Beck Depresyon Testi, kişinin depresyon seviyesini ölçmek için tasarlanmış, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir.
Kişinin depresyon hastası olup olmadığı, ayrıntılı bir anamnez ve ruhsal durum muayenesi sonucunda bir psikiyatri hekimi tarafından belirlenebilir. Beck Depresyon Ölçeği ve benzeri ölçekler ise, hastanın mevcut durumunu, tedaviye olan yanıtını ve hastalığın klinik seyrini görmek için kullanılır.
Uluslararasası geçerliliği olan ve anksiyete düzeyini ölçmek için kullanılan bir testtir.
Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)
Her maddeye 0-3 arası puan verilen, toplam 21 sorudan oluşan bir öz bildirim ölçeğidir. Depresyon belirti şiddetini ölçmek amacıyla uygulanır. Ölçekten alınan toplam puan 0-63 arasında değişir. Elde edilen puan ne kadar yüksekse depresyonun şiddeti o kadar fazla olarak yorumlanır.
Beck Umutsuzluk Ölçeği, genç ve yetişkin bireylerin geleceğe dönük beklentilerini ve geleceğe dair olumsuz bakış açılarının skorlandığı bir ölçektir. 17-80 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. 20 maddeden oluşmakta ve toplam puanın yüksekliği, umutsuzluk düzeyinin yükseklik derecesini göstermektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Depresyon genetik, biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonudur. Bir kişinin depresyon semptomlarının şiddetini ölçmek için Beck depresyon ölçeği kullanılır. Psikiyatristler ve bireyler tarafından yaygın olarak kullanılan bu ölçek, tam olarak 21 maddelik sorulardan oluşur.
Beck Depresyon Ölçeği nasıl ve kime uygulanmaktadır? Ölçek, depresyon değerlendirmesi yapılmak istenen bireylere uygulanmakta olup bir öz bildirim ölçeğidir. Kişiye verilen ölçekte son haftadaki duygu durumunu düşünerek cevaplaması istenmektedir.
Beck Anksiyete Ölçeği, kişinin anksiyete seviyesini ölçmek için tasarlanmış, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir.
Beck Anksiyete Ölçeği 13 yaş ve üzeri bireylere uygulanmaktadır. Bu testin uygulandığı psikolojik rahatsızlıklar ise aşağıdaki gibidir; Sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu, seçici konuşmazlık (mutizm) Özgül fobi, panik bozukluk, agorafobi.
Beck'in depresyon modeli; ki şilerin nasıl hissettiğini ve davrandığını, yaşadıkları deneyimleri nasıl algıla- dıklarının ve yapılandırdıklarının belirlediğini öne süren bir psikopatoloji modelidir.
Beck Anksiyete Ölçeği Aaron Beck tarafından geliştirilmiş olan bir ölçektir. Ölçek 21 sorudan oluşmaktadır, ayrıca uluslararası geçerliliğe sahiptir.
Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar. Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Beck Anksiyete Ölçeği
Bireyin anksiyete şiddetini ölçmeyi amaçlayan 21 sorudan oluşan, 4'lü likert tipte bir ölçektir. Her soru 0-3 arasında puanlanmaktadır. Ölçekten alınan toplam puan, 8- 15 puan arası ise düşük; 16-25 puan arası ise orta, 26-63 puan arası ise yüksek düzeyde anksiyeteyi göstermektedir (22).
Pozitif ve negatif sorular ölçek içinde dağıtılmıştır. Ölçekten en yüksek 20 puan alınabilir. Kişiler aldıkları puana göre; 0-3 Minimal, 4-8 Hafif, 9-14 Orta, >15 şiddetli umutsuzluk düzeyinde kabul edilir.
Sürekli üzgün, mutsuz ve umutsuz hissetmek, hayata karşı ilgi ve beklenti kaybı, uyku bozukluğu yaşamak, iştahın artışı ya da kesilmesi, özgüven kaybı ve değersizlik hissi depresyonun belirtileridir.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Anksiyete bozukluğu olanların yorumları ve uzman görüşlerinin sunduğu yöntemler: 3-3-3 kuralı: Kaygı krizi yaşandığı an 3-3-3 kuralı ile sakin kalınabilir. Bu kuralın uygulanması; etrafa bulunan üç şeyin ismini söyleme, duyulan üç sesi söyleme, parmaklar, bilekler ve kolu olacak şekilde vücudun üç bölümünü oynatmadır.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Anksiyetenin her biri ayrı bir belirti listesine sahip olan toplam 8 alt türü vardır: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif- Kompulsif Bozukluk, Panik Bozukluk, Fobiler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu.
Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D)
Son bir hafta içerisindeki depresyon semptomlarına ait yanıtlar, maddelere göre 0-2 veya 0-4 arası puanlarla derecelendirilir. Toplam puan 0-50 arasında olup, 15 kesme puanının üzeri majör depresyonu düşündürür.
tedavi planında değişiklikler gösterir. Genel yaklaşım anksiyolitik (benzodiazepin) denilen ilaçlarla hastayı sakinleştirmek yönündedir. Psikoterapötik yaklaşım ise hastaya güvende olduğu duygusunu yaşatmaktan ibarettir. Yani destekleyici terapi önerilir.
Anksiyete atağının şiddeti kişiye göre değişmekle beraber psikolojik ve fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Anksiyete atakları mide bulantısı, kalp atışında hızlanma, nefes alma zorluğu, terleme ve nabzın hızlanması gibi farklı fiziksel göstergeler ile kendini belli eder.
Ölçekten alınabilecek toplam puan 0-82 arasında değişirken panik bozukluk/anlamlı somatik yakınmalar alt ölçeği puan aralığı 0-26, yaygın kaygı bozukluğu alt ölçeği puan aralığı 0-18, ayrılık kaygısı alt ölçeği puan aralığı 0-16, sosyal kaygı alt ölçeği puan aralığı 0-14 ve okul korkusu alt ölçek puan aralığı 0-8'dir.
Hasta Sağlık Anketi 9 (PHQ-9) depresyonun taranması ve şiddetinin ölçülmesi için kullanılan bir psikoloji testidir. Dokuz maddeyle hızlı ve kolay bir şekilde tarama yapan başarılı bir depresyon ölçeğidir. Hasta Sağlık Anketi-9, Spitzer ve meslektaşları tarafından 2001'de geliştirilmiştir.
Majör depresyon, kişinin günlük aktivitelere ilgisini azaltarak hayatını tamamen etkileyen ve duygusal çöküntülere sebep olan bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon rahatsızlığı hormonal bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi kalıtsal da olabilir veya ekonomik durum gibi çevresel faktörlere bağlı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri