Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
BEBEKLERİN DOYDUĞUNU NASIL ANLARIZ
Günde 6-8 kere idrar yeterli bir miktardır yani; bezi elinize aldığınızda biraz ağırlığının olması gerekir.
3 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 39.5 cm, 3 aylık erkek bebeğinizin ise 40.5 cm olabilir. 3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Günde 6 kereden az sayıda, koyu renkli, ağır kokulu idrar yapıyor ise yenidoğan bebek doymuyor olabilir. Bu durumda doktor kontrolü beklenmeden doktorla iletişime geçilerek bilgi verilmesi gerekmektedir.
Günde 5-6 çişli bez görülmelidir. Kaka sayısı değişkendir. İlk aylarda 7-8 kez kaka yapan bir bebek daha sonra günde 1-2 kere yapabilir.
İdrarını yaptığında çok uzun saatler olmamak koşuluyla kısa bir süre bekleyebilirsin. Özellikle yenidoğan döneminde günde bebekler sık sık idrar yaptıkları için ilk birkaç ay her 2-3 saatte bir bez değişimi yapmalısın. Bebeğinin pişik olmasını önlemek için bezini sıklıkla değiştirmelisin.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı? Bebeklerin doyduklarına dair ortak en önemli belirti, günde yaklaşık 4-6 bez ıslatmalarıdır. Yani çiş, bebeğin doyup doymadığına dair belirtilerin başında gelir.
Bebeğinizi asla başından iterek emzirmeye zorlamamalısınız, bunu yapmak, bebeğin itiraz ve inatçılık duygusunu geliştirir, memeyi reddetmeye neden olur. Bebeğiniz günde (24 saat) en fazla 5-6 defa çişli bez, 2 defa kakalı bez çıkarıyorsa, ayda 500 gr ve üzerinde kilo alıyorsa doğru besleniyor demektir.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur.
*veee en önemlisi günlük yaptığı idrar miktarı ve rengi: Karnı doyan bir bebek ilk bir hafta boyunca en az günü kadar idrar yapar. Yani ilk gün en az 1 kez, ikinci gün en az iki kez, üçüncü gün en az 3 kez gibi… Yedinci sekizinci günden sonra günde ortalama 7-8 defa idrar yapmasını bekleriz.
Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır. Parmağınızın ucuyla dokunun, kum gibi dağıldığını hissedersiniz. Kan değildir, korkmanıza gerek yok.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Bebek büyüdükçe ıslak bez sayısı azalır. Ancak yine de günde en az 6-8 ıslak bez beklenir. İdrarın renginin açık ve berrak olması normaldir. Bebeğin uzun aralıklarla çiş yapması, idrar renginin koyulaşması bebekte sıvı kaybına ya da yetersiz sıvı alımına dair işaret olabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Bebeklerin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri de çişli bez sayısıdır. Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Uzun süre bebeğinizin altını değiştirmediğiniz de bebeğiniz de pişik olabilir. O nedenle bu konuya dikkat edilmelidir. Uzmanlara göre yeni doğan bebeklerin altını değiştirme sıklığı gündüz 7 ya da 8 defa olması gerekir. Bu sıklık 6-7 aydan sonra gündüz 3 veya 4'e düşmektedir.
Pişik olmaması ve ıslaklıktan veya bebek bezinin sürtünmesinden huzursuzlaşmaması için en fazla 4 saatte bir bezini değiştirmeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin karnının doyduğunu en iyi günlük ıslak bez sayısından anlayabilirsiniz. Eğer günde 4-5 çişli bez değiştiriyorsanız bebeğinizin karnı doyuyor demektir.
4 aylık bebeğiniz, tüm beslenme ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılayabilir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışmalısınız. 4 Aylık Bebek Günde Kaç Kere Kaka Yapar? 4 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir ve bir kez kaka yapabilir.
Bebeğinizle birlikte bebeğinize uygun bebek bezinin numarası da büyür. 3-6 kg arasındaki bebekler için 2 numara, 4-9 kg arasındaki bebekler içinse 3 numara bebek bezi tercih edebilirsiniz. Büyüyen bebeğiniz 7-14 kg arasındaysa 4 numara bebek bezi tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri