Bu durum size garip görünebilir ama son derece normal bir durumdur. Bazı bebekler ve yetişkinler gözleri hafif açık şekilde uyurlar. Tıbbi olarak açık gözle uyuma durumu zararsızdır, bebekler arasında oldukça yaygındır ve çocuğunuzun bir uyku problemi olduğunu göstermez.
Günümüzde birçok kişi geceleri gözü açık uyumaktadır. Bunu bir rahatsızlık olarak görmeyenler de vardır ancak gözü açık uyumak bir hastalıktır. Adı da Lagoftalmus olarak bilinmektedir. Bahsi geçen rahatsızlık, göz kapaklarının tam olarak kapanmaması nedeni ile kendini gösterir.
Genel anlamda bebeklerin %10'luk kısmında burunlarının geniş olması nedeni ile yalancı şaşılık görülebilmektedir. Bunun haricinde bebeklerde ilk 4 aya kadar, ara ara gözlerde kayma olması gayet normal ve sık karşılaşılan bir durumdur. Ama önemli bir ayrıntıyı kaçırmamak gerekir.
Bademciklerin çok büyük olup hava yolunu kapatması, özellikle çocukların uykuda horlamasına ve ağzı açık uyumasına neden olabilir.
Bebeğin gözlerini sürekli kaşıması durumu, normal şartlar altında uyku sinyallerini bu şekilde verdiğini göstermektedir. Genellikle çok uykusu gelen ve uyumak isteyen bebekler gözlerini kaşırlar ve ovuştururlar. Bebeklerin gözlerini sürekli kaşıyor olmasının sebebi gözlerinin nemli olmaması olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Yaklaşık 3 ayda bebeğinizin gözleri etrafındaki şeyleri takip etmelidir. Bebeğinizin yakınında parlak renkli bir oyuncak sallarsanız, gözlerini hareketlerini ve ellerini kavramak için ulaştığını görebilmeniz gerekir.
Bebeğin yaşına göre de kucağa alınma ihtiyacı değişkenlik gösterir. Özellikle yenidoğan bebekler anne karnından yeni çıkmış, dış dünyaya ve yeni hayatına uyum sağlamaya çalıştığından daha sık temas isterler. Annenin kokusunu almak ister. Bu şekilde kendini güvende hisseder.
Bebekler için Beyaz Gürültünün Faydaları
Beyaz gürültü ile bebekleri uyutmak, onların uykuya dalmalarında yardımcı olabilir. Eğer bebeğinizde uyku belirtileri varsa ve bulunduğunuz ortam hayli kalabalık ve gürültülü ise, beyaz ses yöntemini kullanabilirsiniz.
Buna obstrüktif uyku apnesi denir. Bu durum, uyku sırasında üst solunum yolunun daralması veya tıkanmasından kaynaklanır. Uyku apnesi olan bir bebek uyurken nefes almada duraklamalar yaşar. Uyku apnesi olan bazı bebekler uyku sırasında 20 saniye veya daha uzun süre nefes almayı bırakır.
Bebeklerin rahat uyuması için bulundukları oda sıcaklığı 18-20 derece arasında olmalıdır. Eğer oda bu sıcaklık civarındaysa ve buna rağmen çorap giydirilirse aşırı ısınma ile bebek rahatsız olur, uykusu sıklıkla bölünür.
Akciğerlerdeki hava keseciklerinin içi su ile doludur ve bebek yeni öğrendiği soluk alıp verme hareketiyle, amniyon sıvısını akciğerlerine çekip bırakır.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Gözü tam kapatamamak LAGOFTALMUS olarak adlandırılır. Gözün açık uyunması veya gündüz normal bakış sırasında göz kırpmanın normal şekilde gerçekleşmemesidir.
Ağızı açık uyumanın nedenleri arasında burunda oluşan tıkanıklar gösterilebilir. Buna benzer olarak geniz bölgesinde et, bademciklerin büyümesi neticesinde daralma da ağızı açık uyumaya sebep olabilir. Bu nedenleri ağzı açık uyumaya sebep olarak gösterebiliriz.
Bütün frekansları içinde bulunduran bu gürültüye beyaz gürültü denmektedir. Özellikle fön ve süpürge makinesi sesi gibi beyaz sesler bebekler için, anne karnında duyduğu sesler ile neredeyse aynı ses dalgalarına sahip olduğundan ilk aylarda bebeklerin bu seslerle uykuya daldığı görülür.
Bu durumdaki bebeklerin çoğu ritmik seslerden hoşlanır. Bu sesler; elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi ve tıraş makinesi gibi uzun süreli aynı tonda ses çıkaran cihazlardır. Bunların yanın rüzgar sesi, dalga sesi, su damlaması, uğultu, yağmur sesi ve kalp sesi gibi ritmik sesler de rahatlamalarında etkilidir.
Beyaz gürültü, anne karnındaki sese benzediği için bebeklere güvenli ve huzurlu bir ortamda oldukları hissini verir. Ağlayan bebekleri anında sakinleştirir. Özellikle kolik bebekleri sakinleştirmek için kullanılan etkili bir yöntemdir. Uykuya dalmakta zorluk çeken bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırır.
Beş-altı aylık bebek, büyüklerin yüzlerinden, azarlandığını ya da sevildiğini anlar. Bebek başka bir çocuğu gördüğünde ona doğru atılır, gülümser, bazen ondan çekinir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Özellikle ilk 6 ayda bebekler kendilerini kucakta daha mutlu ve huzurlu hissederler. Ancak bu fiziksel temastan uzun süre mahrum kalırlarsa huzursuzluk yaşayabilirler.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Pek çoğu doğumdan sonraki ilk 40 günlük evrede olmak üzere, anne ve bebekte fiziksel ve duygusal birçok değişim yaşanır. Lohusalık olarak da bilinen doğumdan sonraki bu 40 günlük evre, değişimlerin en hızlı yaşandığı dönemdir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri