Bilindiği üzere, Form 302 belgesi, 6375 sayılı Kanun ile onaylanan 19 Haziran 1951'de Londra'da imzalanan Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşme ile öngörülen bir belgedir.
➢ Beyanname yerine geçen belgeler
Sözlü beyan formu, özel fatura, kumanya listesi, ATA ve CPD Karneleri ve Form 302 belgesi ile ihracına izin verilen eşyanın gümrük işlemleri bu belgeler ile yürütülür.
Soru: Transit rejimi nedir? Cevap: Transit Rejimi, ithalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş ve ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki bir noktadan diğerine taşınmasına uygulanır.
Karar kapsamındaki ürünün transitini yapacak izin sahibi ve/veya taşıyıcı, ticarete konu eşya türüne uygun, ilgili kurumlardan mevzuatları gereğince alınmış izin, ruhsat, lisans ve/veya yetki belgesi sahibi olmalıdır.
Cevap: Taşıyıcı firma ve şoför başvuruları izin sahibi firma aracılığıyla Gümrükler Genel Müdürlüğüne iletilmektedir. Başvuru sonuçları izin sahibi firmaya bildirilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Transit ticarette ürünlerin alındığı ülkeden faturaya alınması ve ürünün satıldığı yere fatura kesilmesi gerekir. Böylece alış satış arasındaki fark Türkiye'ye vergiye tabi olacak şekilde kayda yansıtılır.
Transit ticaret, genel itibarıyla bir ürün yurt dışından satın alındıktan sonra Türkiye'nin gümrük sahasına girmeden farklı bir ülkeye satma sürecidir. Transit ticaret formuna dahil olan ürünlerin herhangi bir vergiye tabi olmaması, bu ticaret şekline olan ilgiyi de artırır.
Eşyayı transit rejimine tabi tutan beyanın kabul edildiği gümrük idaresi hareket idaresiyken, transit rejimine tabi tutulan eşyanın, rejimin sonlandırılması için sunulması gereken idare varış idaresidir.
Transit ticaret alış faturalarında döviz satış kuru, satış faturalarında ise döviz alış kuru uygulanır.
Cevap: T1 rejimi, Avrupa Birliği dışı eşyanın transit beyanı için kullanılırken, T2 rejimi ise Avrupa Birliği eşyasının transit beyanı için kullanılır. TR rejim kodu, ulusal transit işlemlerinin ayırt edilebilmesini teminen Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde başlayıp biten taşıma işlemlerinde kullanılır.
Transit Ticaret Nedir Örnek konusunda, transit ticaret modelinde ihracat ve ithalat için gerekli olan şartlara uymadan ticaretin düzenlenmesine denir ve Rusya'dan Çin'e yapılan ticarette Kazakistan örnek olarak verilebilir.
İthalat ve ihracat yapılması yasaklanmış ülkelerle transit ticaret yapılamaz” ifadesi yer almaktadır. Bahse konu yönetmelikte 12.07.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan değişiklikle transit ticarete İlişkin Tebliğ yürürlükten kalkmış ve transit ticaret formu uygulaması son bulmuştur.
Transit geçiş izni almak için; radyoaktif kaynakların taşınmasına yönelik NDK'dan lisans almış kuruluşlar tarafından, e- devlet üzerinden NDK'ya transit geçiş izni başvurusu yapılması gerekmektedir. 2) Kurumumuz tarafından verilen mal ve hizmetlerin başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
Gümrük beyanınızı, yazılı olarak, elektronik olarak ve belirli durumlarda sözlü olarak yapabilirsiniz. Gümrük beyanının hangi durumlarda ve nasıl yapılacağı gümrük mevzuatı ile belirlenir.
Gümrük beyannamesi
İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir. Gümrük beyannameleri üzerinde kazıntı ve silinti yapılamaz.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi sadece mal ihracı bedellerine ilişkin olup hizmet ihracatı bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Transit ticarette bedellerin yurda getirilmesi zorunlu mudur? Tansit ticarette bedellerin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Dolayısıyla transit ticaret işlemleri 365 sayılı KDV Kanununun konusuna girmemektedir. Ancak KDV beyannamesinde “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 235 kodlu satırda beyan edilmelidir.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
İlk alt bölüne “1” rakamı ve ikinci alt bölüme kullanılan transit refakat belgesi ile kullanılan kalemler listesinin toplam adedi yazılır. Alıcının tam adı ve adresi yazılır. Birden fazla alıcı bulunduğunda, bu kutuya “çeşitli” ibaresi yazılır ve her bir alıcı kalem listesinde belirtilir.
T1: Avrupa Birliği ülkeleri ile EFTA ülkeleri (Avrupa Serbest Ticaret Birliği- Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn'dır) arasındaki ticari malların dolaşımına veya Birlik dışı ülkelere ait malların Birlik ülkeleri arasındaki dolaşıma imkan veren belgedir.
Transit ticaret ve muhasebe kaydı
Herhangi bir malı farklı bir ülkeden aldıktan sonra ülkemizin gümrük sınırlarına sokmadan farklı bir ülkeye satışını gerçekleştirmek olarak açıklanabilir. Vergiye tabi ve bir ticaret odasına kayıtlı tüm gerçek ve tüzel kişiler transit ticaret yapabilir.
Transit ticaret her ne kadar KDV'nin konusuna girmemekte ise de bir alım ve satım söz konusudur ve Ba-Bs formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri