Bebeğin, ayakların ve karnına sıcak havlu veya havlu içinde yakmayacak sıcaklıkta su torbası konulabilir.
Bebeği kucağınıza alıp dik konuma getirin. Bu esnada omzunuza küçük bir mendil serip kustuğunda kirlenmeyi önleyebilirsiniz. Bebeğinizin sırtına hafif hafif vurun (pış pış) ve yaylanır gibi hareket edin. Eğer hala gaz çıkmadıysa yatırıp karın çevresine bebek yağı ile masaj yapın.
Sıcak Su Torbası: Sıcak su torbasını karın bölgesine uygulamak, kasları rahatlatarak gazın hareket etmesine yardımcı olabilir. Bitki Çayları: Nane çayı, papatya çayı veya zencefil çayı gibi bitki çayları, sindirim sistemini rahatlatarak gaz sancısını hafifletebilir.
Karnabahar, lahana, kuru baklagil gibi gaz yapıcı besinlerin, annenin beslenme programından çıkarılması bebekte gaz sancısı oluşmasını azaltabilmektedir. Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Gün boyu sürecek ağlama krizlerine neden olan gaz sancılarının kaynağı aileler tarafından çoğu zaman belirlenememektedir. Bebeklerin, doğumdan sonra 6'ıncı haftada yaklaşık 3 saat süren huzursuzlukları beklenen bir durumdur ve 3-4 aylık olduklarında bu durum 1 ya da 2 saate kadar düşmektedir.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Her karın ağrısını sıcak su torbası ile geçirmeye asla ama asla çalışmayın. Karın ağrısına iyi geldiği için özellikle kadınların regl döneminde sıkça başvurduğu sıcak su torbaları, aslında her karın ağrısında olumlu etkiler göstermiyor.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Gaz sancısı genellikle bebek 2-3 haftalıkken görülmeye başlar.
Aksi belirtilmediği sürece gaz damlaları, bebek beslendikten sonra ve yatmadan önce verilebilir. Bebeklerde gaz damlasının ne zaman verilmesi gerektiği bir noktada bebeğe de bağlıdır. Bebek ihtiyaç duyduğunda, günlük doz miktarı aşılmadığı sürece gaz damlası verilebilir.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Gece uykuya dalmakta zorluk yaşayan bebekler için sıcak su torbası nasıl kullanılır? Özellikle gaz sancısı çeken bebekler için rahatlatıcı bir etkiye sahip olan sıcak su torbaları çok fazla ısıtılmadan ve direkt bebeğin vücudu ile temas ettirilmeden kullanılmalıdır.
İlk 6 aylık dönemde yani bebeğinizi sadece anne sütüyle beslediğiniz süreçte, bebeklerin bağırsak sistemi yetişkinler gibi değildir. Bağırsak sistemindeki değişimler 6. aydan sonra başlanan ek gıda ile meydana gelir, 18. ve 36. aylar arasında yetişkinin sindirim sistemine benzemeye başlar.
Bebeğin gazının olması demek midelerinde veya bağırsaklarında ağrıya neden olan küçük kabarcıkların olması demektir. Bu da bebeğin canını yaktığı için bebekler gazdan dolayı uykularından uyanır ve ağlarlar.
Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Yemekten yarım saat kadar sonra bebek karın üstü yatırılarak gazı çıkarmasına katkıda bulunulur.
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
İlk aylarda anne sütündeki baharatlar ile tanışan bebeğe, alerjik bir reaksiyon ve sindirim rahatsızlıkları geliştirmiyorsa sekizinci aydan itibaren baharatlar ve sağlıklı otların verilmesinde bir sakınca yoktur.
Adet sancısı için sıcak su torbası kasık bölgesine koyulabilir ve yakmadığı sürece hiçbir zararı yoktur.
Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz. Ağrılı kas spazmlarında oldukça etkili olduğunu söylemek mümkündür.
SICAK SU TORBASI İÇİN KULLANMA TALİMATLARI: Doldurmak için kaynar su kullanmayınız ve sıcak su torbasının üçte ikisinden fazlasını doldurmayınız.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri kolaylıkla görülebilir. Gaz sancısı nedeniyle huzursuz olan bebek, emmek ister; ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Biz her beslenme sonrası gaz çıkarılmaya çalışılmasını öneriyoruz. Bebek memeyi çok iyi kavramış ise hava yutmaya bilir. Bununla birlikte, her beslenmeden sonra bebeklerde gaz çıkarma gerekir diye bir kural yoktur. Bazı bebekler çok fazla geğirmeye ihtiyaç duyarken, bazıları nadiren bunu yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri