Ağlamalar azalmaya başlıyor. Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
Bu sebeple bebekler de kolayca etkilenmektedir. Annesi mutsuz olan bebeklerin daha huzursuz ve stresli bebekler olduğu görülebilir. Bebeklerin davranışlarında da yansımalar görülebilir. Huzursuz ve stresli olan bebekler daha çok ağlarlar ve normalden fazla agresyon gösterirler.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Bir bebek çoğunlukla bir yaşından önce anlaşılır bir şekilde konuşmaya başlayamaz. Ancak bazı araştırmacılar bebeklerin konuşmaya başlamadan önce de düşünebildiğini öngörüyor. Nesneler, olaylar ve fikirler arasında ilişki kurma ve benzerlikleri belirleyebilme soyut düşünme yeteneğinin önemli aşamalarından biridir.
16-18 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi
- Bebeğin duyguları belirginleşir. - İstediği olmadığı engellendiğinde öfkelenebilir, öfkelendiğinde ağlayabilir. - Okşanmaya, sevilmeye, kucaklanmaya ihtiyacı vardır. - Ani şeylerden, şimşek, gök gürültüsü gibi seslerden korkabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Bebekler, sinir sistemlerinin gelişmeye devam ettiği çok erken yaşlardan itibaren bile korkmuş hissedebilirler.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
– Seslere karşı duyarlılığın yaşıtlarına göre daha gelişmiş olması. – Ağrılara karşı fazla tepkili olması. – İlgilerini çeken şeylere kolayca odaklanıp konsantre olabilirler. – Görüp gözlemledikleri, duyduklarını ve deneyimlerini asla unutmama, mükemmel bir hafıza performansı sergileme.
Yenidoğan bebekler dokunulmaktan, okşanmaktan, sallanılmaktan, öpülmekten, kucağa alınmaktan çok hoşlanırlar.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
İnleme: Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.
Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de kısıtlanmışlık karşısında sinirlenebilirler. Bebekler neden sinirlenir diye soruyorsanız bunun sebebi ısrarla yedirmek istediğiniz son kaşık, ısrarla giydirmek istediğiniz yelek gibi basit şeyler olabilir. Bebekler büyüdükçe farklı alanlarda deneyim kazamaya başlarlar.
Bebek karnı acıktığı, canı acıdığı, gazı olduğu için ağlayabileceği gibi sebepsiz yere de ağlayabilir. Bebek ilgi isteyince, kucağa alınmayı bekleyince, anne-babasının sakinleştirici sesini duymak ve güven hissetmek isteyince de ağlayabilir. Beklenmedik yüksek sesler de bebeğin irkilmesine ve ağlamasına sebep olabilir.
Bebeklerin sesten irkilmesi onlara ciddi boyutlarda bir zarar vermez. Bebeklerin zaten bu seslere zamanla adapte olmaları beklenir. Bebekler korkarsa ne olur? Genellikle ani olay ve hareketlere tepkiler verdikleri için bu korkular anlık olur ve bir kalıcılığı olmaz.
Az uyuyan bebekler daha mı zeki? Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz.
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Bebekler 1 yaşına geldiklerinde bazı kelimeleri söylemeye başlar. Bu yaşlarda çocuklardan uzun cümleler kurmaları beklenmemelidir. 18. ayda kelime dağarcıkları gelişerek 24. aylarda iki kelimeyi bir araya getirmeye başlayabilirler. Çocuklar merak duygusundan dolayı soru sormaya başlarlar.
Seslerden, Karanlıktan ve Hayvanlardan Korkar
Bebekler ani seslere karşı irkilerek korkarlar. 1-2 yaşa geldiklerinde gök gürültüsünden, elektrik süpürgesinden veya saç kurutma makinesinden korkmaya başlarlar. Yaşın büyümesiyle birlikte hayvan seslerinden, köpek havlamasından, karanlıktan ve yalnız yatmaktan korkarlar.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Gülmek bu mekanizmalarla doğmuş olup sağladığı işlevlerle günümüze taşınmıştır. Bu refleksi gıdıklanma olarak vermemizin temelinde de benzer bir durum söz konusudur. Gıdıklanma ile gelen gülme de korkunun sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri