Metal kaşıklar bebeklerin diş etlerine zarar verebileceği için kullanılan kaşıkların slikon olması gerekir.
Küçük ekmek parçaları, pişmiş ve yumuşak sebzeler ya da olgunlaşmış minik meyve parçaları gibi… Bebekler ne zaman çatal ve kaşık kullanmaya başlayabilirler? Genellikle 13-15. aylar arasında bebekler kendi kaşığını tutmaya başlayabilir. 18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar.
Plastik olanların dışındaki kaşık, çatal ve bıçaklar yıkanma sırasında birbirine sürtünme ya da yumuşak olmayan deterjanlarla yıkanırlarsa çizilme tehlikesi oldukça yüksektir. Çizildiğinde metal olanların içine konulduğu gıdalara metal bulaştırma riski artmaktadır.
Bebeğinizin ağzına uygun büyüklükte ve yuvarlak hatlara sahip olan kaşıkları tercih etmeniz bebeğinizin damak anatomisinin olumsuz etkilenmesinin önüne geçer. Mama kaşıkları yumuşak uçlu olmalıdır ki bebeğinizin damağını acıtmasın ve bebeğinizi kaşıktan soğutmasın.
Esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olmasıyla bebeklere zarar vermeden kullanılabilir. Bebekler silikon kaşık ile kendi kendine yemek yemeyi öğrenebilir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı yapısı sayesinde, kaynatılarak kolaylıkla temizlenebilir. Fiziki zorlamalara karşı dayanıklıdır ve kolayca deforme olmaz.
İlgili 27 soru bulundu
SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR
İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar.
Kendi Kendine Yemesine İzin Verin
Mama kasesini bebeğinizin önüne koyun ve ilginizi başka bir yere yöneltin. Bebeğiniz kendi başına bir şeyler başarma çabası ile parmaklarıyla ya da kaşıkla ek gıdayı yiyebilir. Bebeğiniz kendi kendine öğününü yerken sizin gözetiminizde olmasına dikkat etmeyi unutmayın.
Tahta kaşık satın alırken boyasız ve cilasız tahta kaşık almak daha sağlıklıdır. Kullanılan tahta kaşıkların çatladığı veya kırıldığı görüldüğü an yenisi ile değiştirmek gerekir. Bununla beraber metal kaşıkların da renk değişimi, matlaşma ya da çizilme olduğu zaman vücutta zehirlenmeye yol açacağı unutulmamalıdır.
Günde 1-2 öğün verilebilir. Sabah, öğle ya da akşam farketmeksizin herhangi bir öğünde kullanılabilir. Kıvamını bebeğinizin tercihine göre daha koyu ya da yumuşak ayarlayabilirsiniz.
Ek gıdaya başlangıçta bebeğinize yalnızca 1-2 tatlı kaşığı yiyecek tattırarabilirsiniz.6. aydan sonra bebeğinize ek gıdaları bu şekilde ufak ufak tattırabilirsiniz.
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
Yoğurdu alırken metal, gümüş veya plastik kaşık tercih etmeyin. Bu yapıda ürünler yoğurdu sulandırabilir. Tahta kaşık değdirerek yoğurt kullanmanız önerilir. Yoğurdu tüketeceğiniz sıralarda yüzeyinden sıyırarak alınız.
1. Tencereye tahta kaşık koymak. En çok kullanılan en emniyetli yol olarak bilinir, sadece süt değil kaynadığında taşma riski olan her malzeme için rahatlıkla kullanılabilir.
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
- 12-18 aylık bebeklerin kasları iyiden iyiye gelişmeye başlamıştır ve birçok genel motor hareketi kolaylıkla yapabilmektedirler. Bu bağlamda, bu yaş aralığındaki bebekler kaşık kullanabilirler.
- bebeğin tutma ve kavrama hareketlerinde gelişim göstermesinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Anne sütü alan bebek, ek gıdaya ilk adımını biberonla atar. Bununla birlikte, bebek belirli bir olgunluğa eriştiğinde mama kaşığı kullanmaya başlayabilir.
Kaşık maması biberonla nasıl verilir? Bazı kaşık mamaları biberonla verilebiliyor. Bunun için su oranını arttırıp mama oranını biraz azaltman gerek. Malzemeleri biberonda bir araya getirip çalkalayarak hazırlayabilirsin.
Mama ile devam sütü arasındaki fark nedir? Formül mama ile devam sütü arasında aslında hiç fark yok. Her iki ürün de aynı sadece farklı şekilde adlandırılıyor.
Ek besinlere çocuk açken, emzirmeden önce, günde bir ya da iki öğün olarak başlanır. Ek gıda verirken anne sütüne devam edilir.
Bulaşık deterjanıyla yıkanılan tahta kaşıkların aslında tam olarak temizlenmediğini biliyor muydunuz? Tahta kaşık temizliğine dikkat edilmezse bakteri üretebiliyor.
Bazı Asya ülkelerinde kullanılan yemeği tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine yemek çubukları kullanılır. Odundan, altından, gümüşten, fildişinden, bambudan ya da plastikten yapılırlar.
Kullanmadan önce ilk olarak suyla yıkanmış ve kurutulmuş olan kaşığı, zeytinyağı dökülmüş pamuklu kuru bir bezle iyice yağlamak gerekir. Kullanım sıklığına göre 2-3 ayda bir, kaşığın rengi beyazlamaya başladığında tekrardan zeytin yağı ile yağlanır.
Ek gıdaya başlanan dönemde bebeklerin gelişimi yakından izlenmelidir. Ek gıdalar yeterince ve doğru şekilde verilmezse çocukların gelişimi sekteye uğrayabilir. Bu nedenle ek gıda döneminde de bebeklerin sağlık muayeneleri aksatılmamalı ve beslenme bozukluğu yaşama ihtimalleri ortadan kaldırılmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri