Yenidoğan Bebek Nasıl Nefes Alır? Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
İlgili 33 soru bulundu
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür.
Genelde geçici solunum güçlüğü çeken bebeklerde bu durum 2 ila 5 gün içinde düzeliyor. Akciğerlerle ilgili başka problemler söz konusu ise solunum cihazıyla destek verilmesi gerekiyor.
Yenidoğan Bebek Nasıl Nefes Alır? Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur.
Bunun için bebeğinizi tamamen sırt üstü yatırmak yerine rahat edebileceği biraz daha dik bir pozisyonda yatırmayı tercih edebilirsiniz.
Burnunuzdan çok yavaş şekilde 4'e kadar sayarak nefes alın. Nefesinizi tutun ve içinizden 7'e kadar sayın. Nefesinizi çok yavaş bir şekilde verirken 8'e kadar sayın.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Bazı enfeksiyon hastalıkları, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar öksürük ve hapşırığa sebep olur. Öksürme ve hapşırma sırasında bebeğin göğüs bölgesinde yer alan kaslar çok güçlü kasılır ve bu durum da bebeğin soluk almakta zorlanmasına neden olabilir.
Bebekler erişkinlere göre daha hızlı nefes alıp verirler.
Çocuklarda nefes darlığına sebep olan bazı hastalıklar ise şunlardır; viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar, kistik fibroz gibi genetik bir durum, hava yolunun yiyecek veya herhangi bir küçük nesne gibi bir şey ile kapanması, sigara dumanına maruz kalma, zararlı gazlara maruz kalma, astım ve alerjiler.
hızlı solunum • hırıltılı solunuma benzeyen sesli solunum • Soluk alıp vermede zorlanma – nefes alıp verirken kaburgaların ya da boynun altındaki derinin içeriye çöktüğünü ya da burun deliklerinin genişlediğini görebilirsiniz; daha küçük bebeklerin nefes alıp verirken kafaları sallanabilir • asabilik ve ateşlenmek • ...
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
İlk 6 aylık dönemde bebekler, ağızdan nefes alma ve burun kanallarını sümkürerek temizleme yetisine sahip değillerdir. Bu süreçte sadece burundan nefes alıp vererek solunum yaparlar.
Solunum sıkıntısı, stridor, kaburga aralarının çökmesi, hızlı nefes alıp verme durumunda hastaneye başvurulması gerekiyor. Bu hastaların yeterince oksijenlenmesinin sağlanması ve ödem çözücü ilaç uygulamalarının yapılması gerekebiliyor. Bunlar steroid uygulamaları ve inhalasyon ile adrenalin uygulamalarını oluşturuyor.
Katılma nöbeti; küçük bir çocuğun, genellikle kısa bir süre bilincini kaybedene kadar, nefesini tutmasıdır. Böyle bir durumda çocuğunuzun oksijen eksikliği nedeniyle teni solgun veya mavimsi olabilir. Çocuk genellikle 1 dakikadan daha kısa sürede bilincini geri kazanır.
Herhangi bir nedenle oluşan solunum yetersizliğinde, kendi haline bırakıldığında rahatça nefes alamayan ve oksijeni hayati organlara göndremeyen bir kişiye dışarıdan solunum desteği verebilmek için ağızdan soluk borusuna bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
5 kez el bileğinizin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurun. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakın.
Burun Temizliği: Bebeğin burun tıkanıklığı varsa, burun aspiratörü veya nazal aspiratör kullanarak burun kanallarını temizlemek, bebeğin daha rahat nefes almasına ve balgamın çıkmasına yardımcı olabilir. Sıcak Sıvılar: Bebeğinize ılık su vermek, balgamın seyrelmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri