Bir bebeğin kafa şekli genellikle ilk 18 ay içinde oturur. Bununla birlikte, bazı bebeklerde kafa şekli daha uzun sürebilir. Bunun nedeni, bebeklerin kafatasının ilk iki yılda oldukça yumuşak ve kolay şekillenebilir olmasıdır.
Düz kafa sendromunun tedavisi 1 yaşına kadar sağlanabilmektedir. 1 yaşından sonra kafatası kemikleştiği için tedavisi mümkün değildir. O yüzden bebeğinizin başının arka tarafında bir düzlük gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana göstermeniz gerekmektedir.
BEBEĞİN KAFASININ ARKASINDA ÇIKIKLIK VARSA
Düz kafa sendromunda; bebeğin kafasının arkasında sağ veya sol tarafındaki düzlük ile aynı yönde ileriye doğru bir çıkıklık gözlemlenir. Bu çıkıklık aynı şekilde alın bölgesinde de olabilir. Bu durumlar hastalığın karakteristik bir özelliğidir.
Bebeklerin kafasındaki yamukluğun 1 yaşına kadar düzeleceği bir değerlendirme ve tavsiye niyetine söylenmektedir. Ancak bu tavsiye bir yaşına gelinceye kadar geçen çok önemli bir zamanın kaybedilmesine neden olabilmektedir. Bebeklerin kafatası ilk aylardan itibaren ilk bir yaşına kadar hızlı bir şekilde büyümektedir.
Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır. Öncelikle bebeğin yatış pozisyonu sürekli değiştirilmeli, bebeğin kafasının hep aynı yöne yatması engellenmelidir. Bunun yanında bebeklere D vitamini düzenli olarak verilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Aileler özellikle bu konuda çok tedirgin gelirler. Bu hastalarda kafa yapısı genellikle ilk 2 yıl içinde çocuk sağa sola dönmeye, yürümeye başladıktan sonra hep aynı yere bası durumu ortadan kalkınca kafatası tekrardan orijinal şeklini almaktadır.
Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir. Tıp dilindeki kranial deformasyonlara kraniyosinostoz denir. Yetişkin, başın uzunluğu vücudun 1 / 8'i, bir yenidoğanda - 1/3 oranında olmalıdır. Kafatası kemikleri doğumda birbirleriyle birleşik değildir.
Bebeklerin sırt üstü yatırılması, bebeğin kafa şeklinin düzgün olmasına yardımcı olur. Bebeğin sırtının düzgün bir şekilde yere temas etmesi, başının düzgün bir şekilde yerleşmesini sağlar. Ayrıca, bebeğin yüzü açıkta olmalı ve başının bir yöne doğru dönük kalması engellenmelidir.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
Düz kafa sendromu, beyin hasarına neden olmadığı veya beyin gelişimini etkilemediği için genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bebeğinizin baş ve boyun kontrolü arttıkça düz bir zeminde geçirdiği vaktin de azalmasıyla düz kafa sendromu kendiliğinden geçmeye başlar.
Bebeklerde kafa şekil bozukluğunun nedenleri
Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle görülebilmektedir. Normal doğumda bebeğin dışarı çıkabilmesi için forseps adı verilen özel bir cihazın kullanılması ile oluşabilir. Zor doğumlarda bebeğin geliş pozisyonuna bağlı olarak oluşabilir.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
baby plus Bebek Düz Kafa Yastığı, bebeklerin kafasının arka kısmının mevcut şeklini muhafaza etmeye yarar. Bebeklerin kafasının yanlış yatış pozisyonundan dolayı ve yanlış yastık kullanımından dolayı düz olmasını önler. Rahat uykuya dalmayı kolaylaştırır. Doğumdan itibaren kullanılabilir.
Kafatası şeklinin normalin dışında bir şekilde oluşu veya yamuk ya da asimetrik oluşu mutlaka bir uzmanın görmesi gereken bir durumdur. Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
HALZEY Kafa Şekillendirme Yastığı Oluşabilicek Kafa Şekil Bozuklarını Engellemek ve ilk 6 Aylık Dönemde Yatma Şekli Sebebiyle Kafa Şekil Bozukluğunun Giderilmesine Yardımcı Olmaktadır. İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir.
4 aylık bebekler artık kendilerini boyunlarından destek alarak kaldırabilir, yavaş yavaş hareketlenmeye başlayabilirler. Bu nedenle 4 aydan küçük bebeklerde yüzüstü ya da yan yatma pozisyonu sağlıklı olmayacaktır. Kendilerini hareket ettirebildikleri zaman bu pozisyonlara geçilmelidir.
Tamamen doğum sırasında bebeğin kafasına uygulanan basınca bağlı oluşur ve geçicidir. Doğumdan birkaç gün sonra düzelir.
Baş çevresinin büyümesi normal şekilde devam etmesine rağmen kafadaki şekil bozukluğu kendisini daha belirginleştirmeye başlar. Kapalı sütüre doğru büyüyemeyen beyin kafatasında açık olan sütürlere/yerlere doğru büyümesini devam ettirir. İşte bu yüzdende kraniosinostoz hastasının kafa şekli bozulmaya başlar.
Bebekleri olası darbelerden bıngıldak korur
Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür.
Doğum esnasında bütün bir şekilde birleşmeyen kafa kemiklerinde arada kalan bazı boşlukların tamamlanması ortalama 1 yaş civarını bulmaktadır. İlk 1-2 ay içerisinde oldukça yumuşak olan kafa kemiklerinde birleşme noktasının adlandırıldığı bıngıldakta bağ dokudan oluşmuş yerler vardır.
Başın aynı bölgesine sürekli uygulanan basıncın etkisi ile o bölgede düzleşme görülür. Başın belli bir bölgesindeki düzleşme nadiren kafa kemiklerinin arasındaki açıklıkların erken kapanması ile de ilişkili olabilir. Bu duruma da 'kraniosinostoz' denir.
Plagiosefali, bir bebeğin kafatasının arkasının veya önünün bir tarafında düzleştiği bir durumu tanımlar. Plagiosefali doğuştan olabilir (doğumda mevcut) veya bebeklik döneminde gelişebilir (pozisyonel veya deformasyonel). Pozisyonel plagiosefali genellikle ciddi komplikasyonlara, sorunlara neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri