Farklı kaslar özel ve ince bir iğne vasıtası ile incelenir. İğne EMG tetkiki öncesi yapılan nörolojik muayene ile belirlenen olabilecek en az sayıda kasa giriş yapılarak çekim sonlandırılır ve böylece çocuğun işleminin mümkün olduğunca kolaylaşması sağlanır. Çocuğa herhangi bir zarar vermez, yan etki oluşturmaz.
Çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubundan hastalara uygulanabilir. Sadece bir kaç gruba risk attırmamak amaçlı uygulanmayabilmektedir. Kalp pili olan hastalarda sinir iletim incelemeleri yani elektrik verilen tetkik kısmı bazen yapılmayabilmektedir.
EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir. Ancak incelemenin planlanandan daha fazla işlem gerektirmesi, hastanın hareket kısıtlılığı ya da kooperasyon eksikliği gibi nedenlerle nörofizyolog incelemeyi planladığı süreden daha uzun sürede sonuçlandırabilir.
EMG (Elektromiyografi), kasların elektriksel aktivitesini ölçmek ve kaydetmek için kullanılan bir tıbbi test yöntemidir. EMG, kasların hareket etmesi sırasında oluşan elektriksel sinyalleri algılayarak kas fonksiyonlarını incelemeyi sağlar. EMG testi, sinir sistemi ve kas hastalıklarının tanısında kullanılır.
EMG'nin yapılması iki aşamadan oluşmaktadır. Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG'si ve iğne elektrotunun kas içine girdiği iğne EMG'si olarak iki aşamaya ayrılmaktadır. İlk aşamada sinir iletim durumu belirlenmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
Sinyaller değerlendirilerek hastalığın vücudun neresinde olduğuna ya da yaygın bir hastalık durumunda hastalığın yaygınlık derecesine ilişkin bilgiler elde edilir. Emg'nin süresi yapılacak incelemeye göre değişiklik gösterir. Ortalama 15 dakika ila 1,5 saat arasında sürebilir.
EMG çekiminde öncelikle çok küçük elektrik uyarım verilerek ilgili sinirlerde ölçüm yapılır. Verilen elektrik şiddeti çok düşük seviyede olup çocuğa herhangi bir zarar vermez yan etki oluşturmaz. Çocuklar genellikle iyi ve kolay tolere edebilmektedir. Gerekli olması durumunda iğne EMG tetkiki ile devam edilir.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
EEG yaklaşık 23 adet küçük denilebilecek elektrodun bir tür jel de diyebileceğimiz bir madde yardımıyla saç bulunan kafa derinize yerleştirilmesi ve bir bilgisayar sayesinde beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
Uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor gibi görünmesi nedeniyle “EEG kaç dk sürer? sorusunun sorulması olağandır. Ancak elektrotlar yerleştirildikten sonra aslında çekim işlemi 20-40 dakika sürer. Hazırlık süreci dahil olmak üzere işlem 1 saat sürer.
Her yaş grubunda olmakla beraber özellikle yenidoğanda hem epileptik durumu belirlemek için hem de yenidoğanın beyin gelişiminin haftasına göre uygun olup olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır.
EEG çekiminin gerektiği durumlar; epilepsi (sara), katılma, bayılma, hiperaktivite ve dikkat eksikliğidir. Nörolojik incelemeler sırasında son yıllarda EEG çekimi ile pek çok hastalığın tanısı konulabilmekte ve bu sayede nitelikli bir şekilde tedavi planlaması yapılabilmektedir.
Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır. EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel değerleri asgari 50 μV, azami 20 ile 30 mV arasındadır.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
Çocuk EEG uyku halinde yapılacağından hastanın en az 90 dakika uyuması istenir. Uyandıktan sonra uyanıklık halinde bir süre çekime devam edilir. Anormal aktiviteleri uyarmak ve EEG de görünür hale getirmek amacı ile aralıklı ışık uyarımı ve hiperventilasyon (derin nefes alıp verme) yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri