Bu noktada kışın bebekler uyurken çorap giymeli mi sorusu akıllara geliyor. Merak etme, havalar soğuduğunda bebeğinin çıplak ayakla evde dolaşması veya uyuması hastalık sebebi olmaz. Hastalık sebebi bakteri, virüs ve bazı mikroplardır. Tabii ki soğuk bir ortamda bebeğin çorapsız kalmamalı.
Bebekleri Çorapla Yatırmak Zararlı mı? Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir.
Bebekler Uyurken Üşür Mü? Bebekler uyurken üşür mü diye merak ediyorsanız, bebekler uyurken üşüyebilir sizler için bir cevap olacaktır. Bebeklerin vücut ısısı düzenleme yetenekleri yetişkinlere göre daha sınırlıdır ve bu nedenle bebeklerde el ayak soğukluğu hissedildiği zaman uygun sıcaklıkta tutulmaları önemlidir.
26 derece ve üstü sıcaklıklarda askılı body tercih edebilirsiniz. Unutmamanız gerekir ki bebekler günlük olarak çok fazla uyuduğu için tenleri size soğuk gelebilir. Bunun nedeni uyurken vücut ısısının düşmesidir.
Uzun süreli gece çorapla uyumak, ayaklarda ve tırnaklarda şekil bozukluğu, ayak parmaklarında morarmalar ve cilt üzerinde kuruluğa sebebiyet verir. Gece çorapla uyumak, ayağın uzun süre hava almasını engelleyeceğinden mantar hastalıklarına da davetiye çıkarır. Ayaklarda egzama oluşumu da kaçınılmaz olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Kışın Bebekler Uyurken Çorap Giymeli Mi? Kışın bebekler için çorap giymek, vücut ısısını koruma ve soğuğa karşı koruma amacıyla yararlı olabilir. Ancak, bebeğinizin yatarken çorap giymesi, onun hareketlerine ve rahat nefes alıp verme yeteneğine göre değişebilir.
Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor. Dolayısıyla bu durum beyne uyunması gerektiği mesajını iletiyor.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
Bebeklerin el ve ayaklarının soğuk olması her zaman üşüdükleri anlamına gelmez. Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Battaniye yerine bebek uyku tulumu
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Sıcak bir geceyse, tek başına ayaksız bir pijama takımı veya tulum uygun olacaktır. Yenidoğanlarda uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Kundakta daha iyi uyuyorsa, bebeğinizi yaz mevsiminde sadece bezini giydirip, ince bir müslin örtüyle sarabilirsiniz.
Uzmanlara göre, çorapla uyumanın beyne negatif bir etkisi bulunmuyor. Elleri ve ayakları belirli bir ısıya getirmenin uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Uykusuzluk problemi yaşayan insanlara çorapla uyumaları öneriliyor.
Musa Bostancıoğlu, ''Çünkü bebeğin ne eli ne de yüzü onun beden ısısı hakkında bilgi verir. Bebeğin rüzgardan yüzü üşümüş ancak vücudu sıcak olabilir. Unutmayın bebekler en çok boynundan üşür. Bu yüzden yaz sıcaklarının rehavetine kapılıp bebeğinizi rüzgarlı ya da klimalı ortamda korumasız bırakmayın.
uykuda 18-21 derece yeterlidir. olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. bir battaniye örtülmesi yeterlidir.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
24 – 25 derece: Hafif uyku tulumu, kısa kollu atlet. 26 derece: Yalnızca hafif uyku tulumu. 27 derece ve üzeri: Bebek bezi tek başına yeterlidir. Gerekli görülürse ince bir pamuklu atlet giydirilebilir.
- kuru ve sıcak hava soluyan bebeğin solunum yolları etkilenir, - burun tıkanıklığı gibi sıkıntılar yaşayan bebeğin uyku düzeni bozulur, - bebek sıcaktan dolayı devamlı uyuma ihtiyacı hisseder, bebeğin beslenme başta olmak üzere günlük rutini aksar, - bebek terler ve hasta olma ihtimali artar.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Çorapla yatmak, çorap lastiklerinin uzun süre baskısı sonucu periferik dolaşımı olumsuz etkilediği gibi deride mantar enfeksiyonlarına da sebep olabiliyor. Kan dolaşımının bozulması ayakta morarmalara, derinin kurumasına ve uzun vadede tırnaklarda şekil bozukluklarına bile neden olabilir.
Bebeğiniz için ortam sıcaklığı 1 aylıktan sonra uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece yeterlidir. Bu sıcaklıklarda bebeğinizi iki kat giydirebilirsiniz. Mesela bir body ve tulum giydirmek oldukça idealdir.
Bebekler yalnız başına ne zaman uyumalı ve kaç yaşından sonra ayrı odada yatmalı gibi konularda tavsiye edilen yaş aralığı 6 ila 7 aylıktır. Eğer altıncı aydan itibaren anne sütü ile birlikte bir de ek gıda ile besleniyorsa, 12. aydan itibaren de odasını ayırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri