Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Uyurken aşırı ısınmaya neden olacağından şapka giydirmeyin. Hafif, pamuklu, nefes alabilen çarşaf ve battaniyeler kullanın. Oda çok soğuksa nem değerlerine dikkat etmek kaydıyla oda ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Bu sırada sıcaklığı dengelemek için kapıyı hafif aralayabilirsiniz.
uykuda 18-21 derece yeterlidir. olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. bir battaniye örtülmesi yeterlidir.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Sıcak bir geceyse, tek başına ayaksız bir pijama takımı veya tulum uygun olacaktır. Yenidoğanlarda uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Kundakta daha iyi uyuyorsa, bebeğinizi yaz mevsiminde sadece bezini giydirip, ince bir müslin örtüyle sarabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Bebekli evlerde en çok endişe verici konulardan biri de bebeklerin gece uykusu sırasında üşüyüp üşümediğidir. Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
26 derece ve üstü sıcaklıklarda askılı body tercih edebilirsiniz. Unutmamanız gerekir ki bebekler günlük olarak çok fazla uyuduğu için tenleri size soğuk gelebilir. Bunun nedeni uyurken vücut ısısının düşmesidir.
3 aylık ve üzeri bebeklerde gece yatarken tek kat uzun veya kısa kollu zıbın üstüne ince bir pijama giydirilebilir. 1 yaşını geçmiş bebeklerdeyse kısa kollu ve kapri pijama takımları tercih edilebilir.
Battaniye yerine bebek uyku tulumu
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.
Kışın yatarken bebekler için en uygun giysiler, pamuklu veya polar fleks pijamalar ve kalın bir çarşaf veya battaniye gibi ısıtıcı özelliği olan örtülerdir. Bebeğinizin vücut ısısını koruma ve soğuğa karşı koruma amacıyla, bebeğinizin yatarken vücudunun tamamını kaplayacak şekilde giydirin.
Örneğin 20 derece oda sıcaklığında 1.0 TOG seviyesinde bir uyku tulumu aldıysanız o halde tulumun içine atlet body + kalın pamuklu bir iç giyim tercih etmelisiniz. Bunun yanında eğer aynı oda sıcaklığı için 2.5 TOG uyku tulumu aldıysanız iç giyim olarak ince bir takım giydirmeniz yeterli olacaktır.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar.
2.5 TOG uyku tulumu, hava sıcaklığının düşük olduğu sonbahar/kış aylarında kullanıma uygundur (15-21C oda sıcaklığı).
Bu noktada kışın bebekler uyurken çorap giymeli mi sorusu akıllara geliyor. Merak etme, havalar soğuduğunda bebeğinin çıplak ayakla evde dolaşması veya uyuması hastalık sebebi olmaz. Hastalık sebebi bakteri, virüs ve bazı mikroplardır. Tabii ki soğuk bir ortamda bebeğin çorapsız kalmamalı.
Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir.
Uyurken giyilen pijama ya da geceliklerin ince, hafif, esnek, tene yapışmayan doğal malzemeden olmasına özen gösterin. Pamuk, Bambu ve Tencel bu konuda etkisi kanıtlanmış kumaşlardır. Bunları tercih edin. Uyku ürünleri için özel olarak geliştirilen serinletici ve ter emici teknolojilere açık olun.
Uzun süreli gece çorapla uyumak, ayaklarda ve tırnaklarda şekil bozukluğu, ayak parmaklarında morarmalar ve cilt üzerinde kuruluğa sebebiyet verir. Gece çorapla uyumak, ayağın uzun süre hava almasını engelleyeceğinden mantar hastalıklarına da davetiye çıkarır. Ayaklarda egzama oluşumu da kaçınılmaz olacaktır.
İnsanlar uyuduğu sırada kan dolaşımı yavaşlar, çorap kılcal damarlar üzerinden oluşturduğu baskıyla yavaş akan kanı daha çok yavaşlatır ve beyninize yeteri miktarda kan gitmesine engel olur. Alzheimer gibi hastalıklara sebep olmaya başlar.
Bebeğiniz için ortam sıcaklığı 1 aylıktan sonra uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece yeterlidir. Bu sıcaklıklarda bebeğinizi iki kat giydirebilirsiniz. Mesela bir body ve tulum giydirmek oldukça idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri