Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.
Korkunun sonucu olarak bebeğin başını geriye doğru atarak kasıldığını yani yenidoğan bebeklerde gerinme refleksini gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Şiddetli sesler iki yaşından küçük bebeklerde en sık görülen korkma sebebidir.
Moro refleksi
Bir yetişkin olarak, şaşırtıcı bir şey olduğunda zıplayabilir ve göz kırpabilirsiniz. Moro refleksi tetiklendiğinde bebek başını geriye atar, kollarını ve bacaklarını dışarı atar, ağlar ve kol ve bacaklarını hızla geri çeker. Bu refleks sadece ilk 2 ay sürer.
Odaklanma, takip, derinlik algısı ve diğer görme özellikleri çocukluğun ilk ve orta dönemlerinde gelişmeye devam eder. Konverjans olarak adlandırılan her iki gözün bir nesneye aynı anda odaklanma kabiliyeti, yaklaşık yedi yaş civarı gelişimini tamamlar.
Şurada Paylaş! - Bebekler kendilerine ilginç gelen insan ve nesnelere dik dik bakar. - Bebeğin görme yeteneği henüz tam gelişmiş olmadığı için parlak, hareket eden ya da kontrast renklere sahip şeyler ilgisini çeker. - Bu nedenlerle bebeğinizi sık sık renkli nesnelere ya da bir tavan vantilatörüne bakarken görürsünüz.
İlgili 30 soru bulundu
Bebekler yaşamlarının ilk birkaç ayını geride bıraktığında gıdıklandıkları için gülmeye başlayabilirler. Gıdıklanma sonucu görülen güme ve kahkaha atma bebeğin keyif aldığının değil, savunmaya geçtiğinin ve rahatsız olduğunun belirtisidir. Bu nedenle bebekleri gıdıklayarak güldürmeye çalışmak doğru değildir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Ona dokunduğunuzda, sarıldığınızda, baktığınızda ya da onunla konuştuğunuzda cıvıldama şeklinde sesler çıkarır. Yüzünüze ilgiyle ve çok dikkatli şekilde bakar. Ce-eee gibi saklanma-birleşme oyunlarında yüzünüzün/sesinizin yeniden belirmesini merak ve heyecan içinde bekler.
Bulgular bebeklik döneminde ve çocukluk döneminde farklıdır. Bebeklik döneminde göz yapısında dışardan görülen farklılıklar, kapak düşüklüğü, kayma, göz bebeğinde beyazlık, gözün normalde büyük ya da küçük görünmesi, yaşarma, çapaklanma, kızarıklık gibi durumlar olarak özetlenebilir.
Son yıllarda özellikle küçük çocukların uzun süreler TV seyretmelerinin sosyal gelişim üzerine olası olumsuz etkileri tartışılırken 0-2 yaş bebekler için de televizyon ekranlarının zararlı olduğu belirtiliyor.
Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder. Bu durum genellikle gün içinde tekrar eder ve sürekli hale gelir. Bazen saatlerce süren ağlama krizleri, ebeveynlerin sağlık kuruluşlarına başvurmasına neden olabilir.
Moro refleksi, genellikle bebeklerin doğum sonrası ilk birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı bebeklerde bu refleks 4-6 aya kadar sürebilir, çünkü her bebeğin gelişimi farklıdır. Moro refleksinin kaybolması, bebeklerin sinir sisteminin ve kas kontrolünün olgunlaşmasının bir işaretidir.
Hipotoni, doğumda veya bebeklik döneminde tespit edilebilen, kastaki gerginlik veya gerilmeye karşı direnci sağlayan kas tonusundaki düşüklüğü ifade eden tıbbi terimdir. Hipotoni durumu gevşek bebek adı ile de anılır.
Yenidoğan refleksleri canlılığını kaybetmeye başlar, istemli gibi görünen hareketler çoğalır. Etrafı tanımaya çalışır, bakınır. Baş kontrolü iyidir: başını kucaktayken dik tutar, başı düşmez, başını istediği yöne rahatlıkla çevirir. Ayaklarını birbirine sürter, tekme atmaya çalışır, bacaklarının güçlendiği hissedilir.
Bebe ağlamazsa "samut" (saf) olacağı düşünülerek ağlatmak için poposuna vurulur. Ağlamayan bebeğin hasta (cansız) olduğuna inanılır.
Çocuklarda görülen sürekli bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma ve bir şey izlerken başını bir yöne çevirme gibi şikayetler farkediliyorsa bunun neden göz tembelliği olabilmektedir.
Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri
Gözlerde görülen normal hareketlerin kaybolması ve normal olmayan hareketlerin gözlemlenmesi. Gözlerden özellikle birini, ışıklı bir ortamda kısma durumu. Fotoğraf çekildiği zaman gözlerden yansımakta olan ve normal şartlarda kırmızı renkte olan reflenin sarı/beyaz renge dönmesi.
2-3 Aylık Bebekte Görme Gelişimi
Bebeğiniz bu aylarda hareketli nesneleri takip etmeli ve gördüğü şeyleri yakalamaya çalışmalıdır. Ayrıca, kafasını oynatmadan gözlerini bir nesneden diğerine çevirmeye başlarlar. Artık gözleri ışığa karşı daha duyarlıdır.
Bebek emerken anne de eli ile onun başına arkadan destek verir. Bebek ağzında meme yüzü annesine dönük eliyle memeye temas eder. Bebek bedeninin anneye yakın halde durması sağlanır. Bedeni ile de temas halinde olması bebeğe güven verir.
Önemli birinin ayrılmasına gösterilen tepki genelde 6 aydan sonra görülür. Bebek yanında olmayan, görmediği kişinin ortadan kaybolduğuna inanır. Anne bebek arasındaki ilişkinin yoğunluğuna bağlı olarak, ayrılık anında gösterilen tepki de fazla olur. 2.yaşın sonlarına doğru tepkinin yoğunluğu azalmaya başlar.
Babalar, bebeklerini kucağına aldıklarında onların dokunuşunu, sesini ve kokusunu tanımalarına yardımcı olurlar. Bu etkileşim, bebeğin babasını tanıma sürecini hızlandırır. Baba-bebek bağı, düzenli olarak zaman geçirerek ve bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yanıt vererek güçlendirilebilir.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
İlk iki ayda ağız içerisinde bulunan kasların kontrolü sağlanır ve bebek babıldama (can-nonical babling) olarak adlandırılan konuşma dışı sesler çıkarmaya başlar. 5. aydan sonra ise ana diline ait ünlü sesleri telaffuz eder, 6. ay itibarıyla bu telaffuzları tekrarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri