Göbek bağını her gün bir defa temizlemek, Bez değiştirilirken göbek bağının dibini kontrol etmek ve varsa birikmiş kirleri kulak çubuğu yardımıyla temizlemek, Bebek bezini göbek deliğini ve göbek bağını kapatmayacak şekilde bağlamak, Göbek bağına ve göbek deliğine fazla müdahalede bulunmamak.
Göbek deliği
Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın. Ardından pamuklu çubuk yardımı ile içeride kalan kirleri alın.
Banyo uygun ısıda ve temiz su ile olmalı, bebekler için hipoalerjik sıvı şampuanlarla temizlik sağlanmalıdır. Yenidoğanda göbek bağı hijyeni; Göbek bağı en geç 15 gün, en erken 3 günde koruyup düşmektedir. Göbek bağının temizliğini hijyenik solüsyon ve gazlı bez ile yapmak mümkündür.
Yeterli temizlik yapılmadığında, bu bölge bakterilerin üremesi için uygun bir ortam haline gelebilir. Bakterilerin çoğalması enfeksiyona neden olabilir. Hijyen Kurallarına Uyulmaması: Özellikle yeni doğan bebeklerde, göbek bağı düştükten sonra düzenli temizlik sağlanmazsa, bakteri birikimi ve enfeksiyon riski artar.
Göbek deliği iltihabı nasıl geçer? Göbek deliği iltihabının tedavisinde göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik kullanılması ile tedavi edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
0-1 ay arasında olan yenidoğan bebeklerde iltihabın kana karışarak vücuda yayılma olasılığı çok yüksek olduğu için yakın takip ve bakım gerekmektedir. Bu nedenle bu dönemde görülen göbek deliği iltihabında bebek mutlaka hastaneye yatırılmaktadır ve antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Göbek Enfeksiyonu/İltihabı (Omfalit)
Göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik uygulanması ile tedavi edilebilir. Ağır enfeksiyonlarda ise, göbek çevresindeki kızarıklık belirgindir.
Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca göbek deliğinizin çevresinde şişlik, ağrı ve kabuklanma da oluşturabilir.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır. Göbek fıtığına hangi doktor bakar? Göbek fıtığına çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi uzmanları bakmaktadır.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Sağlıklı bireylerde normal göbek deliği yapısı içe doğru uzanırken göbek fıtığı sorunu olan kişilerde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı şeklindedir. Göbek fıtığı hastalarında fıtık büyüklüğü bazı hastalarda çok küçük iken bazı hastalarda ise fıtık boyutu büyük olabilmektedir.
Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Gusül abdestine engel midir? Normal uğraşma ile çıkmayan bir kir, bedenden bir parça durumuna gelmiştir, onun gusle zararı olmaz.
Göbek deliği çevresine yağ sürmek
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Daha spesifik olarak, bu kahverengi lekeler göbek deliği yakınında kahverengi bir çizgi veya "linea nigra" olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni, gebelik sırasında karında pubis ile göbek arasındaki beyaz çizginin daha fazla pigmente olabilmesidir. Bu "linea nigra", bazen göbek deliğinin üstüne sternuma kadar uzanabilir.
Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde ve hamile kadınlarda kullanımı sınırlıdır ve doktor kontrolünde olmalıdır.
- Göbek düşene kadar (1-3 hafta), bebeğin bezi göbek kordonu dışarıda kalacak şekilde aşağıdan bağlanmalıdır. - Göbeği düşmemiş olan bebek suya sokularak banyo yaptırılmamalıdır, sadece silinmelidir. - Doktorun tavsiye ettiği şekilde (alkol/batikon/pansumansız) göbek bakımı yapılmalıdır.
Bebek Granülomu Nedir? Granülom, göbek bağının düşmesinin ardından bölgesel olarak oluşan aşırı iyileşme dokusudur. Dokunun ortaya çıkması, sıvı akışı şeklindedir. Bu sıvı oluşumu; göbeğin kesilme biçimi ve süresinden tamamen bağımsız biçimde meydana gelmektedir.
Gümüş nitrat uygulamasından sonra göbek çevresinde bir siyah alan meydana gelebilir. Bu durum birkaç hafta içerisinde normale döner. Akıntı gümüş nitrat tedavisine rağmen devam ediyorsa, mevcut problem polip olabilir. Umblikal polip tedavisi de yine muayenehane / poliklinik koşullarında yapılır.
(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/52.) Göbek deliğine suyu ulaştırmanız, parmağınızı hafifçe göbeğinizi dokundurmanız yeterlidir. İyice içine su ulaştıracağım diye göbeğin arasını açmaya çalışmak sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktur.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Göbek bağı temiz ve kuru tutulmalı
Bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde de düşer.
Göbek halkası doğumdan kısa bir süre sonra kapanmalıdır. Düzgün kapanmazsa, bağırsaklar içeri girebilir. Bu, özellikle bebek ağladığında, öksürdüğünde veya zorlandığında göbek deliğinin yakınında bir şişkinliğe neden olabilir.
Göbek bağı yaklaşık 50 santimetredir. Bebeğin doğumun ardından göbek bağına ihtiyacı kalmaz ve kordon hâlindeki uzun göbek bağı göbeğin birkaç cm yukarısından, yaklaşık 2 ya da 3 cm, klemplenerek kısaltılır. Böylelikle doğumdan sonra anne ve bebek birbirinden ayrılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri