Lahana, sote halinde, kızartılarak, çiğ ya da fermente edilmiş şekilde tüketilebilmektedir. Çiğ lahana salatalarda sıklıkla kullanılır. Çorbalarda da lahana tercih edilebilir. Fermente hal, sağlıklı olduğundan günlük olarak yenebilmektedir.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Lahana Kürü Kullanımı
Hazırlanan lahana kürü, yemekten 2 saat sonra ya da yemekten 1 saat önce olacak şekilde aç ya da tok olarak tüketilebilir. Bir su bardağı sabahları ve bir su bardağı akşamları olmak üzere lahana kürü 3 gün boyunca içilir. Üç gün sonunda üç gün ara verilerek tekrar üç gün boyunca tüketilir.
İlgili 40 soru bulundu
Sarmış olduğunuz tüm lahanaları sırt sırta dizin. Ayrı bır sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile bir yemek kaşığı salçayı kavurun. Bir miktar su ile açın ,içine tuz ve çay kaşığının ucuyla şeker ekleyin ve lahanaların üzerine dökün. Kapağını kapatarak kısık ateşte sarmalarınızı pişirin.
Pişirmek için bir tava içine biraz sıvı yağ alın. Lahanalı harçtan bir kaşık kadar alıp tava içine dökün. Kenarlarından düzeltip her yerinin eşit kalınlıkta olmasını sağlayın. Yağda önlü arkalı olarak lahanaları pişirin.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Kaynayan suya tüm lahanaları tek tek bırakıyoruz. Ara ara üzerine bastırıyoruz. 3-4 dakika kaynayan lahanaları soğuk suya alıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Süzgeçle süzdükten sonra sarma büyüklüğünü ayarlayarak kesip dolap poşetlerine bırakıyoruz.
Çiğ lahana tüketmek metabolizmanızı hızlandırır, kol kay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Turpgiller olan beyaz renkteki lahana vücudun direncini arttırır, hastalıklardan sizi korur. Bu şifalı besin cilt sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Öncelikle kullanacağınız lahanaları bol su ile durulayın ve ince ince kıyın. Kıyılmış lahana, sirke ve şekeri bir kaseye alıp elinizle ovalayarak karıştırın. Yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç, tuz ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. İki karışımı harmanlayıp servis tabağına alın.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Antioksidan ve bol mineralli bir sebzeden elde edildiği için ciltte yağlanma ve sivilce oluşumunu önlemektedir. Lahana suyu içerek hem vücudunuzu hem de cildinizi toksinlerden arındırmış olursunuz. Gün içinde yorulan bedeninizin ihtiyacı olan enerjiyi lahana suyundan alabilirsiniz.
Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
Lahanayı yapacağımız tencereye yağı ekleyip yemeklik doğradığımız soğanları, ardından salçayı ve pul biberi ekleyip kavurun. Doğradığımız lahanaları tencereye alın karıştırarak kavurun. Tencerenin kapağını kapatıp su eklemeden 5-10 dakika ara ara çevirerek pişirin.
Sarımsağın üzerine tuzu alarak sarımsakları güzelce dövün. Uygun bir kaseye yoğurt, mayonez ve sarımsağı alarak karıştırın. Lahana ve havucu mayonezli, sarımsaklı yoğurtla karıştırın ve servis edin. Mayonez kullanmadan da yapabilirsiniz.
Lahanaya yakışan baharat olarak öne çıkanlar; kişniş tohum, rezene tohumu, pul biber, susam, kişniş, çörekotu, ardıç tohumu, defne yaprağı, ince toz biber, isli biber, kimyon tohum. Hepsi bir arada değil, yemeğine göre tabii. Tazelerden ise en yakışanı kişniş ve taze soğan.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Kavrulan sebzelere tuz ve bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri koyulup karıştırılır. Lahananın üzerine sebzeli karışım aktarılır, üzerine zeytinyağı gezdirilir. Fırından almadan önce bir miktar daha rendelenmiş kaşar peyniri koyulur. 200 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri