Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Magnezyum Glisinat
Bu tip magnezyum; kas ağrıları ve romatizmal sancılar için oldukça faydalıdır.
Epsom tuzu magnezyum sülfat: Vücut banyolarında kullanılabilir. Lokal etkisinden faydalanmak istendiğinde, eklem ve kas ağrılarında, cilt hastalıklarında ve yorgunlukta tercih edilir.
Vücutta bulunan magnezyumun %60'a kadar yakını kemiklerde bulunmaktadır. Bu yüzden kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Magnezyum dolaylı olarak kalsiyum üzerinden kaslara etki ettiği gibi direkt olarak da etki etmektedir. Örneğin magnezyum egzersizlerde de görev almaktadır.
Vücut içerisindeki iltihaba karşı etkilidir. Düşük magnezyum seviyeleri inflamasyon seviyelerini arttırmaktadır. Araştırmalara göre magnezyum takviyelerinin CRP seviyelerini (kronik inflamasyonun bir belirteci) düşürdüğü belirlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
D Vitamini
Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir.
Magnezyum malat:
Diğer formların aksine enerji verir ve uykuyu kaçırabilir. O nedenle SABAH alınması gerekir. Çok geç değilse (18:00 öncesi) spor öncesi de alınabilir. Ama uykusuzluk olursa daha erken alın.
Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Kullanım Şekli: Tavsiye edilen günlük alım miktarı 11 yaş ve üzeri yetişkinler için yemeklerden 2 saat sonra 1 veya 2 tablettir. Ürünün içeriğinde bulunan magnezyum; Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum formları. Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz.
D vitamini ve k2 vitamini kemik sağlığı için ne kadar önemliyse magnezyum da bir o kadar önemlidir. Derimizde güneş ışınları yoluyla sentezlediğimiz veya dışarıdan takviye olarak aldığımız d vitamininin karaciğer ve böbrekte aktif hale dönmesi için magnezyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu formun biyoyararlanımı iyidir. Sindirimi, özellikle kabızlığı ve midede hazımsızlığını desteklemek için kullanılır. Bunun haricinde spor sonrasında kasların onarılması, kas krampları, huzursuz bacak, kas ağrıları gibi şikayetlerde kullanım için de ideal formdur.
Magnezyum Fazlalığı Nedir? Nadir olmasına rağmen, aşırı dozda magnezyum yan etkilere neden olabilir. Genellikle magnezyum içeren takviyeler veya ilaçların alınmasından kaynaklanan aşırı magnezyum (hipermagnezemi) ishal, kusma ve kan basıncında düşüşe ( hipotansiyon ) neden olabilir.
Magnezyum malat formu enerji metabolizmasında rol oynadığı için gün başlarken kahvaltıdan önce veya sonra alınmalıdır.
Magnezyumun Zararları
Magnezyum zararları arasında; uyuşukluk hissi ve depresyon başta gelir. Ayrıca fazla alınan magnezyum minerali midede ve bağırsaklarda sorunların oluşumuna neden olabilir. İshal, midede bulantı ve mide krampı da magnezyumun yan etkiler arasında yer alır.
Yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, baklagil ve deniz ürünlerinde yüksek magnezyum oranı bulunur. Bu gıdaları tüketirken aşırıya kaçmamanız son derece önemlidir. Bol magnezyum içeren besinler tüketerek, kas ve kemik ağrılarınızı giderebilirsiniz. Çünkü magnezyum, kas ve kemik sistemine iyi gelen bir vitamin türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri