2 yaşından önce ifade edici dil becerisi henüz yeterince gelişmediğinden bebeğiniz gördüğü rüyanı anlatamaz ama rüya gördüğünü hareketleri ile hissettirebilir. 3-4 yaşına kadar ise gördüğü rüyanın gerçek olmadığını algılayamaz ve uyandığı esnada bazen aşırı reaksiyonları gösterebilir.
Yapılan araştırmalar bebeklerin henüz anne karnındayken bile rüya görebileceklerini gösteriyor. Bunun nedeni ise rüya görülen REM aşamasının anne karnındaki bebeklerde çok uzun olmasıdır. Anne karnından başlayarak yenidoğan döneminde de bu durum devam eder.
Erken çocukluk döneminde çocukların % 10'u, 5-7 yaş arasında %30'u, 8-10 yaş arasında %20 si, 10-14 yaş arasında ki çocukların %13'ü haftada bir kez de olsa kabus olarak nitelendirdiğimiz korkulu rüya görürler.
Kötü Rüyalar Görme
Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi rüya görürler. Bu rüyalar kimi zaman korkutucu kabuslar olabilir. Kabuslar, bebeklerin uykusunda ağlamasının sıklıkla karşılaşılan bir nedenidir.
Sinirbilimciler, REM uykusunun yenidoğanlarda ve bebeklerde tamamen farklı bir rol oynadığına inanıyor; beyinlerinde yollar oluşturmasını sağlıyor, daha sonra da dil geliştirmelerine yardımcı oluyor. Sinirbilimciler, rüya görmenin çocukluğun erken yaşlarında ortaya çıkan bilişsel bir süreç olduğunu düşünüyor.
İlgili 44 soru bulundu
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Bebeğin uykuda irkilerek uyanması çoğu zaman normal olmakla birlikte spazm geçirmekten de kaynaklı olabilir. Bebeklerde irkilerek uyanma durumunda ağlamaya kol ve bacak kaslarının kasılması görülüyorsa spazmdan söz edilebilir. Bu kasılmalar uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Yenidoğan bebekler de çocuklar ve yetişkinler gibi refleksif tepki verme yeteneğine sahiptir. Bebeklerde görülen emme davranışı, şaşırma ve kavrama gibi olaylar bu şekilde meydana gelir. Bebeğin yaşadığı istem dışı durumlara yeni doğan bebekler neden güler sorusunun cevabı olan refleksif gülmeyi de ekleyebiliriz.
1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı? İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin sizi, yani alışmış olduğu insanları diğer insanlardan ayırt etmeye başladığına ve sizinle bir bağ kurduğuna işaret etmektedir. "Yabancı Korkusu" en yoğun 7-10 ay arası görülür ve genellikle 18 aylık - 2 yaşa kadar devam eder.
Çocuğunuza Onun Yanında Olduğunuzu Gösterin
Çocuğun gece kabus görmesi durumunda, ona yakınlık göstermek ve ilgi göstermek son derece önemlidir. Bu, çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine, rahatlamasına ve duygusal desteğe ihtiyacı olduğu bir zamandır. Yakınlık göstermek, fiziksel teması içerebilir.
Seslerden, Karanlıktan ve Hayvanlardan Korkar
Bebekler ani seslere karşı irkilerek korkarlar. 1-2 yaşa geldiklerinde gök gürültüsünden, elektrik süpürgesinden veya saç kurutma makinesinden korkmaya başlarlar. Yaşın büyümesiyle birlikte hayvan seslerinden, köpek havlamasından, karanlıktan ve yalnız yatmaktan korkarlar.
Peki bebekler, kabus görür mü? Nörobilim uzmanları bebeklerin 2 yaşına kadar ayrılık ve yabancı korkusu dışında “korku” kavramı ile tanışmadıklarını; bu nedenle kabusların genellikle 2 yaşından sonra görülebileceğini belirtiyor.
Anne karnında bebeğiniz amniyon sıvısı içinde yüzerken, akciğerleri ve tüm solunum sistemi dış dünyada yaşayabilme yetisini kazanmıştı. Akciğerlerdeki hava keseciklerinin içi su ile doludur ve bebek yeni öğrendiği soluk alıp verme hareketiyle, amniyon sıvısını akciğerlerine çekip bırakır.
Uyudukları esnada hayvanlarda yapılan elektroensefalograf (EEG) ölçümleri, bazı hayvanların gerçekten de rüya görebildikleri görüşünü desteklemektedir. Yüz elliden fazla memeli türünün uykuları üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, yunuslar hariç, memeli hayvanların büyük bir kısmının rüya gördüğü gözlemlenmiştir.
2-3 ay: Kendisine yakından bakan birisiyle göz göze gelebilir. Yatay eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Bir süre sonra da dikey eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Dairesel şekilde dönen cisimleri izleme en son gelişir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir. Şiddetli solunum sıkıntısı çeken bebeklerin cilt renginde morarma ve solunumun zaman zaman kesilmesi de görülebilir.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri