Genelde güneşe maruz kaldıktan sonra dakikalar içinde ciltte kaşıntı, kabuklanma halinde ortaya çıkan ve zaman zaman ağrılı olabilen minik kabarcıklar şeklinde belirtiler gözlemlenir ve bu belirtiler güneşten uzaklaşılan 24 saat içerisinde genelde kendiliğinden kaybolur.
Hafif vakalarda, sadece birkaç gün güneş ışığından kaçınmak, şikayetlerin giderilmesinde yeterli olacaktır. Ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen bazı kremler doktorun önerisi ile kullanılabilir. Şiddetli alerjik deri reaksiyonları için ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir.
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
-Yanma, -Ödemli kabarıklıklar şeklinde belirtiler görülür. Güneş ışınlarının alttaki cilde ulaşmasına izin veren ince ve beyaz giysilerle kaplı alanlarda da güneş alerjisi gelişebilir. Göz etrafında veya dudaklarda da alerji görülebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle 10-30 saat aralığında ortaya çıkan bu semptomlar çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Semptomların tamamen giderilmesi birkaç günü bulabilir. Güneş alerjileri, güneş yanıklarından farklı olarak 5-10 dakika içinde semptom gösterebilirken kimi zaman bu süre birkaç günü de bulabilir.
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
Alerji Büyüdükçe Geçer mi? Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Güneş alerjisi olarak da bilinen güneş ürtikeri, güneşe maruz kalan ciltte kurdeşen oluşmasına neden olan güneş ışığına karşı nadir görülen bir alerjidir. Kaşıntılı, kırmızımsı lekeler veya şeritler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Kısa bir süre veya saatlere kadar sürebilirler.
Foto Yama Testi: Bu testte, yaygın güneş alerjisi tetikleyicileri doğrudan cildinize uygulanır. Bir gün sonra, cilde belirli bir dozda ultraviyole ışınları verilir. Işına maruz kalan cilt bölgesinde bir reaksiyon meydana gelmesi durumunda alerjinin test edilen maddeyle direkt bağlantılı olduğu sonucunu doğurur.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları hekimleri, 6 yıl tıp fakültesi, 4 yıl çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığı ve 3 yıl da çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları bölümünde ihtisas yaparlar.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Atopik dermatit dediğimiz alerjik ve kuru cilt yapısı olan veya banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir. Bunun dışında kalan bebeklere yaz-kış günlük banyo önermekteyiz. Zira her gün yatmadan önce yaptırılan banyo, bebeği rahatlatıp iyi uyumasını, geceyi ferah geçirmesini sağlar.
Bebeklerde kızarma ve kabarmaların genel nedenleri, sinek ısırığı, pişik, cilt kuruluğu, sıcak döküntüsü, kurdeşen, sivilce, besin alerjisi, diğer alerjiler gibi durumlar olabilir. Özellikle bebeklerde dönemsel olarak pişikler görülebilir.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Güneş ışığına direkt olarak maruz kalındığında ortaya çıkan yanma, kaşıntı ve döküntü gibi farklı şekillerde kendini gösteren güneş alerjisi, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Sıcağa bağlı kurdeşen, sıcak cisimlerle temas sonrası gelişen cilt reaksiyonudur. Sıcakla temas edildiği zaman yanma veya kızarıklık, kaşıntı şeklinde belirtiler gösterir. Kurdeşen tipleri arasında daha az görülür. Sıcağa bağlı kurdeşen belirtileri mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri