Bahar mevsiminin lezzetli meyvelerini çok özledik. En başta da sadece bir ay tüketebileceğimiz çağlayı. Nisan ayında baharın gelişiyle birlikte tüketilmesi gereken meyveler şunlardır; limon, can eriği, çilek ve çağla…
İşte nisan ayında yenmesi gereken sebzeler
Bakla, taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, madımak, semizotu, deniz börülcesi, gelincik, arap saçı, ebegümeci, hardal otu, hindiba, ısırgan, turp otu, şevketi bostan, yabani ıspanak, enginar, bezelye, bebe havuç, semizotu, kuşkonmaz ve taze sarımsak.
İlgili 40 soru bulundu
Mayıs ayı meyvelerinin çilek ve yeşil erik olduğu pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Bu meyvelere ek olarak Mayıs ayında çağla, karadut, dut ve yenidünya (malta eriği) yetişmektedir. Meyvelerin olgunlaşmış hallerinin tüketilmesi, bol su ile yıkanması, vitaminleri ölmeden bitirilmesi gerekir.
Mandalina, kış mevsimi meyvesidir. Eylül ayında hasadı başlayan mandalina Şubat ayına kadar tezgahlarda yerini almaya devam eder.
Yaygın kanının aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zaman dilimi yok. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Yani kendisine takıldığından itibaren takılar artık kadınındır, onun malıdır. Medeni Kanun hükümlerine göre evin ihtiyacını karşılamak kocanın yükümlülüğü altındadır.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir. Fakat aileler kendi aralarında konuşup hangi yüzüğün kim tarafından alınacağına ya da ortak bir şekilde yüzüklerin alınması gerektiğine karar verebilirler.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Çilek, hem en lezzetli hem de en faydalı nisan meyvelerinden biridir. Aft ve pamukçuk gibi ağız içi yaralarının çok daha kısa bir sürede geçmesini sağlar.
Latincesi Aprilis olan Nisan ayı, anlamını yine Latincede "aperire" (açmak) kelimesinden almaktadır. Ağaçların çiçek açmaya başladığı mevsimi ifade etmektedir. Yunancada ise Nisan ayı Απρίλιος (Aprillius) olarak isimlendirilmiştir.
1006 - Tarihte kayıtlara geçmiş en parlak Süpernova olan SN 1006, Kurt takımyıldızı içinde gözlemlendi. 1789 - George Washington, ABD'nin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1871 - Apaçi Savaşları'nın başlamasına neden olan Camp Grant Katliamı gerçekleşti. 1919 - Mustafa Kemal Paşa, Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine atandı.
Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Eğer insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon gibi metabolik bir hastalığınız varsa, ürik asidiniz yüksekse meyve yenmesi Karatay Diyetinde tavsiye edilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız yoksa, hareketliyseniz günde bir adet mevsim meyvesini sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Eğer bir kişi geç vakit yatmadan önce meyve tüketirse burada tabii ki meyvedeki bulunan fruktoz dediğimiz şeker var. Bu şekerin yağa dönüşüp kana geçmesi çok kolay olmakta. Dolayısıyla şişmanlık için önemli bir konu diyebiliriz. Geç vakit yemek doğru bir uygulama değil.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir. Sonbahar ayındaki hasattan itibaren ilkbahar mevsimine kadar muz tüketimi yaygındır.
Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Hasat edilip olgunlaştığı kasım ayından itibaren sonbahar ve kış mevsimlerinde kivi tüketebilirsiniz.
İlkbahar meyveleri, yeşil erik, çilek, çağla, elmadır.
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz. Hastalıkların daha çok görüldüğü kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlü tutmak için beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz.
Haziran ayı meyveleri: Kiraz, kayısı, çilek, şeftali, yeşil erik, yeni dünya, dut. Bu sebze ve meyveleri mutfakta bolca bulundurmak bile sağlıklı beslenme adına doğru bir ilk adım olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri