Bazı çocuklar diş hekimini görünce endişelenebilir ve bu nedenle de tedavi görecek kadar uzun süre doktorun yanında kalmak istemeyebilir. Diş hekimi, bu çocukların rahatlamalarına ve/veya uykulu hale gelmelerine yardımcı olabilecek bir çeşit ilaç verilmesini önerebilir. Buna "bilinçli sedasyon" denir.
Genellikle diş hekimi korkusu, iğne fobisi gibi durumlarda ve kolonoskopi gibi işlemlere yardımcı olarak uygulanmaktadır. Sedasyon zararlı mı? Sedasyon işlemi uzman bir ekip tarafından uygulandığı taktirde hastaya herhangi bir zarar vermemektedir.
Genel anestezi randevu saatinden 1 saat önce çocuğa meyve suyuna karıştırılarak sedatif verilip çocuğun öncelikle rahatlaması sağlanır. İlacın etkisiyle hafif uyku haline geçen çocuk, ameliyathaneye alınır. Bu sayede anne babasından ayrıldığını hissetmez, sonrasında da hatırlamaz.
Rejyonel anestezi uygulanan bazı cerrahilerde BT-MR gibi görüntüleme prosedürlerinde , endoskopi- kolonoskopi gibi bazı işlemlerde veya diş hastalıkları tedavisinde uygulanan sedasyon, hastanın sakinleşmesini ve hissettiği ağrıyı/acıyı dindirmek için kullanılır.
Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
Sedasyon Vücuttan Ne Zaman Atılır? Ortalama 24 saat içinde anestezi ilaçları dışarı atılabilir. Bu durum sedasyon yöntemi ve hastaya göre değişiklik gösterebilir.
Sedasyonun Etkisi Ne Kadar Sürer? Sedasyon uygulanan hasta ortalama olarak on dakika sonra uyanır. Yarım saat sonra da sedasyonun etkisi yok olur ve işlem geçirmemiş gibi hissedebilir. Bazı kişilerde hastalığın durumuna göre uyku hali iki ya da üç saat sürebilmektedir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Sedasyon işleminin kişinin sağlığı açısından herhangi bir riski yoktur. Yalnızca kalp rahatsızlığı ve benzeri kritik hastalığı bulunanların bazı tetkikler yaptırmasında fayda vardır. Bunun dışında herhangi bir yan etki, zarar veya tehlike söz konusu değildir.
Sedasyon, diş tedavileri esnasında görülebilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını önlemek amacıyla genel anestezi uzman ve teknisyenlerinin yaptığı bir anestezi yöntemidir.
Sedasyon, bir prosedür sırasında daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için ilaçların verilmesidir. İlaçlar (yatıştırıcılar) genellikle damarınıza verilir intravenöz veya IV), ancak bazen ağızdan (oral) veya yüz maskesi yoluyla da verilebilir. Sedasyon uzmanı sedasyonunuzu uygulayan sağlık uzmanına verilen isimdir.
Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir. Bunlar her hastada görülmemekle birlikte genellikle işlemden kısa süre sonra hafifleyerek kaybolan yan etkilerdir.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir. Sedasyon yönünden hastanın yutkunma sorununun olmaması ve cerrahi ya da diş çekiminden sonra ağızda kanama kontrolünün yapılmış olması gereklidir.
Yeni doğan sünnetlerinde ve büyük yaşta, uyumlu, kendini hazırlamış çocuklarda bu olumsuz etkilerin minimal olduğu kabul edilir. Sedasyon ile sünnet, sedasyon yapıcı yani uyku veya uyuşukluk verici ilacın genellikle şurup şeklinde verilmesi ile yapılır.
Sedasyon; anestezi uzmanı tarafından uygulanan sedatif ilaçlarla tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku halidir.
Anestezi uygulamasına damar yolundan ilaç verilerek veya damar yolu yoksa maskeden anestezik ilaç solutularak başlanır. Hayati fonksiyonlar (kalp ve akciğer ile ilgili) monitörize edilir. Çocuğa yapılacak ameliyat pozisyonu verilir. Ameliyat süresince anestezik ilaçlar verilmeye devam edilir.
Dört yaş çocuğun diş hekimi ile çoktan tanışması gereken bir yaş dilimidir. Bu yaştaki çocuklarını anne babalar diş hekimi kontrollerine alıştırmış olması gerekir. 1 yaşından itibaren düzenli kontrol sağlandığı müddetçe herhangi bir şekilde çürük sorunu yaşanmaz. Aksi bir durum olmadığı müddetçe dolgu da yapılmaz.
Sedasyon işlemi sırasında alerjik reaksiyon olur mu? Hayır, bilimsel olarak sedatif ilaçlara karşı alerji gelişimi çok nadirdir.
Bilinçli sedasyon, hastaya uygulanan sedatif ilaçlar vasıtasıyla hastanın rahatlamasının ve sakinleşmesinin sağlandığı ve hastanın bilincinin açık olduğu sedasyon türüdür. Bilinçli sedasyonda hastanın bilinci açıktır ve hasta kendisine söylenenleri anlayabilir ve komutlara yanıt verebilir, hatta diyaloğa geçebilir.
Genel anestezide tüm vücut uyuşturulurken, bölgesel anestezi ile belirli bir bölge uyuşturulur. Lokal anestezi ise daha küçük bir bölgenin uyuşturulmasıyla yapılır. Çocuklarda genellikle genel anestezi tercih edilir. Bu işlem sırasında çocuğun solunumu cihazlarla desteklenir ve bilinci kapanır.
Bilinçli sedasyon; uygulanan farmakolojik ajanlarla tedavi girişimine olanak tanıyacak şekilde merkezi sinir sisteminin deprese edildiği, hastanın solunum fonksiyonunu yardımsız ve desteksiz sürdürebildiği, dokunsal ve sözel uyaranlara normal olarak cevap verebildiği bir sedasyon düzeyidir.
Ayrıca bizler sabah ilk iş olarak hasta vizitinde sedasyon verdiğimiz tüm hastaların dozlarını belli sınırlar dahilinde azaltıp kesiyor ve GKS'lerini değerlendiriyoruz. Hasta eğer tolere edebildi, ajite değil ise tekrar başlamıyoruz. Bu uygulama “sedasyon tatili” olarak adlandırılıyor.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri