Bebeğinizi takip eden doktorunuza danışarak mümkün olduğu kadar erken yaşta balık yemesini sağlayın. Somon gibi kılçıksız balık tercih edin ve minik minik yedirerek balığın tadını sevdirmeye çalışın. Sevdiği yemeklerin içerisine minik miktarlarda balık katarak balığın tadına aşina olmasını sağlayın.
Somon gibi kokusu az olan hafif balıklar tercih edilmelidir. Somon miniğinizin yemesi için oldukça uygun bir balıktır. Tabi balığın taze olmasına, dondurulmuş olmamasına özellikle dikkat edin. Küçük balık tercih edeyim derken hamsi gibi kokusu ağır olan balıklarla başlamayın.
PİŞİRMEDE EN SAĞLIKLI YÖNTEMLER
Balığın çiğ olarak tüketilmesi birtakım bakteri, virüs ve parazitlerin geçmesine neden olacağından pişmiş balık tercih edilmelidir. Sekizinci aydan itibaren çocuklara haftada en az 2 kez kılçıklarından ayıklanmış balık, sebze pürelerinin içine katılarak ya da tek başına verilebilir.
Balığın da fazla ısıya maruz kalması besin değerini düşürdüğü için buharda pişirmeyi tercih edin. Haftada 1 ya da 2 kez bebeğinize balık yedirmek uygun olacaktır. Çocuğunuza 1 yaşından önce ve doktorunuza danışmadan midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerini vermeyin.
Merhabalar;10 aylık bebeğinize balığı rahatlıkla yedirebilirsiniz. Anne sütüne devam edin zaten balık yedikten bir kaç saat sonra emecektir,herhangi bir sorun olmaz endişelenmeyin. Balıklarınızı ızgara,fırın ya da buğulama yaparak ve kılçıklarını iyice ayıkladıktan sora küçük küçük yedirebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balık, protein açısından son derece zengin bir besindir. Balıkla birlikte süt tüketimi tavsiye edilmez.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Levrek balığı, somon gibi büyük kılçıklı, yumuşak ve lezzetli bir balık. Bu özellikleri ile 9 aylık bebeğine ufak ufak vermeye başlayabilirsin. Anneler levrek için özellikle buğulama yöntemini tercih ediyorlar.
Sebzeleri küp küp doğrayıp balık suyunun içinde haşlanmaya bırakın. Balığın kılçıklarını dikkatle ayıklayıp etlerini didikleyin. Sebzeler piştikten sonra balık etlerini çorbaya ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Ocaktan aldığınız çorbayı zeytinyağı ilave ederek bebeğinize yedirebilirsiniz.
Anne sütünde de bulunan EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerini barındırmasıyla haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen balık, özellikle 10 ay üstü bebekler ile çocuklarda zeka gelişimine önemli katkı sağlıyor.
İşte bebeğinize ek gıda döneminde yedireceğiniz ilk balık yemeği tarifi... Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
-Balık yemiyorsa ya da allerjisi varsa doktor önerisiyle uygun dozda balık yağı başlanabilir. -Üzeri soslanmış, hazır /dondurulmuş olarak satılan ürünler küçük çocuklar ve bebekler için uygun değil.
Derin bir kaseye, somon, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve taze biberiye ilave edip, ovun ve kenara alın. 2. Orta ateşte tencerede suyu kaynatıp, üzerine süzgeç yerleştirin ve Brüksel lahanası, havuç, kapya biber, brokoli ve sosladığınız somonu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. 25-30 dk. buharda pişirin.
Bebek ve Çocuklarınıza Vermek İçin Hamsi Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Hamsilerimizi güzelce temizleyip orta kısmındaki kılçıklarını baş kısmından tutup çıkarıyoruz. Güzelce mısır ununa buladıktan sonra kızdırdığımız tavaya dizip altlı üstlü kızartıyoruz. Afiyet olsun…
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balığı güzelce temizleyelim, tencereye su sebze ve baharatları döküp kaynamaya bırakalım. Kaynayan zaman tuzu döküp balıkları salalım. 15 -20 dak haşlayalım. Çıkaralım soğutup servis edelim.
Bebekler 9 aylıktan itibaren balık yiyebiliyor. Bebeklere balık vermek için en önemli sebebimiz beyin ve sinir sistemi gelişimi için çok değerli olan ve vücudumuzun üretemediği Omega-3 asitlerinin en en çok balık ve deniz ürünlerinden alınabilmesi.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir. Yaş aralığı biraz geniştir. Bu yaş aralığı tavsiyede bulunan çocuk doktorlarına göre değişmektedir.
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir. Diğer bir deyişle, bebekler ne zaman tavuk yiyebilir sorusuna 8. aydan itibaren şeklinde yanıt verilebilir. Yukarıda değindiğimiz gibi, bebeğin ihtiyacına göre doktoru tavuk tüketiminin 7. ayda başlamasını da önerebilir.
Evet emzirebiliriz hatta mama alan bir bebek ise balık yedikten sonra mama da alabilir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri