YDS, "Yabancı Dil Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'deki üniversitelerin lisansüstü programlarına başvurmak isteyenlerin İngilizce yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir sınavdır. YDS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yönetilir ve her yıl birkaç kez düzenlenir.
YDS / e-YDS puanı nerelerde kullanılır? YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
Sınava hazırlanabilmek için ideal İngilizce seviyesi B2 (Intermediate) olmakla birlikte sınava hazırlık için altı-sekiz aylık zamanı olan adaylar B1 (Pre-intermediate) seviyesinde de çalışmalarına başlayabilirler. YDS sınavı genellikle büyük illerin tamamında yapılmaktadır.
ÖSYM tarafından yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
YDS'den 70 almak için 56 soruyu doğru yapmanız gerekiyor. YDS'den 70 almak zor değil, imkansız hiç değil! Düzenli ve odaklı bir çalışmayla bu puana erişebilmeniz mümkün.
YDS İÇİN NE KADAR SÜRE ÇALIŞMALIYIM? Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS'den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS'de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.
YDS sınavından alınabilecek en yüksek puan 100'dür. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanır. YDS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürmemektedir. YDS'de değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
Bu sınava girmek için de TYT sınavına da girmeleri gerekir.
Özetle, YDS ve YÖKDİL sınavları, İngilizce dil yeterliliğinin ölçüldüğü sınavlardır. YDS, ÖSYM tarafından düzenlenir ve daha yaygın olarak bilinirken, YÖKDİL, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenmektedir ve sadece üniversitelerin lisansüstü programlarına başvuran adaylar için geçerlidir.
YDS Puan Harf Karşılıkları
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirilecektir.
Öncelikle YDS'den 50 puan alabilmeniz için sınavda 40 net çıkarmanız gerekir. Eğer 55 barajına ulaşmak istiyorsanız da 44 net çıkarmanız gerekir.
Kelime Hazinesini Geliştirin: YDS sınavında kelime bilgisi çok önemlidir. Bu nedenle, kelime ezberleme yöntemleri, kelime testleri veya kelime kartları gibi çeşitli teknikler kullanarak kelime hazinenizi geliştirebilirsiniz. Gramer Konularını Çalışın: YDS sınavında gramer konuları çok önemlidir.
Diğer Üniversite sınavlarına göre YDS daha uzun süreli kullanım imkanı tanımaktadır. ÖSYM mevzuatı üzerinden bakıldığı zaman, geçerli olan birçok farklı kurum adına YDS puanı 5 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), e-YDS Kılavuzunda yaptığı değişiklikle, adayların yıl içerisinde sınava girme hakkını 1'den 4'e çıkardı. E-YDS'de kapasite artışı nedeniyle e-YDS Kılavuzunda değişikliğe gidilmiştir. Bu değişiklikle adaylar 3 ayda bir kez olmak üzere yılda 4 defa sınava girebilecek.
YDS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR? YDS başvuru ücreti 260 TL olarak açıklandı.
Dolayısıyla emin olamadığınızda, yakın hissettiğiniz şıkkı işaretleyebilirsiniz. YDS'den 55 almak için 44 soruyu doğru yapmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri