Beceri Öğretimi / Durak Şahbaz. Bireyin sahip olduğu yeterliliklerine dayalı olarak yapabileceği tahmin edilen veya yaptığı etkinliklerdir. Öğrenme, birey davranışının öğretimden sonra değişiklik göstermesidir.
Beceri eğitimi öğrencinin eğitiminin bir parçasını oluşturan ve bir işyerine yerleştirilmesi ile gerçekleşen, organize bir eğitim aktivitesidir. Öğrenciler bu süre içinde aşağı yukarı çalışanlar gibi çeşitli görevler yerine getirir, fakat burada vurgulanan öğrenme tecrübesidir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Beceri kelimesi, bir işi yapmadaki kabiliyet, ustalık ve maharet olarak açıklanabilir. 2020 yılı Türk Dil Kurumu [TDK] sözlüğünde, beceri; ''Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği, maharet, ustalık'' olarak tanımlanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Beceri öğretiminde model olma ipucunun kullanabilmesi için, öğrencinin taklit etme becerisine sahip olması gerekmektedir. Model olma ipucu sözel ipuçlarıyla birlikte kullanılır ve öğretim süreci içinde içinde model olunan hareket geri çekilerek, öğrencinin beceri basamağını sadece sözel ipucuyla yapması sağlanır.
Öğrenme alanı “birbiri ile ilişkili beceri, tema, kavram ve değerlerin bir bütün olarak görülebildiği, öğrenmeyi organize eden yapı” şeklinde tanımlanmıştır (MEB, 2005).
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Açık Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar değişkendir ve tahmin edilemez. Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Beceri basamaklarına göre oluşturulan programları başka okul ve öğretmenleri tarafından kolayca uygulanabilir. Öğrencinin düzeyini belirler. Öğretime nereden başlayacağımızın bilinmesine yardımcı olur. Öğrencilerin düzeylerine göre öğretim yapıldığından, öğrenciler daha hızlı ve kolay öğrenirler.
Terim olarak ele alındığında beceri; bir işi veya etkinliği, zihinsel ve/veya fiziksel yolla, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilme; belirli bir sonuca ulaştırabilme yeteneği veya kapasitesi olarak tanımlanır.
Beceri Temelli Eğitim Programı kapsamında “Beceri Dersleri”yle; okulda öğrendiklerini günlük hayatta kullanabilmelerini sağlamaları, üst düzey becerileri kullanabilmeleri ve hem sosyal yönden hem de akademik yönden yetkin olmaları amaçlanır.
Beceri temel olarak nasıl anlaşılır;
Hareketi daha çabuk yapar. Koordinasyonu çok daha hızlıdır. Kompleks hareketleri daha hızlı kavrar. Temel hareketlerde hiç zorlanmaz. Fark yaratıcı davranışları vardır.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Öğrenme alanları kullanım, öğrenme stilleri, konfigürasyon, konum ve eğitim kurumlarında çeşitlidir. Sessiz çalışma, pasif veya aktif öğrenme, kinestetik veya fiziksel öğrenme, mesleki öğrenme, deneyimsel öğrenme ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli pedagojileri destekler.
Beceri Yaklaşımı
Öğrencilerin okulda öğrendiklerini günlük yaşamda, yeni görevlerde ve karmaşık durumlarda hayat boyu kullanmaları üzerinde durulur. Bütün öğrencilerde aynı temel becerilerin geliştirilmesi öngörülür. Öğrencilerin kapasitelerine göre beceri düzeylerini geliştirmelerine fırsat verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri