Diyetisyen Derya Zünbülcan, annelerin bebeklerinin beslenmesinde küçükbaş (kuzu ve oğlak eti) hayvanların etlerini tercih etmeleri önerisinde bulunarak, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır” dedi.
Bebekler, 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir.
Çünkü yılın her ayında, her mevsimde tüketilebilir. Ancak oğlak eti genellikle mart ve haziran ayları arasında yenir. Keçi eti oldukça besleyici bir ettir. Kalorisi diğer et türlerinden daha düşüktür. 100 gram keçi eti sadece 109 kcal kaloridir.
7. Ay itibari ile bebeklerinizin çorbalarına veya sebze pürelerine kırmızı eti iki kez çekilmiş olarak az yağlı kuzu kıyma şeklinde ekleyebilirsiniz. Dana eti, küçük baş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm.
6-9 aylık bir bebeğin protein gereksinmesi, anne sütü ile birlikte 1.4 gram, ek gıda ile birlikte 2.7 gramdır. Bu aylarda bebeğinizin menüsüne kırmızı et eklenir. Kırmızı et, iyi bir protein kaynağıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Tecrübeli anneler ve birçok doktor, bebekler ve küçük çocuklar için daha az kirliliğe, ilaca ve yabancı maddeye maruz kaldığı için kuzu etini tavsiye ediyor.
Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir. Daha sonra bu maddeler çorbadan çıkarılarak kırmızı et sunumuna geçilebilir. Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar.
Kuzu pirzolası, yumuşak ve yağsız olmasının yanı sıra, hafif bir tada sahiptir ve yüksek seviyede demir içerdiği için, bebeğinizin ilk yiyeceği et olarak iyi bir seçimdir. Tavuk veya inek eti ile karşılaştırıldığında, bir alerjik reaksiyona yol açma olasılığı daha düşüktür.
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir.
Bebek ve çocuklara ne zaman kuruyemiş verilmelidir? Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Pişireceğiniz tepsiye yağlı kağıt serip bir kapta da etleri tuzlayıp baharatlayıp ovun sonra tepsiye dizin üzerine alüminyum folyo ile kapatıp 200 – 240 derecede fırında 2 saat pişirin ilk 1 saatten sonra folyoyu alıp üzerinin kızarmasını sağlayın. Afiyet osun.
Gelişmiş ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında yer alan keçi etinin, "bağırsakları bozduğu, sert olduğu ve koktuğu" gibi ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği belirtildi.
Oğlak Eti Tarifi Nasıl Yapılır? Oğlağı düdüklüde 30 dakika pişiriyoruz, tepsiye alıp diğer malzemeleri koyup, üzerine folyo kapatıp, 200 derecede 1-2 saat pişiriyoruz.
ET SUYU YERİNE KIYMA VERİLMELİ
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır.
Etin yıkanması çapraz bulaşma riski taşıyor!
Eti yıkamadan, doğru pişirme tekniğiyle hazırlamak hastalanmaya neden olan bakterilere zarar vererek riski yok ediyor. Etteki çapraz bulaşma riskini azaltmak için, etin yıkanmaması gerekir.
Bildiğimiz üzere keçi yavrusuna oğlak deniliyor. Keçi eti oğlağa göre biraz daha sert. Oğlak etinin taze ve yumuşak olması, onu diğer etlerden farklı kılıyor. Oğlak eti lezzetli mi diyenler için cevabımız; yapısının zengin oluşu ve tazeliği sebebiyle oğlak etinin lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.
Bebeklere mercimek çorbası 8 – 9. aydan sonra verilebilir.
Yeşil mercimek kullanmayı düşünüyorsanız mercimeği 1 gece boyunca suda bekletmenizi ve suyu mümkünse birkaç kere değiştirmenizi öneririz.
7. ve 8. Ay Bebek Beslenmesi. Bu aydan sonra etler (dana , hindi, tavuk) ve sebze püreleri verilebilir. 7. aydan sonra anne sütü ile beraber çocuğun besin gereksinimlerini karşılamak için ek gıdalar yeterli miktarda alınmalıdır.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Sığır, kuzu, keçi, domuz ve hatta balina gibi memeli hayvanların eti alerjik reaksiyona neden olabilir. Et alerjisinin sıklığı çok fazla bilinmez. Kene ısırması da et alerjisi gelişmesine neden olabilmektedir.
1 Yaş (12 Aylık) Bebek Beslenmesinde Olması Gereken Besinler
Tavuk veya et (1 but veya 30 – 60 gr et olabilir.)
Bebekler için ilikli kemik suyu hangi kemikten yapılır, bunu da söyleyelim. Daha çok ilikli kuzu kemikleri ve kuzu kaburga kemikleri tercih ediliyor.
Yedinci ay için de yine bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar sütün tamamlayıcısıdır. Bu ay ilk olarak bebeğinizin öğünlerine yumurta, et, tavuk ve hindi gibi hayvansal proteinler eklenmelidir. Hayvansal proteinler demir ve çinko açısından oldukça zengin besinlerdir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir. Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri