Bebekler yaklaşık 6 aydan itibaren yumurta yiyebilirler. Bebeğinize verdiğiniz yumurtanın sarısının da beyazının da iyi pişmiş olması gereklidir.
Bilindik marketlerden organik logolu yumurta alıp, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aksine bazen rastlıyorum küçük marketlerde köy yumurtası adı altında satılan yumurtalara ama onlara güvenmeyin derim.
Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Protein, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan doğal besin yani doğal yumurta (köy yumurtası),öncelikle bebek ve küçük çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok önemlidir. Yumurta içeriğinde bulunan kolin maddesi ile beynin gelişimi açısından yadsınamayacak bir yere sahiptir.
İlgili 22 soru bulundu
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta.
Yumurtanın sağlıklı bir protein kaynağı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki yüksek kaliteli protein, amino asitler ve besinler açısından zengindir. Ayrıca, B, A, D ve E vitaminleri, kolin, demir, çinko ve selenyum gibi mineraller de bulunur.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Haşlanmış yumurtalar en fazla yedi gün kadar taze kalır. Dolap dışında ise bu süre üç gün kadardır. Haşlanmış yumurta yedi günden sonra bozulmaya başlar.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Yani tavuğa yetiştirildiği süre kapsamında hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiğini gösteriyor. Bu koda sahip olan yumurta, en sağlıklı olan yumurta çeşidi.
Bebeklere her gün yumurta verilir mi? Yumurta, bir bebeğin/çocuğun gün içerisinde tüketebileceği en kaliteli protein kaynağıdır. Bu yüzden alerjisi yoksa ve 1 yaşını aştıysa bebeğine her gün yumurta vermende herhangi bir sakınca yok.
Numaralandırma sistemi ile, yumurta üzerindeki kodlardan da artık anlaşılacak şekilde, yetiştirme şekillerine göre yumurtalar dört gruba ayrılıyor; organik yumurta, serbest gezen tavuk yumurtası, kümeste yetiştirilen tavuk yumurtası ve kafeste yetiştirilen tavuklardan elde edilen endüstriyel yumurtalar.
Organik yumurta
Sağlıklı tavukların yumurtaları anlamına geldiği için en güvenilir yumurta çeşidi denilebilir. Bu türlü yumurta kendiniz yetiştirdiğiniz yumurtadan sonraki tek güvenilir biçimdir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir. Uzun bir süre yumurtayı yiyemeyecekseniz cam bir kaba yumurtaları kırıp tuz ile çırparak saklama kabının kapağını kapatarak muhafaza etmeniz gerekir.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır. Hastalığı ağır seyreden kişilerin tedavisi için hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Özellikle immün sistemi zayıf olan hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplardır.
Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Yumurtalar dibe batıyorsa taze demektir. Eğer suyun üzerinde yüzüyorsa yumurtalarınız eskimiş demektir ve kullanmamanızı öneririz.
Normal yumurta gibi 'fabrikasyon usulü' üretilmediği için organik yumurtaların arasında şekil ve boyut farkı olması normal kabul edilir. Bir yumurtanın organik olup olmadığı, kabuğunun renginden anlaşılmaz. Yumurtanın rengi tavuğun cinsiyle ilgilidir. Dolayısıyla hem beyaz hem kahverengi yumurtalar organik olabilir.
Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok. Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri