McCue (31) esnekliği etkileyen faktörler olarak: Kemik yapısı, kaslar, ligamentler, bağ kapsülleri, tendon yapıları, yaş, cinsiyet, vücut tipi ve ısınmayı sıralamaktadır.
Direnç Antrenmanları ve Kas Kitlesi Artışı: Yetersiz kas kuvvetinin farklı alıştırmalardaki hareket genişliğini sınırlayıcı bir faktör olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda kuvvet, esneklik için önemli bir öge olarak görülmelidir.
Eklemlerin hareketliliği ya da hareket derecesini; 1- Ek lem yüzeyinin şekli, 2- Eklem mekanizmasını çalıştıran kas ların uzunluğu ve 3- Eklem kapsülü ve bantlar belirler(15).
Esnekliğin bağlı olduğu faktörler: 1- 3 -7 yaş arasında hareketlilik çok iyidir. 2- 7-10 yaşlarında çok iyidir. 3- 10-13 yaşları arasında iyi, 4- 12-15 yaşlarında kötü, 5- 15-19 yaşlarında iyidir.
İlgili 36 soru bulundu
Fiziksel aktivite yetersizliği esnek olmamanın en büyük nedenidir. Hareketsiz kişilerin hareketli olanlardan daha az esnek oldukları bilinmektedir. Egzersiz esnekliği arttırmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsizlik bağ sertleşmesine ve kısalmasına bu da eklem hareketinin sınırlanmasına neden olmaktadır.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Esneklik 12-13 yaşa kadar en uç noktaya ulaşır. Dinamik esneklik yaşla birlikte azalır. Kızlar erkeklere göre daha esnek yapıya sahiptir. Ergenlikteki gelişmeler esnekliğin azalmasına neden olur.
Esneklik genellikle statik pozisyonlarda ağrı eşiğinde uygulanırken; mobilite (hareketlilik) dinamik olarak eklemin hareket açıklığının egzersizden önce artırılmasına yönelik çalışmaları içerir.
Esnek cisimlerin yapıldıkları malzemeye bağlı olarak değişen bir esneklik sınırı vardır. Bu sınır aşıldığında cismin yapısında kalıcı bozulma, kırılma, kopma gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Bu çalışmada da araştırmacılar, stretching ve direnç antrenmanlarının, hareket açıklığını iyileştirme konusunda benzer şekilde etkili göründüğünü buldular. Yanlış duymadın ağırlık çalışmak esnekliğini köreltmiyor!
Bir eklemi maksimal hareket ettirebilme kapasitesi olan esneklik performans için önemli bir etkendir. Bir başka ifade ile esneklik (flexibility) kasları ve eklemleri normal hareket aralığı (ROM) boyunca hareket ettirme yeteneğidir. Gelişmiş esneklik becerisi her zaman iyi bir mobiliteye sahip olmak değildir.
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Talebin fiyat esnekliğini belirleyen; ikame mallar, zaman aralığı, gelir payı, bir malın lüks ya da ihtiyaç olarak sınıflandırılması ve piyasanın tanımının ne kadar dar olduğu gibi farklı faktörleri inceleyeceğiz.
Yüzyılda; yeni esnek çalışma biçimleri; - Kısmi süreli çalışma, - Çağrı üzerine çalışma, - Geçici (Ödünç) iş ilişkisi, - Telafi çalışma, - Belirli süreli çalışma, - Alt işveren, - Kısa süreli çalışma ortaya çıkmıştır. Organizasyonların esnek yapısı ve çeşitli süreçlere sahip olması, esnek işgücüne ihtiyaç gösterir.
“Esnek Çalışma” işyeri, işletme ve çalışanların ihtiyaç ve taleplerine göre uyarlanabilen, standart olmayan çalışma biçimi demektir. 2003 Yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ve buna göre çıkarılan yönetmeliklerle çalışma süreleri esnek çalışma yapılmasına imkân sağlar hale getirilmiştir.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Esneklik, bir eklem etrafındaki hareket serbestliğidir.
Özellikle ilk çocukluk döneminde kemikler kıkırdaksı yapıda olduklarından vücut daha da esnektir. Kemikler geliştikçe vücut esnekliği azalır. Esneklik, beş-sekiz yaşlarında sabit kalır. Özellikle on iki-on üç yaşlarında doruk noktaya ulaşır; kız çocuklar, erkek çocuklara oranla daha esnektir.
Atletik performansta önemli olduğu bilinen dayanıklılık, güç, kuvvet, kas fibril boyutları, kas fibril kompozisyonu, esneklik, sinir-kas koordinasyonu gibi bileşenler genetik ile doğrudan ilişkilidir.
Bu esneklik tipleri atletlerin çalışmalarına ilişkili olarak aktivite çeşitlerine göre sınıflandırılırlar.Misal olarak biri hareket içerdiğinden dinamik (hareketlilik) esneklik olarak adlandırılırken bir diğeri statik(durağan ) esneklik olarak adlandırılır.
2) Esneklik: Öğretmenin eğitim programındaki konuları ve etkinlikleri görev yaptığı yörenin; ekonomik, sosyal özellikleri ile öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve sosyal çevrenin değişen koşullarına göre düzenleyebilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri