Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Bu yüzden yenidoğanlar için belli bir yaş aralığında damaklı emzik kullanımı önerilir. Yenidoğan emzik önerisi malzeme olarak ise kauçuk ve silikon olarak ikiye ayrılır. Dişleri daha çıkmamış yenidoğanlar için silikon malzemeden yapılmış emzikler önerilir.
Silikonun şeffaf ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde temizlenmeleri daha basittir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgilerden hareketle, günümüzde dayanıklılığı ve kolay sterilize edilmesi açısından emzikler için en çok tercih edilen malzemenin silikon olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz..
İlgili 39 soru bulundu
Kauçuk biberon emziği birçok ebeveyn tarafından tercih edilir, çünkü daha yumuşak ve daha esnek oluşundan dolayı bebeğin alışmasını kolaylaştırır; aynı zamanda ısırmaya karşı daha dayanıklıdır. Eğer bebeğiniz kauçuk emziği tadından dolayı reddediyorsa, silikon emziği tercih edebilirsiniz.
Diş çıkartan bebeklerin kauçuk emzik kullanması daha uygundur. Ancak kauçuk emziklerin formu daha çabuk bozulur. Silikon maddesiyse silisyumdan üretilir. Bu emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karsı dayanıklı değillerdir ve diş çıkarmamış bebekler için daha uygunlardır.
Daha büyük çocuklarda kullanılan damaksız emzik modelleri, damağa baskı yapabileceğinden ağız ve diş yapısını bozabilir. Ucu yassı ve yukarı doğru kıvrık olan damaklı emzik modelleri ise, bebeğinizin damak yapısına uyum sağlayacağından, 1 yaşın üzerindeki bebeklerinizin ağız sağlığı için daha uygundur.
Seçim yaparken temel amacınız bebeğinizin diş ve damak gelişimini olumsuz etkilemeyecek bir ürün seçmek olmalıdır. Bu bakımdan, ortodontik yapıya sahip, doğal silikon bir emzik modeli tercih etmelisiniz. Ayrıca, satın almaya karar verdiğiniz emziğin ambalajında 'BPA free' ibaresinin olmasına mutlaka dikkat edin.
Philips Avent emzik çeşitlerinden ortodontik model damaklı yapısı ile bebeğin damağına tam oturarak kullanmaya olanak sağlar.
Uyumak için bir emzik kullanıyorsa, ağzından düştüğünde uyanabilir. Kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Ancak SIDS riskinin yüksek olduğu ve kulak enfeksiyonu riskinin nispeten düşük olduğu ilk 6 ayda bebeğinizin emziğe ilgisi ve ihtiyacı daha fazladır. Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir.
Kiraz uçlu emziklerde, emziğin siper olarak adlandırılan bölümü üzerinde havalandırma delikleri mevcuttur. Bu sayede, emzik siperi ıslak kalmaz ve emzik bebeğinizin yanaklarında tahrişe sebep olmaz. Ayrıca, emziğin dizaynının da bebeğinizin yüz yapısına uygun olması gerekir.
Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli. Emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırmak iyi bir alışkanlık değil.
Damaklı uçlu emzikler ise bebeğin ağız ve damak yapısına uygun bir biçimde üretilmiş, ortodontik silikon uçlu özellikte emziklerdir. Bu tür emzikler bebeğin diş ve damak gelişimini olumsuz etkilemez. Bu sebeple de anneler tarafından tercih edilmektedir.
Yeni doğan döneminde bebeğiniz için; anne memesine uygun kiraz uçlu emzik olarak da adlandırılan ucu şiş yuvarlak, bebeğinizin dudağına gelen kısım daha ince ve yassı emzikleri tercih etmelisiniz. Damaksız emzikler anne memesine benzediği için 1 yaşın altındaki çocuklarda daha uygundur.
– 1 yaşından küçük olan bebeklere damaksız emzikler tercih edilmelidir. Emzik tercihi yapılırken bebeğin yaşı ve ağız yapısı dikkate alınmalıdır. – Tercih yaparken emziğin çabuk kırılabilecek dayanıksız malzemelerden yapılmış emzikler tercih edilmemelidir.
Kauçuk emzik, dil ucunun doğru biçimde konumlandırılarak emme anında uygun çekiş ve doğru yutkunma adına küçük çıkıntıları bulunur. Nuk emzik modelleri damak üzerinde emme gücünü doğru bir şekilde dağıtır. Nuk kauçuk emzik ürünlerini bebeğiniz için gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Özellikle, yeni diş çıkarma dönemindeki bebekler sürekli ısırma eğilimde olacağı için silikon emzik önerilir. uçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Damaklı ve damaksız olarak ayrılır. Genel olarak 1 yaş öncesi damaksız emzikler, 1 yaş sonrası ise damaklı emzikler kullanılmaktadır.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri