Tokken Bebeklerin Ellerini Emmesi Bebekler ellerini, daha çok aç olduklarında emdikleri için el emme alışkanlığı direkt akla aç olduklarını getirebilir.
Bazen parmak emmeyi bitirmesi için çocuğun parmağına yapışkan sargı ya da temiz elbise parçası sarabilirsiniz. Bu teknik de parmak emmeyi unutmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun dikkatini çeken limon parçasını ona verebilirsiniz, onunla oynar. Çocuklar limonu da emmeye meyillidir ve bundan çok zevk alırlar.
Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir.
Tamamen normal gelişim sürecine dahil hareketler.Doğuştan emme refleksine sahip oldukları için açlık tokluk farketmeksizin ellerini ve parmaklarını ağızlarına götürürler. Yenidoğan keşif döneminde olan bu hareketler alışkanlığa dönüşmez. Bebeğinizin parmaklarını ağzına götürmesine engel olmak doğru olmayacaktır.
Bazı bebekler anne sıcaklığını, kokusunu daha fazla hissetmek için, tok oldukları halde emmek isterler. Bu emme arzusu, mide dolu olacağı için, besinlerin mideden geri gelmesini kolaylaştırır ve reflüyü tetikleyici etki gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Bebekler ekseriyetle açlık hisleri tatmin edildiğinde memeyi emmeyi bırakır. Bırakmayan bazı bebekler de uykuya dalana kadar araklıklarla emmeye devam eder. Bebeklerin vücudunun emmeye başladıklarındaki gergin hali, karınlarının doymaya başlamasıyla rahatlamaya başlar.
Bebeklerde meme reddi, bebeğin meme emmek istememesi, memeye yaklaştığında ağlayarak memeden uzaklaşması, kısa süre emdikten sonra memeyi bırakması veya emme pozisyonuna hiç gelmek istememesi şeklinde kendini gösterebiliyor.
Bebekler ellerini, daha çok aç olduklarında emdikleri için el emme alışkanlığı direkt akla aç olduklarını getirebilir. Ancak bazen tok olduklarında da ellerini emebilirler. Bu durumun da birçok sebebi olabilir. Bebeklerde el emme durumunda paniklemenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir.
8. ve 9. ayında bir bebeğin desteksiz olarak oturmaya başladığı ve otururken sallanma hareketi yaptığı görülür. Ayrıca bu ayda emekleme hareketi de gelişir. Emekler pozisyondan rahatlıkla oturur pozisyona tek başına geçebilmektedir.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Zararsız bir davranış olan parmak emme davranışı hemen hemen bebeklerin tümünde gözlenmektedir. Bunun nedeni yeni doğan bebeklerin parmak emmeyi daha anne karnındayken öğrenmiş olmaları ve doğuştan sahip oldukları en güçlü refleksin emme refleksi olmasıdır.
3 Aylık Bebek Neden Parmak Emer? Bebekler 3 ya da 4 yaşına kadar oral haz dönemi içerisindedirler. Bu sebepten dolayı bebekler, 1 yaşından sonra ya da daha önceki dönemlerde psikolojik doyum amaçlı parmaklarını emmeye başlayabilirler.
2 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır.
Doğumdan itibaren ilk 3-4 ayda bebeğin beslenebilmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Emme refleksi yeni doğan bebeklerde çok güçlü bir reflekstir. Yeni doğan bebekler, parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenir ve doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biri emmedir.
Emme, yenidoğanlar için sağlıklı, kendi kendilerini rahatlatıcı bir alışkanlıktır. Üç haftalık bir bebek üzgün olduğunda veya sakinleşmeye çalıştığında, kendi parmaklarını veya sizinkileri emerek kendini rahatlatmaya çalışacaktır.
Bebeklerde 4 Ay Sendromu Nedir? Bebeklerde 4 ay sendromu aynı zamanda uyku gerilemesi olarak da bilinir. Bebeğinizin uyku döngülerinde yaşayacağı değişiklikten kaynaklanan tekrar uykuya dalma sorunu için ona destek olabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni farklılıklar gösterebilir.
4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler.
Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir. Ancak ilk aşamada dengesini sağlayamayacağı için bir eşyaya ulaşmak için eğildiğinde düşebilir.
Mimiklere sesli ve kahkaha şeklinde gülme ile cevap verebilir. Başını daha uzun süre dik tutabilir, yere bırakılınca başını kaldırabilir. Ellerinden tutulup oturtulmaya çalışıldığında omuz, gövde ve başını dik tutabilecektir. Bebeğiniz artık ses, hareket ve yüzle yapılan ifadelere anlamlı tepkiler verir.
Bebeğin ellerini yumruk yapması aç olduğunu gösteren bir bulgu kesinlikle değil. Eğer kendini kasıyorsa ve elleri yumruk halindeyse bir sıkıntısı olduğunu düşünebiliriz. Bu gaz da olabilir, kaka da olabilir. İlla açlık olması gerekmiyor.
Büyüme Ataklarında Emme Reddi
Büyüme atağındaki bebeklerde emme reddi bazen tam bir kısır döngüye neden olabilir. Neden mi, açıklayalım. Genellikle 3. ayla 4. ay arasındaki dönemde bebeklerde meme reddi başlar.
Bebekler, anne memesine kademeli olarak alışır ve ağızlarının tamamını kullanmayı yavaş yavaş öğrenir. Oysa emzik kullanımı için, anne karnında gelişen refleks yeterlidir. Bebek zahmetsiz emebildiği bir materyalin ardından, memeyi reddedebilir.
Bebekler 4. ayda da anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için de mama önerileri tıpkı 3. ayda olduğu gibi günde 175-200 ml'lik porsiyonlar şeklinde günde 5-6 kez şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri