Bebeğin yaşına göre de kucağa alınma ihtiyacı değişkenlik gösterir. Özellikle yenidoğan bebekler anne karnından yeni çıkmış, dış dünyaya ve yeni hayatına uyum sağlamaya çalıştığından daha sık temas isterler. Annenin kokusunu almak ister. Bu şekilde kendini güvende hisseder.
Uyku vakti geldiğinde uyku rutininizi uygulayıp bebeğinizi kucağınızda biraz sakinleştirin ve ardından hemen yatağına bırakın. Ağladığında sadece susturmak için kucağınıza alın ve susunca tekrar yerine koyun. Bu sayede miniğinize kendi kendine uyumasını öğretmiş ve kucak bağımlılığını azaltmış olacaksınız.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
Bebeğinizin büyüdükçe size daha bağımlı hale gelmesi gayet normal bir davranıştır. Sizi ve çevresini tanımaya başladıkça sürekli onunla ilgilenmenizi ister ve yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Bebeklerin büyüme evresinde karşılaşılan ve en çok yaşanan sorunlardan biri de bebeğin sürekli kucak isteme sendromudur.
İlgili 32 soru bulundu
Görme duyusu, günden güne iyileşen bebek, artık yakın ve uzak mesafedeki objeleri, kontrast renklerde olmasa bile algılayabilir. Yalnızca pastel ve parlak renkleri değil hemen hemen tüm renkleri algılamaya başlar.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Bebeğin yaşına göre de kucağa alınma ihtiyacı değişkenlik gösterir. Özellikle yenidoğan bebekler anne karnından yeni çıkmış, dış dünyaya ve yeni hayatına uyum sağlamaya çalıştığından daha sık temas isterler. Annenin kokusunu almak ister. Bu şekilde kendini güvende hisseder.
Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir. On ikinci ayda bebek hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını anlamaya hazırdır. Mutluluğu, üzüntüyü ve kızgınlığı anlar.
Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar.
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Bebekler özellikle ilk aylarda her ağladığında özellikle kucağa alınmalıdır. Çocuk ne kadar kucakta tutulursa ne kadar okşanırsa bundan o kadar iyi cevap alınır; çünkü bebeğe dokunmak son derece önemli. Çocuğu sakinleştirdiği gibi çocuğun öz güvenini arttırdığı artık kabul edilmiş bir durumdur.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Merhaba, kucak desteği azıcık zordur. Çünkü kucakta sizinle birebir temas içerisinde sizin sıcaklığınız, şefkatli kollarınızda uykuya geçmek bebeğiniz için güven vericidir ve güvenli alanda uyumak çok keyiflidir. Yenidoğan döneminde benim de önerim bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız!
Çocukları evde yalnız bırakmak için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak yasalar, bir çocuğu riske atacak yaş ve durumda yalnız bırakmamanız gerektiğini söylüyor. Çocukları yalnız bırakmak için belirli bir yasal yaş olmayabilir, ancak bu bebekler ve küçük çocukları yalnız bırakabileceğiniz anlamına gelmiyor.
Yabancı birini gördüğünde bebeğiniz eğer başını göğsünüze gömerse hiç şaşırmayın.Yabancılama çocuk gelişiminde normal bir evredir ve size o anda dönüyor olması sizle daha fazla ilgilenmesi, bebeğinizin sizi sevdiğinin, size güvendiğinin ve kendisini güvende hissettiğinin kanıtıdır.
Bebekler 3-6 ay arası ilk "agu" seslerini çıkartarak konuşmaya adım atarlar. Anne ve baba ne kadar çok bebekleriyle iletişim kurarsa bebeğin aguları da o kadar artacaktır. Çevre ve özellikle annenin sözel uyaranlarının zenginliği, dil gelişimini olumlu yönde etkiler.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Tracy Hogg Yöntemi
'Yatır Kaldır' olarak bilinen bu yöntem 'şşş-pat' olarak uygulanan bir ilk adıma sahiptir. Öncelikle bebek, uyku rutini ardından yatağına yatırılır ve kulağına şşş denirken sırtına pat pat şeklinde hafifçe vurularak okşanır. Bu aşama faydalı olmadığında yatır-kaldıra geçilir.
Bebeklerde kucağa alışma durumu söz konusu değildir. Bebekte temel güven duygusu geliştikçe zamanla kucaklanma ihtiyacı da azalacaktır.
Bebeğin memede uyuması ve sakinleşmek için meme araması çok normal, sağlıklı ve gelişimsel olarak bebeğin yaşına uygun davranış biçimidir. Emzirmek bebeği rahatlatır ve uykuya yardımcı olan cholecystokinin hormonunun salgılamasını sağlar (Beijers et al, 2013).
Sebebinin bebeklerdeki kıl dibindeki salgı bezlerinden alakalı olduğu görülmektedir. Bilhassa kafa kısmında ve yüz kısmında daha aktif çalışan salgı bezlerinden yayılan koku bebeklerdeki mis kokuyu ortaya çıkarmaktadır.
Bebekler için ilk 12 aylık dönemde en etkili keşif aracı ağızlarıdır. Bu yüzden her bulduklarını ağızlarına götürür, emer, ısırır bulduklarını ağızla yalarlar. Bu durumsa anne-babaları hem mikrop kapıp hastalanacak endişesiyle hem de sürekli salya akıtmaları nedeniyle rahatsız eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri