Evlilik iki insanın birbirlerini görme, tanışma ve tanımadan başlayarak, flört, söz kesme, nişan, nikah ve düğün gibi aşamaları olan bir süreçtir.
Kız beğenme, görücülük, dünür, söz kesme, nişan, düğün hazırlığı, çeyiz düzme, kına gecesi derken sıra asıl düğün günü olarak da adlandırılan gelinin oğlan evine götürülmesine gelir.
7. Taygeldi Evlilik: Dul bir kadının, "Eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir.
1.Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2.Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3.Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4.Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Sağlıklı ve mutlu evlilik için gereken bu karışımın dayandığı 5 ana bileşen vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
İlgili 44 soru bulundu
Yok, ortaya çıkmamış, var olmamış, vücud elde etmemiş anlamındadır. Dolayısıyla evliliğin yokluğu da, ortada bir evlilikten bahsetmenin mümkün olmaması ve evliliğin mevcut olmaması anlamlarına gelmektedir. Evliliğin yokluğunda evlenme hiç gerçekleşmemiştir.
Hayata aynı pencereden bakan, birçok konuda aynı düşünen, aynı şeylere gülüp aynı şeylere ruh eşi denir. Ruh ikizi şeklinde de kullanılan bu sözcük, duygusal, zihinsel ve ruhsal açıdan birbirini tamamlayan çiftleri tanımlar. Bu, bir anlamda gerçek aşkın tanımıdır.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Kültürlerarası iletişimi tesis eden en temel ilişkilerinden biri olan çapraz evlilikler farklı dil, din, ırk ve ulustan bir araya gelmiş iki kişinin evliliğini anlatan bir kavramdır. Çapraz evliliklerinin en önemli belirleyicilerinden biri ise evlenenlerin kimliklerinden doğan karşıtlıklardır.
Neolokal: Kadın ve erkeğin ailelerinden ayrılarak ayrı ev açmalarıdır. 2. Eş Sayısına Göre ise; a. Monogami: Tek eşle evlilik, b. Poligami: Çok eşle evlilik Çok eşlilik de kendi içinde ikiye ayrılır: 1.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Kanuna göre normal evlenme yaşı, kadın ve erkek için onyedi yaşın ta- mamlanması, olağanüstü evlenme yaşı ise yine kadın ve erkek için onaltı ya- şın tamamlanmasıdır. Bu durumda onaltı yaşın tamamlanmasından önce yapı- lan evlenme MK m. 124'e aykırıdır.
Belirtiğimiz üzere olağan evlilik yaşı için hukuki ehliyete sahip kişilerin 18 yaşından gün alması gerekmektedir. Ancak bazı durumların varlığı halinde on yedi yaş gurubu içinde evlilik mümkün olmaktadır. Zira 17 yaşında olan kişilerin aile izniyle evlenmesi mümkün olmaktadır.
Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
İnsanların yaşamları boyunca uyguladıkları temel kavramlardan birisi olan evliliğin, Türkiye'de 33 türünün olduğu belirlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Sezen'in AÜ Türkiyat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan çalışması evlilik kavramına ayrılmış.
Levirat, kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşlerinden birisiyle evlendirilmesi geleneği. Genellikle kabile yapısı kuvvetli topluluklarda görülmektedir.
"Beyaz" veya "sahte evlilik", Avrupa'ya yerleşme hayali kuran bazı genç Arapların başvurduğu bir yöntem. Tunus'a en yakın olan kuzey ülkelerinin, genellikle Fransa veya İtalya, vatandaşlarından bir kişiyle kağıt üzerinde yaptıkları evlilik beyaz evlilik olarak adlandırılıyor.
Bir yetenek değildir ve genel olarak bünyesinde belli kurallar barındırır. Mutsuz bir evlilikte sürekli kavgalar, küslükler, sosyal çevreden soyutlanma, huzursuzluk şiddet, duyarsızlık, boş vermişlik, -mış gibi davranma, iletişim sorunları… gibi kanıtlar vardır.
Ruh eşi, sadece romantik bir partner olmak zorunda değildir; aynı zamanda en yakın dostlar, aile üyeleri veya hayatınıza anlam katan diğer kişiler de bu kavrama dahil olabilir. Ruh eşi, sizi olduğunuz gibi kabul eden, ortak değerleri paylaşan ve kişisel büyümenizi teşvik eden bir arkadaştır.
Sağlıklı bir evlilik, çiftlerin birbirlerine bağlı olmaları, birbirlerini desteklemeleri ve birlikte büyümeleri anlamına gelir. Problemler ortaya çıktığında açık iletişim ve işbirliği, sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
Evlilik birliği; ölüm, gaiplik, cinsiyet değişikliği ve boşanma ile sona erebilir. Eşlerden birinin ölümü ile evlilik birliği kendiliğinden sona erer. Eşlerden birinin evlendikten sonra cinsiyetini değiştirmesi durumunda da evlilik birliği sona erer.
İslâm'da kutsal sayılan evlilik müessesesinin genel hedefi sağlam bir toplum oluşturmaktır. Bununla birlikte evliliğin nüfusun artması, meşru olmayan ilişkilerden uzak kalma, iffeti koruma, eşler arasında ünsiyet, akrabalık ve dostluk ilişkileri kurma veya geliştirme gibi birçok amaç ve faydaları da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri