Birçok bebek, bezi değiştirilirken huysuzlaşır ve altını tekrar bağlatmak istemez. Özellikle bebek, 1 yaşını doldurmuşsa direnç gücü de artar. Bu durum bez değiştirmeyi, gerçek bir stres haline getirebilir.
Bebekler, altları kirlendiğinde bu ıslak ve rahatsız durumdan kurtulmak için ağlarlar. Bazı bebekler altları değiştirilirken de huysuz olurlar. Bunu nedeni cildine değen soğuk havanın yarattığı histir. İlk zamanlarda zorlansanız da kısa bir süre sonra, onun altını daha profesyonel bir şekilde değiştirmeyi öğrenirsiniz.
Bebeğinizin bezini kirlendikten sonra mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
6. aydan sonra bebeklerde bez değiştirme sıklığı günde 3 veya 4 kez olmalı. Gün içerisinde bebeğinin bezini sık sık değiştirirsen uykusunun bölünmesine sebep olabilirsin. Bu da yetersiz uykudan kaynaklı gelişim yetersizliğine yol açabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır.
Bebeğin altının temiz, kuru ve serin kalması sağlayınız. Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanınız. Pişik kreminin özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına da nüfuz etmesine dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altını sık sık açık bırakıp hava almasının sağlanması iyi olur.
Aynı zamanda her insan dışkısı toprağa karıştığında Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kuralları ihlal edilmektedir. Buna göre teorik olarak bebek bezlerini de ayrıştırmadan çöpe atmak SAĞLIKSIZ ve İLLEGAL bir işlemdir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Çocuğun altını değiştirirken, mümkün olduğunca babası ve kardeşleri dahil olmak üzere, başkasının yanında değiştirilmemelidir. Mümkün olduğunca anne dışında başkası çocuğun altını değiştirmemelidir. Çalışan annelerde ise, bakıcı dışında, yani bakıcı ve anne dışında, kimse çocuğun altını değiştirmemelidir.
Islak mendil kullanmayın
Bebeğin alt temizliği 1'inci aya kadar pamuk ve su ile yapılmalı. Islat mendil bu dönemde tahriş edici olabilir. 1'inci aydan sonra katkı maddesi ve parfüm içermeyen ıslak mendil kullanılabilir.
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak çocuğa kendi odası ve kendi yatağının olduğu kararlı bir şekilde anlatılmalıdır.
1-3 ay aralığındaki çocukların vücut ölçüleri, kiloları ve ergonomik yapıları göz önünde bulundurularak uygun boyutlarda üretilen 2 numaralı seçenekler güvenle kullanılır. Farklı markaların tasarımları arasında karar verme güçlüğünü aşmak için pek çok modeli deneyimleyerek seçiminizi yapabilirsiniz.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer.
Bezi konulmadan önce;
Eğer bir silmede temizlenmediyse, bir tampon alarak aynı şekilde yukarıdan aşağıya doğru bir kez daha silinir. Daha sonra makatı ve poposunun yanları da silinerek, kirli bez bebeğin altından alınır. Temiz bezi konulmadan önce bebeğin altı tülbentle ve yumuşak hareketlerle kurulanır.
Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur, bu nedenle de yaşla sıklığı azalır. Üç yaşındaki çocukların %40'ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20'ye, 6 yaşında %10'a düşmektedir. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır.
Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır. Parmağınızın ucuyla dokunun, kum gibi dağıldığını hissedersiniz. Kan değildir, korkmanıza gerek yok.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir.
Her ne kadar bebeğin doğumu üzerinden 40 gün geçmeden dışarıya çıkartılmaması gerektiği gibi yaygın bir inanış olsa da, doktorlar annelere hazır hissettikleri andan itibaren bebeklerini mevsim koşullarına göre giydirerek ve gerekli tüm tedbirleri alarak dışarı çıkmalarını tavsiye etmektedir.
Bebeğinizi zemine nazikçe geri bırakın. Bezi bağlamadan önce doktorunuzun önerdiği bir pişik kremi varsa bezin değdiği tüm alanlarda bebeğinizin cildine ince bir tabak halinde uygulayın. Bezin ön kısmını arkadaki yapışkanlarla aynı hizaya gelecek şekilde bebeğinizin karnına doğru çekin.
Bebek cildi, yetişkinlerden daha hassas olduğu için, sadece bebeklere özel olarak formüle edilen pişik önleyici kremleri seçmenizi tavsiye ediyoruz. En iyi pişik kremi markaları arasında, Mustela, Babe, Hametol, Burt's Bees, Veleda, Nivea Baby, Sebamed öne çıkmaktadır.
Pişik, bebeğinizin bez bölgesinin çevresinde kırmızı veya pürüzlü görünen sık karşılaşılan bir iltihaplı cilt türüdür. Bebeğinizin bez bölgesi tahriş olmuş ve kırmızı görünüyorsa muhtemelen pişiktir. Cilt aynı zamanda biraz kabarmış ve dokunduğunuzda sıcak olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri