Köken. Ermenice մորուգ (morug, “sakal”) yahut renk adı olan mor sözcüğünden (krş.
Farsça "demir pası" anlamındaki "mur" sözcüğünün Türkçede "mor" olduğu sanılmaktadır. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan Murex'ten gelmektedir.
Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır.
yeşil - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşıl “yaş bitki rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaş “körpe, taze, nemli, yeşil” sözcüğünden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
Türk mavisi anlamına gelen turkuaz kelimesi kullanılmadan önce, Farsça 'piruze' kelimesinden alınan 'firuze' kelimesi kullanılmaktadır.”
İlgili 19 soru bulundu
“Türkçede “boz” renk, Avrupalıların gri rengine karşılıktır” (Ögel, 1989:575). Türk destanlarında geçen böri kelimesi aynı zamanda gök yüzünün rengini karşılayan bozun karşılığıdır. Moğalca gök rengi demektir. Boz mavi-gri bir renktir.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca sira "sarı renk, safra, öd". Saz benizli deyimindeki Türkiye Türkçesi saz, aynı sözcüğün varyant telaffuzudur.
[1-3] Eski Türkçe Türkçenin en eski yazılı belgesi olan 8. asırdan kalma Orhun Yazıtları'nda kara kelimesine sekiz yerde "fakir veya sıradan halk, avam", üç yerde "siyah renk" anlamında sıfat olmak üzere toplam 11 defa rastlanır.
Türkiye Türkçesi karaŋġulık “karanlık (isim)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karaŋġu “karanlık (sıfat)” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kara maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi 18. yy'a dek sıfat ve ad olarak olarak karaŋu kullanılmıştır.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır.
reng”ten dilimize girmiş. Türkçeye girmiştir. Siyah: Farsça “kara” anlamındaki “siyâ”dan gelmiştir. Beyaz: Arapça “beyâz” kelimesi “süt” anlamındadır.
Kelimenin kökeni
Farsça koyu mavi renkli bir taşın adı olan "laciverd" sözcüğü (laciverdtaşı) anlamına gelir. Türkçeye lacivert olarak geçmiştir.
Eski Türkçe āl “3. renk, boya, özellikle kızıl renk, 2. (mecazi) göz boyama, hile” sözcüğünden evrilmiştir. Çoğu erken dillerde "ak" ve "kara"dan sonra üçüncü rengi belirten sözcük "renkli, alaca" ve "kırmızı" anlamlarını taşır.
Azizse de, azize neden mor demişler? Şimdi kemerleri bağlayalım, morarma sezonu geldi ,hoş geldi. Süryanice, Aramice ve İbranicede mor/mar birebir çeviride “the lord/the master/efendimiz” demek.
Mor kelimesi Süryani litaratüründe metropilit anlamı taşımaktadır. ayin kıyafeti ile iskemleye oturur vaziyette ve kıyamet günü ön saflarda İsa Mesihi karşılamak üzere doğu yönünde gömülmektedir. Sonra gelen metropolit öldüğünde öncekinin kemikleri bir kenara alınarak aynı şekilde gömülmektedir.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Aynur: Ay ışığı.
پارلاق - parlak
جق درجه ده كوزل. شانلی .
ZALÂM. (ﻇﻼﻡ) i. (Ar. ẓalām) Karanlık: Seher zamânı zalâm-ı leyâli kim düşünür (Cenap Şahâbeddin). Zalâm içre öten bir kuş haberdâr eyliyor subhu (Hüseyin Sîret).
"Bayat" kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı varlıklı, zengin Aslında Bayad'dır. Bayat ise eskimiş, tazeliği gitmiş anlamında olup, genellikle ifade ederken Bayat'ı yanlışlıkla telefuz edilmektedir. veya devletli'dir.
Eski Türkçede kişi “insan” ve kisi “hanım, zevce, eş” diye iki ayrı kelime var. Bu kelimeler zamanla karışıp birleşmiştir.
“Filhakika Türkçemizdeki Devlet kelimesinin çok dikkate değer eski bir mânası vardır. Bu kelime 'müdavele' ve 'tedavül' kelimeleriyle müşterek bir maddeden, 'devl” maddesinden çıkmıştır. Ve, lûgat mânasiyle, tedavül eden, yani elden ele geçen kuvvet, iktidar, mevki ve itibar demektir.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Yapılan incelemelerde “gök” kelimesi Göktürkçe, Uygurca ve Karahanlı döneminde “kök” şeklinde geçerken; Eski Anadolu Türkçesi zamanında “k” sesinin “g” ye dönüştüğü ve “gök” şeklini aldığı görülmüştür. Köl Tigin Yazıtında “teñri” kelimesinin “gök” anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir.
Sarı renkli gül sevgili veya eşler arasında ayrılık mesajı vermek amacı ile tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri