasiyet devam edebilir. Yaranın iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişir. Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir.
Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 10 gün sonra denize girilmesinde sakınca yoktur.
Sünnet, lokal anestezi ile yani sadece pipi uyuşturularak yaklaşık on dakika civarında yapılabilecek cerrahi bir işlemdir. Yetişkin cerrahisinde yirmi dakikanın altında ve bölgesel uyuşturma ile hastanın ağrısız bir işlem geçirmesi garanti altına alınabilecekse cerrahi işlemlerin tümü lokal anestezi ile yapılmaktadır.
Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır.
IŞIN SÜNNETİ (CO2 lazer kullanımı)
Sünnetteki kesme işlemi cerrahi bıçak (neşter) ya da makas yerine lazer ışınıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri