Henüz yeni gelişmeye başlayan sistem nedeniyle bebekler ellerini yumruk yaparlar. Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
Tamamen normal gelişim sürecine dahil hareketler.Doğuştan emme refleksine sahip oldukları için açlık tokluk farketmeksizin ellerini ve parmaklarını ağızlarına götürürler. Yenidoğan keşif döneminde olan bu hareketler alışkanlığa dönüşmez. Bebeğinizin parmaklarını ağzına götürmesine engel olmak doğru olmayacaktır.
1 – 2 ay. Yenidoğan bebeğin elleri genellikle yumruk durumundadır. Yaklaşık 2-3 aydan sonra ellerini kendi başına açmaya ve hareketlerini yavaşça kontrol altına almaya başlayacaktır.
Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir. Çünkü öpücük vermek için aynı anda iki işi yapması gerekir. Hem elini ağzına götürmek, hem de dudakları ile eline öpücük kondurmak…
İlgili 27 soru bulundu
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Dört boyutlu ultrasonlar sayesinde yapılan görüntüleme ile gebeliğin 20. haftasından itibaren, bebeğin yüz şekli ve hareketleri görülür. Gebelik ilerledikçe bebeğin bu özellikleri daha da belirginleşir.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Yumruk şekline getirilmiş bir el ise öfke belirtisidir. “Her an sana zarar verebilirim, bana yaklaşma.” anlamını taşır. Fakat yumruk şeklinde havaya kaldırılan bir el ise mutluluğun simgesidir. Ellerin çatı şeklinde birleştirilmesi ise kişinin konuşulan konuda uzman olduğunu gösterir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
2 aylık bebek parmağını emer çünkü emmek doğal bir reflekstir. Parmak emmek ya da kendini herhangi bir nesne ile yatıştırmak bebekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Bu şekilde bebek mutlu ve güvende hisseder.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Çocukların büyük bir kısmı, 4 ile 8 aylık arasında bir yerlerde kendi isimlerinin sesini tanımaya başlar. Çocuğunuzun adını seslenip yüzünü size dönüp dönmediğine bakarak bunun ne zaman gerçekleştiğini anlayabilirsiniz.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Zamanında doğmuş normal bebeğin boyu, yaklaşık 50 cm'dir. Ama 48-52 cm arası normal kabul ediliyor.
Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir.
3 aylık bebek gelişimi
3 aylık bebeklerde kaslar daha güçlü hale gelir ve bebekler artık kafasını tamamen dik tutabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri