Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar. Hidrokortizon veya kortizon olarak bilinen yapay kortizol alerji ve yangı'ya karşı sağaltımda kullanılır.
Kortikosteroid kadınlarda doğurganlığı etkilemez, erkeklerde sperm sayısında azalma bildirilmiştir.
Ayrıca erkeklerde kısırlığın farklı bir sebebi de hormon düzeyini bozan ilaçlardır. Kemoterapi ilaçları, erkeklik hormonu tedavileri, antidepresanlar ve kortizon grubu ilaçları sperm üretimini etkileyebilir.
Sadece anne değil baba adayının aldığı birçok ilaç da gebeliğe etki edebilir. Prekonsepsiyon döneminde erkeğin kullandığı ilaçların spermi direkt olarak etkileyerek bebekte doğumsal anomalilere neden olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır.
Kortizon kullanımının suistimal edilmesi, kullanım koşullarına uyulmaması, yanlış, bilinçsiz, gereğinden fazla miktarda ve süre kullanılması bazı hastalarda fazla kilo, şişkinlikler ve tüylenme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
"İLAÇLARI DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANIN"
Kronik hastalıklarda belirtilerin alevlenmesi durumunda kortizon kullanımı da gerekli olabiliyor. Bu gibi durumlarda kullanılan kortizonun ters bir tesire neden olmadığını belirten Dr. Donat, "Kortizon kullanımı ile gebeliğe bağlı alevlenmeler tedavi edilebiliyor.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Uzun Süreli İlaç Kullanımı
Farklı hastalıklar nedeniyle kullanılan uzun süreli ilaçlar spermleri olumsuz etkileyebilir. Örneğin mide ülseri, gastrit ve depresyon ilaçları sperm sayısını düşürebilir. Bu durumda çiftler çocuk sahibi olmak istiyorsa ilacın değiştirilmesi için ilgili uzman hekime başvurmaları gerekir.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Antibiyotikler, depresyon, mide ülseri, hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir. Mide ilacı olan reseptör blokörü ilaçlar sperm sayısını düşürür. Özellikle değişik sebeplerle örneğin prostat büyümesi gibi durumlarda kullanılan steroidli, testosteronlu ilaçlar sperm üretimini bozar.
Kortizol Hormonunun Fazla Salgılanması, Cinsel Performansı Olumsuz Etkileyebilir. Kandaki yüksek kortizol seviyesi, cinsel isteksizliği de beraberinde getirebilir. Bunun yanında erkeklerde testosteron azlığına, iktidarsızlığa ve testislerin küçülmesine neden olabilir.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
En verimli sperm ne zaman olur? Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür.
Doğru zamanlama ile girilen cinsel ilişki gebe kalma olasılığını arttırır. İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hem de cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri