- kuru ve sıcak hava soluyan bebeğin solunum yolları etkilenir, - burun tıkanıklığı gibi sıkıntılar yaşayan bebeğin uyku düzeni bozulur, - bebek sıcaktan dolayı devamlı uyuma ihtiyacı hisseder, bebeğin beslenme başta olmak üzere günlük rutini aksar, - bebek terler ve hasta olma ihtimali artar.
Bebekler ve küçük çocuklar erişkinlerden sayıca daha az ter bezleri olduğundan sıcak havada daha kolay etkilenirler. Düzenli su içirilmeli, ince giydirilmeli ve serin tutulmalıdır.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
26 derece ve üstü sıcaklıklarda askılı body tercih edebilirsiniz. Unutmamanız gerekir ki bebekler günlük olarak çok fazla uyuduğu için tenleri size soğuk gelebilir. Bunun nedeni uyurken vücut ısısının düşmesidir.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Yaz mevsiminde bebekler için oda sıcaklığı ideal aralığı 20-22 derece olmakla birlikte özellikle de odanın 24 derecenin üzerine çıkmamasına dikkat etmek şarttır. Aynı zamanda bebek ince, hafif ve pamuklu giysilerle giydirilmelidir.
Bebeklerin el ve ayaklarının soğuk olması her zaman üşüdükleri anlamına gelmez. Bebeğinizin yüzü ve yanaklarının soğuması ise onun gerçekten üşüdüğü anlamına gelebilir. Bu nedenle bebeğinizin yüzü ve yanakları soğuduysa, ensesini ve göğsünü de kontrol ederek bulunduğu ortamdaki ısının yükselmesini sağlamanız önemlidir.
Yaz ve kış için önerilen sıcaklık değerleri ise, nem ve muhtemelen giyim durumlarındaki farklılıklar nedeniyle, değişebilmektedir; Yaz için önerilen tipik aralık 23 °C (73 °F) ila 25,5 °C (78 °F) iken, kış için 20 °C (68 °F) ila 23,5 °C (74 °F) aralığındadır.
Bebeğinizin sıcak havalarda rahat etmesi için hafif ve rahat kıyafetler tercih edin. Özellikle pamuktan yapılmış kısa kollu bodyler veya elbiseler bebekler için ideal seçeneklerdir. Sentetik kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmemelidir. Çünkü bu tür kumaşlar bebeğin cildinde terlemeye ve tahrişe neden olabilir.
Ev sıcak gelebilir: Bebeklerin küçük olduğu için çabuk üşüyecekleri düşünülmektedir. Bunun için yaz günlerinde camlar kapalı tutulur, kış günlerinde evin sıcaklığı artırılır. Bu minik bebekleri rahatsız edebilir; bu da onların ağlamasına sebep olabilir.
Ayrıca bebekler karın üstü yatarken ayak parmakları ile kendilerini ilerleterek çevrelerindeki dünyayı ayakları aracılığıyla tanır. Çıplak ayaklarla kendini ilerletmek kas tonlamasını, kemik yapısını ve ayak kavisini geliştirir. Çoraplar ve ayakkabılar bu süreçte engel teşkil ederler.
Musa Bostancıoğlu, ''Çünkü bebeğin ne eli ne de yüzü onun beden ısısı hakkında bilgi verir. Bebeğin rüzgardan yüzü üşümüş ancak vücudu sıcak olabilir. Unutmayın bebekler en çok boynundan üşür. Bu yüzden yaz sıcaklarının rehavetine kapılıp bebeğinizi rüzgarlı ya da klimalı ortamda korumasız bırakmayın.
Bebeği nemli bezlerle serinletin ve etrafındaki havayı da serinletmek için beşiğinin etrafına ıslak havlu ya da çarşaflar asın. Gereğinden daha soğuk olmadığından emin olmak için de ortamı sık sık kontrol edin. Bebekleri sıcaktan rahatsız olabilecekleri bir bebek arabasında uyumaya bırakmayın.
Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek. Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir.
“Ortam ısısını abartmayın”
Bebeğin uyku ortamının 22- 23 derece civarında olması gerekiyor. 26-27 derecelere kadar bebeklerin oda ısılarını abartıldığını biliyoruz. Serin havayı solumak bebek solunum yolları için daha kolay. Sıcak havayı solurken daha zorlanıyorlar.
Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.
Daha küçük çocukların yüzey alanı-kütle oranı daha yüksektir, bu da sıcak ortamlarda daha yüksek ısı absorpsiyon hızına neden olur. Çocuklar daha küçük bir mutlak kan hacmine sahiptir, bu da vücuttaki kanın vücut yüzeyine kan yoluyla taşınan ısı transferinin potansiyelini sınırlar, burada bu ısı dağıtılabilir.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Uzun süreli gece çorapla uyumak, ayaklarda ve tırnaklarda şekil bozukluğu, ayak parmaklarında morarmalar ve cilt üzerinde kuruluğa sebebiyet verir. Gece çorapla uyumak, ayağın uzun süre hava almasını engelleyeceğinden mantar hastalıklarına da davetiye çıkarır. Ayaklarda egzama oluşumu da kaçınılmaz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri