Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibarıyla 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Dünyada en çok domates üretimini yapan ülke Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Daha sonra sırada Hindistan yer alır. Dünya 3.sü Amerika Birleşik Devletleri iken, Türkiye bu listede 4. sırada yer alır. Listede gelen sonraki sıralarda Mısır, İtalya, İran, İspanya ve Brezilya gibi ülkeler bulunur.
FAO verilerine göre, Türkiye 2020 yılı itibarıyla yaklaşık 13,2 milyon ton ile dünya domates üretiminde Çin ve Hindistan'ın ardından 3'üncü sırada gelmektedir.
Bugün Türk mutfağının olmazsa olmazı gibi görünen domates aslında sonradan gelmiş. Anavatanı Peru olsa da, dünyaya yayıldığı yer Meksika. Bugün kullanılan domates kelimesi, eski bir Meksika dilinde “şişen meyve” anlamına gelen xitomatl kelimesinden geliyor.
Domates üretimi; 2018 yılında Antalya 2.410 bin ton domates üretim ile birinci sırada yer alırken, Bursa 1.575 bin ton ile ikinci, Manisa ise 975 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de en yüksek verim, iklim avantajının ve seracılık bölgesi olmasının doğal sonucu olarak Akdeniz Bölgesi'nde alınmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
%40'lık örtü altı tarıma uygun arazisi bulunan Antalya domatesin en çok yetiştirildiği yerler arasında yer alır. 10 derece altında verimliliği düşen domates yetiştiriciliği ortalama yıllık sıcaklık değeri 22 olan Antalya bölgesinde yetişir. Domates yetiştiriciliğinde Türkiye'deki toplam üretimin %20'sini karşılar.
Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir.
Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
Osmanlıda belli bir dönem domatese frenk patlıcanı denilirdi. Hatta Ahmet Vefik Paşa'nın 1876 tarihli Lehçe-i Osmani isimli eserinde “Frenk patlıcanı” çoğu kez geçer.
İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.
Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.
İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler. Bu çeşitlerin gelişme formlarını göz önünde bulundurarak üç ana kategoriye ayrılır. Üç gelişme kategorileri şunlardır: İndeterminate (Sırık) – Bu kategoride çeşitler sürekli gelişmeye devam eder.
ÜRETİMDE ANTALYA 1.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.
Guinness Rekorlar Kitabına göre, 1986'da Oklahoma'da ağırlığı 3,5 kg olan en büyük domates kaydedilmiştir. Domates meyve ağırlığını hasattan sonra bile hafifçe artırabilir. Dünya çapında yaklaşık 9.000 çeşit domates yetiştirilmektedir.
Türkiye domates salçası üretiminin %64`ü Bursa`da gerçekleşmektedir.
Dilimizdeki “domates”, İspanyolca “tomato” sözcüğünden geliyor. 16. Yüzyılda İtalyanlar için domates “pomo d'oro” yani “altın elma”dır; Güney Fransa'nın Provence bölgesine gelince ise “pomme d'amour”a dönüşür, yani “aşk elması” olur. Domatesin Kuzey Amerika'daki durumuna bakılırsa Güney Amerika'dan oldukça farklıdır.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırıldı.Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderildi.Domates ülkemize 1800'lü yılların başında ...
Domates ülkemize yaklaşık 100-105 yıl önce Adana' dan girdiği tahmin edilmektedir Page 5 • Domatesin içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların yararları tartışılamaz. • Cildinizi Korur: Meyve kabuğu , cildinize güneş koruyucu krem etkisi sağlar.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Taze domateste (Solanum lycopersicum) bulunan ve teknolojik anlamda en önemli enzimler pektin metilesteraz (PME), poligalakturonaz (PG) ve lipoksigenaz (LOX)dır [1]. Domates hammaddesinden başta salça olmak üzere, domates suyu, çorba, ketçap, sos, kurutulmuş domates gibi birçok farklı ürün üretilmektedir.
FRANSA'dan dönen komşu, elinde yuvarlak kırmızı bir şeyle geldi. Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der.
Hem lezzetiyle hem de fiyatıyla ön plana çıkıyor. Türkiye'nin en ucuz salkım domatesi Erzurum'da üretiliyor.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Bilime göre domates meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri