İslam'da melek İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Mikail isminin kökeni Arapça olmakla birlikte dört büyük melek arasında bulunmaktadır. Dört büyük melekten rızkı bölüştürmek ile görevli olan Mikail, günümüzde isim olarak tercih görmektedir. Mikail isminin erkek çocuklar için isim olarak kullanılmasında dinsel herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Melekler, nurdan yaratılmış varlıklardır. Onlar yemezler, içmezler, erkeklik ve dişilikleri yoktur. Melekler, Allah'ın sevgili kullarıdır.
Erkek çocuklarına Cebrail, Mikail, İsrafil ismini koymak uygun olur. Cennet meleklerinin en büyüğü Rıdvan'dır. Cehennem meleklerinin büyüğü de Malik'dir. Bunların ismi de erkek çocuğa konabilir.
Meleklerin, nuranî mahiyetlerine uygun (yaptıkları iş ve vazifelerine göre) ikişer, üçer, dörder kanatları vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Melekler, Allah'ın nurdan, ışıktan yarattığı maddî bedeni bulunmayan varlıklardır. Onların kendilerine has özellikleri vardır. Bunların en başında gözle görülemeyen varlıklar oldukları ifade edilir. Gerçekten de normal şartlarda melekleri göremeyiz.
Sözlükte temel anlamı haber getiren elçi, dirayetli, güçlü ve kuvvetli varlık gibi anlamlara gelen “melek” kelimesi İslâmî literatürde “Allah'ın emirlerine tam olarak itaat eden farklı suretlere girebilen ve duyularla algılanamayan nuranî varlıklar” şeklinde tanımlanmıştır.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
Allah tarafından Peygamberlere vahiy getirmekle görevlendirilen 4 büyük melekten biri olan Cebrail, Arapça kökenli bir isim olmaktadır. Her ne kadar Arapça kökenli bir isim olsa da ebeveynler çocuklarına Cebrail ismini koymaktadır. Erkek bebekler için Cebrail ismi kullanılmaktadır.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
İnsanlar melekleri gözle göremezler. Melekler daima Allah'ın emirlerine itaat ederler. Yani onlar sadece Allah'ın emret- tiklerini yaparlar ve asla Ona karşı gelmezler. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
- Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz. - Melekler sürekli olarak Allah-u Teâlâ'ya itaat ve ibadet halinde bulunurlar. - Melekler her zaman iyidir kötülüğü isteme ve bilme iradeleri yoktur.
6- Melekler Allah'tan korkarlar. buyurmaktadır: “Zaten göklerde ve yerde bulunan bütün canlılar ve melekler, hiç büyüklük taslamadan Allah'a secde ederler. Üstlerindeki Rab'lerinden korkarlar ve yalnız emrolunduklarını yaparlar.” gürültüsü O'na hamd ile, melekler ise O'nun korkusundan tesbih ederler.”
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
Hazret-i Mikail'in görevi doğa olaylarını kontrol etmektir. Doğa'da yağmur yağdıran, seller akıtan, kar yağdıran melek Hz. Mikail (A.S)'dır.
Melekler de bunların içinde yer alan bir varlık olmaları sebebiyle, onlar da ölecektir, fakat yüce Allah‟ın diledikleri canlı kalabilecektir. Onlar da öleceklerdir, fakat bunun ne zaman ve nasıl olacağı ancak yüce Allah tarafından bilinebilir.
İslam'da melek
Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Cebrâil Aleyhisselâm dedi ki: “Yâ Muhammed! Bu duânın adı Bedî'dir (Celcelûtiye).
Barachiel, aynı zamanda Şans Meleği olarak bilinir. Kendisinden yardım isteyenlerin hayatına şans, kısmet, başarı ve iyi talih getirir.
Bu dört melek, âlemlerdeki işleri tedbirle görevlidir. Cibril: harplerin, toplumların yere batırılarak ve gömülerek helâk edilmesi, zelzele, yıldırım, . . . gibi olayları yönetmekle görevli bir melektir. Mîkâil: Rızıkların dağığtılması ile görevli bir melektir.
Azrail, İslam'da dört büyük melekten biri ve eceli dolmuş kişilerin canını almaya gelen 'ölüm meleği' olarak görülür. Yahudilikte bu melek bazen ölen kişinin ruhunu taşıyan bir melek olarak uyarlanmıştır.
Dünya'da hâlâ oksijen ve atmosfer olacak ancak artık depremlerin yarattığı oluşumlar olmayacağı için zamanla rüzgâr, tüm yapıları dümdüz bir hale getirecek. Sonunda, düzleşmiş kıtaların çoğu sular altında kalacak. Birçok volkan var olamayacak; kalanlar ise daha düz ve daha yaygın bir şekil alacak.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Takdir elbette Yüce Allah'ındır. Dilediği ibadını dilediği emirlerle ve görevlerle tavzif eder. Fakat bilmemiz gereken husus şudur ki, âlem-i bekada melekler sayısız biçimde aynen mevcutturlar, Cennette ve Cehennemde insanlarla konuşurlar ve iletişim kurarlar. Allah'ın emirlerini icra etmeye devam ederler.
Bütün melekler hatta Cebrail, İsrafil, ve diğer mukarreb melekler kıyametten önce öleceklerdir. Meleklerin ölümleri hakkında iki ihtimal söz konusudur: Ya ruhlarının temsilî gövdelerinden ayrılması anlamındadır ya da onların sürekli yapmakta oldukları görevlerinin sona ermesi anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri