Ölümünün 520'nci yılında, Türk şairi Ali Şir Nevai'nin yüzyıllara etki eden eserlerini anlattık. 2 dk. 15 sn. Nevai, 1441'de Herat'ta doğdu, 3 Ocak 1501'de doğduğu topraklarda, hayatını kaybetti.
Ali Şîr Nevaî'nin annesi de Şahruh'un sarayında Şahruh'un şehzadelerinin birisinin mürebiyyesi görevini yapmakta idi.
Ali Şîr Nevâyî, Türkçe yazdığı şiirlerinde “Nevâyî”, Farsça yazdığı şiirlerinde ise “Fânî” mahlaslarını kullanmıştır. Beş mesnevisinden meydana gelen Hamsesi ile Nevâî, Türk edebiyatının ilk hamse yazan şairi olarak bilinmektedir. Eserlerini Çağatay lehçesiyle yazmıştır. Lirik ve canlı bir anlatım diline sahiptir.
Mecâlisü'n-nefâîs, 'Ali Şîr-i Nevâî (17 Ramazan 844/9 Şubat 1441-12 Cemâziye's-sânî/3 Ocak 1501) tarafından 896/1490-91 tarihinde Çağatayca kaleme alınan ve ilk Türk Tezkiresi sayılan çok önemli bir eserdir.
1) Altay Çağı: Bu dönemde Türk Dili henüz ayrı bir dil niteliğinde değildir. Arap dilleri ve Moğolca ile birlikte Ana – Altayca içinde geçer. 2) En Eski Türkçe Çağı: Ana- Altayca'dan ayrılan Türk Dili; Moğol, Türk, Mançu- Tunguz gibi diller ile ortaya çıkacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Semerkant'ta Hüseyin Baykara adına Çağatay Türkçesi'yle yazılan Mecâlisü'n-nefâis, Türk diliyle kaleme alınmış ilk tezkire olması yanında gerek XIV ve XV. yüzyıllar Orta Asya Türk dünyasının sosyal ve kültürel hayatına ışık tutması, gerekse devrinin edebî hayatıyla şairleri hakkında bilgi vermesi bakımından önemlidir.
15.yüzyılın başlarından 1920'lere kadar çok az değişikliklere uğrayarak devam etmiş olan Çağatay Türkçesinin, dolayısıyla güney-batı grubu dışındaki -hatta Türkmen Türkçesi de dahil- Türk lehçelerinin ana kaynaklarından birinin Ali Şir Nevai'nin dili olduğu görülür.
Öz. Ali Şir Nevayı, 15. yüzyıl Türk çağatay Edebiyatı'nın en önemli şairlerinden biridir. Değerli bir devlet adamıdır. Eserlerinde Türkçe'ye büyük bir önem vermiş ve Türkçe'nin dönemin edebı dili olmasına çalışmıştır.
Ali Şir Nevai iyi bir şair olduğu gibi iyi bir devlet adamıdır. Farsça ve Türkçe eserler vermiş olan Nevai bu tecrübesini Türkçenin kullanımını artırmak için değerlendirmiştir. Muhakemetü'l Lügateyn isimli eserinde Türkçe ile Farsça'yı karşılaştırır.
Türk şairi, bilgin ve devlet adamı Ali Şir Nevai, Türkçenin Farsçadan üstün olduğunu savundu.
Ali Şir Nevai, Muhâkemetü'l-Lügateyn adlı ünlü eserin sahibidir. Bu eserin yazılması Türk dili açısından çok önemlidir.
Nevai kendisi başlıca Çağatay dilinde yazar ve 30 yıllık bir dönemin üzerinde 30 eser üretir, böylece Çağatayca Yazınsal dil olarak çok saygın ve önemli kabul edilmiştir.
Hayretü'l-Ebrâr
Ali Şîr Nevâî, bu eserini Nizâmî‟nin Mahzenü‟l-Esrâr isimli eseri, Emir Hüsrev‟in Matla„u‟l- Envâr isimli eseri ve Câmî‟nin de Tuhfetü‟l-Ahrâr isimli eserine nazire olarak 1483 (888) yılında kaleme almıştır. Nevâî eserini aruz kalıbının “müfteilün müfteilün fâilün” kalıbıyla yazmıştır.
Ali Şir Nevayi ile Fuzulî'nin Leyla ve Mecnun adlı mesnevileri divan edebiyatının iki şaheseridir.
Alî Şîr Nevâyî, 17 Ramazan 844/9 Şubat 1441'de Herat'ta doğdu. Timur'un torunlarının hizmetine girmekle birlikte Bâbür Şah'ın sarayında da önemli bir mevki sahibi olan Uygur kabilesinden Kiçkine Bahşi'nin oğludur.
Câmî'ye duyduğu hayranlığın etkisiyle tasavvufa yönelir ve Nakşibendi tarikatine girer(Kut 1989, s.450). Sultan Baykara'nın himayesi altında siyasi otorite olan Nevâyî maddi bakımdan servet sahibi olur. Câmî'nin hâmisi ve dostu olarak eserlerini yazmasında maddi ve manevi destek olur.
15. yüzyılda Türk tarihinde yaşamış olan Ali Şir Nevai'de bu eserlerden bir tanesidir. Ali Şir Nevai Çağatay ve Özbek kültüründe önemli olan şairlerden bir tanesidir.
Nevai, (Özbekçe: Navoiy) Özbekistan'ın Nevai ilinde merkezi kent. 1958'de büyük Özbek şair ve devlet adamı Ali Şîr Nevaî adıyla tekrar kurulmuştur.
Ali Şir Nevâyî, tertip ettiği 6 Türkçe, 1 Farsça divanı ile divan edebiyatının en velut şairlerinden biridir. Onun özellikle Türkçe şiir konusunda eriştiği başarıları daha kendisi hayatta iken ve vefatından sonra divanlarının birçok nüshasının istinsah edilmesine sebep olmuştur.
13-20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü yerlerde yaygın olarak kullanılmış olan Osmanlıca; Arapça, Farsça ve Türkçe'nin karışımıdır ve Arap alfabesiyle yazılır.
Mecalisü'n Nefais, Ali Şir Nevai'nin tezkire türündeki eseridir. Türk edebiyatında varlığı bilinen ilk şuara tezkiresidir. Nevai bu eserini Molla Cami'nin Baharistanı ile Devletşah Tezkiresini örnek alarak sekiz bölüm halinde yazmıştır. Her bölüme "meclis" adı verilmiştir.
mani - مانی
[ فر. ] (اِ.) = مانیا: 1 - دیوانگی ، جنون .
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri