Anneler doğumdan sonra bebeklerini ilk kucaklarına aldığında vücutlarının herhangi bir yerinde belli belirsiz, açık ya da koyu doğum lekesi görebilirler. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra değil birkaç hafta sonra görülebilir. Genellikle zararsız olarak bilinen lekeler oluşum şekillerine göre sınıflara ayrılmaktadır.
Küçük ve sıkışık kan damarlarından oluşurlar. Doğum anında görülmese bile, doğumdan birkaç hafta sonrasında gelişebilir. Genellikle hızla büyürler, bir süre sabit bir boyutta kalırlar ve sonrasında azalırlar. Bu tür doğum lekeleri birçok vakada birey 9 yaşına geldiğinde ortadan kaybolur.
Derinliğine göre pembe-kırmızı yamalar şeklinde görülen bu lekeler, deri altında daha derin yerleşimli olduğunda koyu kırmızı ya da mor renkte görülebilir. Doğumsal lekeler, damarsal bozuklukların yanı sıra kahverengi yüzeyel lekeler şeklinde veya doğumsal ben şeklinde görülebilir.
Bu doğum lekesi, bazen doğumda bazen ise doğumdan çok sonra, hatta erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda oluşabilir. Boyut olarak büyüyebilir, ama sıklıkla zamanla solar. Bazı çocuklarda birden fazla sütlü kahve lekesi gözlenebilir. Eğer çocuğunuzda birçok leke varsa doktora danışmanızda fayda vardır.
Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur.
İlgili 33 soru bulundu
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Yenidoğan bebeğin cilt rengi
Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Doğum lekeleri, gebelik döneminde yapılan herhangi bir nedenden kaynaklanmayan lezyonlar olup genellikle oluşmalarının altında yatan asıl neden ortaya çıkarılamamaktadır. Ancak bazı doğum lekeleri genetik geçişli olup aile bireyleri arasında kalıtsal olarak aktarılarak meydana gelebilir.
Doğum lekeleri, bebek cildinde yaygın görülebilen, genellikle zararsız bir renk değişikliğidir. Doğumda ya da bazen hayatın ilk aylarında ortaya çıkan, deriye ait elemanların anormal şekilde yerleşimleri sonucu gelişir.
Bazı kültürlerde ensede olduğu zaman leylek ısırığı, yüzde olduğu zamanda ise melek öpücüğü olarak isimlendirilmektedir. Deri altında bulunan küçük kan damarlarının toplanmalarından veya genişlemelerinden kaynaklanmaktadır. Somon lekeleri bazı vakalarda kendi kendine solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmemektedir.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Yenidoğanlarda ve bebeklerde kırmızı döküntüler çok sık rastlanılan bir durumdur. Bilimsel olarak; yenidoğan bebeklerin ciltlerinin metürasyonlarını tamamlamalarından kaynaklanır. Yani basitçe deri gelişimleri henüz tamamlanmamıştır ve görülen çoğu cilt sorunu bu sebeple geçicidir.
Kan damarlarının gelişme evresinde olması gerektiğinden daha farklı olması bu tip doğum lekelerinin oluşmasına neden olur. Örnek olarak; bir bölgede çok fazla kan damarının olması ya da kan damarlarının normale göre daha geniş olması gösterilebilir.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
Hamilelikte Cilt Ne Zaman Lekelenir? Bazı batıl inançlara göre hamilelikte cildin, bebeğin cinsiyetinin belli olmasına yakın zamanlarda lekelendiği ve meme ucunda özellikle koyu renkli lekelerin bulunması bebeğin erkek olacağına, lekenin bulunmaması ise bebeğin kız olacağına yorumlanmaktadır.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Hamilelikte yüz lekelerini önlemek için cildini mutlaka bu dönemde güneşten korumalısın. Hamileler için kullanımı uygun güneş kremlerini kullanarak UV ışınlarının cildinde leke oluşturmasına engel olabilirsin. Gebelikte yüzde lekelenme sorunu yaşayan kadınlara baktığımızda hem açık tenlileri hem de esmerleri görüyoruz.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Bebeklerde göz rengi kesin olarak 8 ya da 9 aydan sonra belli olur.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor. Bunun önemli bir delili farklı tonların olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri