Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Gündüzleri aydınlıkta uyutma, yalnızca yenidoğan dönemindeki bebekler için geçerlidir. Bu dönemde bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenmeye başlar. Yenidoğan bebekleri aydınlıkta uyutarak onların gece ve gündüz ayrımını öğrenmeleri noktasında destek olabilirsiniz.
Karanlık en iyisi
Melatonin hormonu, karanlığı çok seven bir hormon :) Bu nedenle, bebeğinizin özellikle gündüz uykularında odanın oldukça karanlık olması uykuya geçişini ve uykuda kalmasını kolaylaştıracaktır. Gece de mümkün olduğu kadar ışık kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Spot ışıklar kesinlikle bebek odasında bulunmamalıdır. Fazla ışık bebeğinizi rahatsız edeceği gibi sağlığını da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu gibi spot ışıkları yerine ışığın yansıdığı esas yeri gizleyecek ve ışığın daha yumuşak şekilde aydınlatma sağlayacağı avize ve aplikleri kullanmalısınız.
Karanlıktan ışığa geçiş, beynine uyanma zamanının geldiğini bildirir. Bunun yerine, karanlık yatak odasında onu yatıştırın. Eğer güneş ışığı çocuğunuzu çok erken saatlerde uyandırıyorsa ya da öğleden sonra uyuma problemi yaşıyorsa, odanın tonlarını koyulaştırmayı düşünebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum fizyolojikli damlalarla burun temizliği yapılabilir.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
Bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların gözleri oldukça hassastır. Bu sebeple gözlerine zarar vermeyecek yumuşak ışık kaynakları tercih edilmelidir. Yumuşatılmış ışık kısmen daha homojen bir aydınlatma sunar, fazla karanlık ve fazla parlak noktaların oluşmasını önler.
Bebeğinizi yatağına yatırıp ışığı söndürdükten sonra yanında biraz kalıp ninni söyleyerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ufak ufak hareketlenmelerinde ya da gözünü açtığında hemen müdahale etmeyerek tekrar uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir.
Bebekler ani seslere karşı irkilerek korkarlar. 1-2 yaşa geldiklerinde gök gürültüsünden, elektrik süpürgesinden veya saç kurutma makinesinden korkmaya başlarlar. Yaşın büyümesiyle birlikte hayvan seslerinden, köpek havlamasından, karanlıktan ve yalnız yatmaktan korkarlar.
Işığa maruz kalmak, bebeğin normal görme fonksiyonunun gelişiminde önemlidir. Işık bebeğin nöral bağlantılarının gelişimini olumlu anlamda etkiler.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Bu durum size garip görünebilir ama son derece normal bir durumdur. Bazı bebekler ve yetişkinler gözleri hafif açık şekilde uyurlar. Tıbbi olarak açık gözle uyuma durumu zararsızdır, bebekler arasında oldukça yaygındır ve çocuğunuzun bir uyku problemi olduğunu göstermez.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür. Işığa bakar. Annesini fark eder.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir. '
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebeklerin çorapla uyumasının faydaları
Ayaklar üşüdüğünde bu durum engelleniyor. Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
Daha fazla melotonin için… Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
Bebeğinizi uyuttuğunuz ortamın, gece zifiri karanlığa yakın, gündüz loş olmasına dikkat edin. Gündüz uykularından 15-20 dakika, gece uykularındansa 30-40 dakika önce bebeğinizi odasına geçirin. Bebeğiniz gündüz ve gece uykusunu her zaman aynı ortamda uyumalıdır.
Anne karnındaki bebeğin ışığı algılamasının tam görme olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Doç. Dr. Sevil Karaman, bebeğin doğar doğmaz aydınlığı ve karanlığı ayırt edebileceğini ancak tüm görmenin netleşmeyeceğinin bilgisini verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri