Rezene çayı anne sütünü artırır ve bebeğin gaz problemi yaşamasını önler. Adaçayı, östrojen içerir ve bu yüzden sık sık tüketilirse anne sütünü keser.
Özellikle de emzirme döneminde olan anneler için risk taşır. Adaçayının çok fazla tüketilmesi, süt kalitesini düşürmektedir. Süt verimini azalttığı için emzirme döneminde önerilmemektedir.
*Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Hande Seven Avuk, emzirirken ısırgan, dereotu, kimyon, adaçayı, rezene, melisa ve ıhlamur gibi bitkilerin, hem anne sütünün artmasına hem de bebekteki gaz, uykusuzluk ve huysuzluk gibi problemlerin giderilmesinde faydalı olduğunu bildiriyor.
Bu nedenle sıvı alımı günde 2,5- 3 litre kadar olmalıdır. Tercih etmeniz gereken sıvıların en başında su gelmektedir. Tercih sıranızı ıhlamur, nane, papatya çayı gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi doğal ve hafif olan içecekler takip etmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
1) Adaçayı hamile bayanların ve emziren anne adaylarının kesin olarak uzak durması gereken bir bitkidir. Tüp bebek veya aşılama yöntemi uygulanacak olan bayanların adaçayından uzak durmaları gerekir. Çocuk yapmaya karar vermiş olan eşler adaçayı tüketmemelidirler.
"NANENİN SÜTÜ AZALTICI YA DA ARTIRICI ETKİSİ YOK"
"Nane; hazmı kolaylaştıran, sakinlik veren ve sindirim sistemini rahatlatan bir bitkidir. Özellikle süt artırıcı bir etkisi bulunmadığı gibi, azaltıcı bir etkisi de yoktur.
Rezene tohumlarındaki anetol bileşiği, ayrıca anne sütünü artırıcı doğal galaktogog özelliklere sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eden bu özellik, anne sütünü artırması nedeniyle emziren anneler için değerli kabul edilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar da kekik çayı içmesi risk doğurabilir. Hamilelikte kekik çayı tüketilmesi erken doğum riski taşıdığı için önerilmez. Hamilelikte tüm bitki çayları içilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Sütünü azaltmak isteyen annelerin tercihlerinden biri de sirke ve limon olabilir. Aşırı tüketimlerinde sütünüz azalacaktır.
Sütü arttıran besinlerden biri de dereotudur. Dereotunun içinde çinko, bakır, demir, magnezyum, fosfor, A ve C vitamini gibi çok fazla mineral ve vitamin bulunur. Dereotu anne sütünün besleyiciliğini de arttırmaktadır. Çünkü sütün bol olmasının yanında besleyici olması da bebek için oldukça önemlidir.
Emziren annelerin günde 300 mg dan fazla kafein tüketmeleri sağlıklı değildir fakat yeşil çay günde 3 bardak içildiğinde de 1 mg ı geçmemektedir. Kafein oranı sadece bu kadar az olan bir çayın zararı elbette yok denecek kadar azdır. Bu yüzden emziren anneler rahatlıkla yeşil çay içebilirler.
Bebeğinizi yavaş yavaş sütten kesmeniz süt üretiminizin azalmasına yardımcı olur. Emzirme dönemini sağlıklı bir şekilde bitirmek için birçok yöntem vardır. Emzirme döneminde göğüs pompası kullanımı emzirmeyi sonlandırmak için de kullanılabilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Emzirme dönemine giren annelerin kendilerini daha iyi hissetmesi ve stresten arınması için bu çay önerilir. Enfeksiyondan uzak kalarak, süt üretimine devam eden anneler gün içinde 2 defa ıhlamur çayı içebilir. Ihlamur çayı sayesinde hem hastalıklardan korunmuş hem de bebeğinize süt aracılığıyla şifa vermiş olursunuz.
Ancak emzirme döneminde besinlerin hangi miktarda tüketildiği ve nasıl pişirildiği önem taşıdığından, aşırıya kaçmamak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun'a göre, çikolata tüketmek anne sütünün kalitesine ya da bebeğin sindirim sistemine zarar vermez.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
ANNE SÜTÜ AZLIĞININ BELİRTİLERİ
– Bebeğinizin katı dışkılamasının sayısı az, koyu renk ve kıvamda olması sütünüzün az olduğunu ifade eder. Bebeğiniz günde 5 defa katı dışkı yapıyor ve hardal renginde oluyorsa sütünüz yeterli demektir.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır. Süt üretimini artırmak için bir takım ilaçlar kullanılabilir.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Kademeli Memeden Kesmek Nasıl Olur? Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Emziren Anne Limonlu Su İçebilir mi? Emzirme döneminde de uygun miktarda limonlu su tüketimi önerilir. Sıcak limonlu su içmek sinüslerin ve burnun açılmasına yardımcı olur. Rahat bir uyku için sağlıklı nefes alımını sağlayan limonlu suyun sıcak olarak tüketilmesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri