Eğer ağız, kulak yolu veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ateş 38 derecenin üstünde ve rektal ölçümde de ateş 38.5 derecenin üzerindeyse çocuğun ateşi var demektir.
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.
(Örneğin:38.5 derece olan ateş; ateş düşürücü, ortam soğutma, ılık kompres yapmanıza rağmen 2 saat içinde 37.5'e bile düşmüyorsa...) 3 günden daha uzun süre ateş düşürücü ile kontrol altında olduğunda da hekime başvurulmalıdır.
Genel olarak, 38 derece üzerine çıkan vücut ısısı ateş olarak kabul edilirken bu eşik değer, ateş ölçümünde kullanılan yönteme göre de değişiklik gösteriyor. Koltuk altı ölçümlerinde 37-37.3 eşik olarak kabul edilirken rektal veya oral ölçümlerde ise 38-38.3 derece eşik değer olarak alınıyor.
Bu seviyeler çocuktan çocuğa göre hafif değişiklik gösterebilir. Genellikle 38 °C ve üstü yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte ölçüm yapıldığında 37,3 °C itibari ile ateşin yükselmeye başladığı kabul edilir. 40 °C ve üzeri ateş hipertermi olarak tanımlanır ve hayati tehlike oluşturmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
Odada serin bir ortam oluşturun. Nefes alma egzersizleri: Bebeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için nemlendirici kullanabilirsiniz. İçecekler: Bebeğinizi sık sık emzirin veya biberonla besleyin. Sıvı alımını artırmak, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Çoğu durumda, kısa süreli hafif havalenin kalıcı bir hasara neden olma olasılığı düşüktür. Ancak uzun süreli veya sık tekrarlanan havalenin, özellikle beynin gelişiminde olumsuz etkileri olabilir. Bebekler uykuda da havale geçirebilirler. Aslında, havalesi olan çocukların çoğu uykuda havale geçirir.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Dijital termometreler aşağıdaki bölgelerden ateş ölçümü için kullanılabilir: rektal - 3 yaşın altındaki çocuklar için en doğru yöntem. oral (ağızda) - 4-5 yaş arası çocuklar için en iyi yöntem. aksiller (kolun altında) - en az hassas dijital termometre, ancak ilk kontrol için iyi bir yöntem.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Bu bilgiler ışığında, ilaç dışı ateş düşürme yöntemleri denendikten sonra, hala 38 dereceden yüksek ve bebeğin / çocuğun konforunu düşüren ateş varlığında ilk seçilecek ilaç parasetamol olmalıdır. Ateşin ısrarla devam etmesi halinde ilk dozdan en erken 4 saat sonra yeniden parasetamol verilmesi gerekmektedir.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır.
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı-cam, elektronik, dijital, transmembranik ve termal kamera ile ölçüm yapılabilir.
Ancak kulaktan 39oC veya koltukaltı 38.5oC üzerinde ise ateş düşürücü verilir. ateş düşürücü olarak en sık tercih edilen parasetamol grubudur. Bunları biz çocuklara bir defada kilograma 10-15 mg olarak veriyoruz. Ateş düşürücüyü en erken 4 saatte bir verebiliriz. Günde 4 defa verilebilir.
Ateşlenen çocuklarda vücutta bazı tepkimeler olabilir. Eller ve ayaklar soğuyabilir; normal bir durumdur. Kollarında titremeler olması çocuğun havale geçirdiği anlamına gelmez. Ateşi kontrol altında tutmak ve daha da yükselmesini önlemek öncelikler arasında olmalıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Çocuğunuzun ateşini sık periyotlar ile ölçün. 38.5 derecenin altında ise kıyafetlerini çıkararak bol ve ince bir pijama giydirin. Çorap, fanila gibi kıyafetlerini de çıkarın.
Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Bebeklerde sadece kafada ateş nedenleri arasında birçok sebep olabilir. Bu durum genellikle, bebeğin kafasının diğer vücut bölgelerine göre daha fazla ısı üretmesi ve serbest bırakması nedeniyle olur. Bu, genellikle bir enfeksiyon belirtisi değildir ancak endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri